Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.
Nikt się niczego nie doszukuje. Wiersz jest słaby - przynajmniej dla mnie - z innych powodów, które zostały wspomniane. No ale lepiej ich nie widzieć, nie?nie pisze: byleby doszukać się osobistej przyczyny słabego wiersza.
Nigdzie nie napisałem, że twierdzisz, że nie można. Napisałaś: "Czy chodzi o taką starość, czy o inną - nieważne. Dla mnie każda brzmi fałszywie i nieprzekonująco w wierszu nastolatki." oraz "będzie się w tym tylko wyczuwało pewien fałsz".Patka pisze:Nigdzie nie napisałam, że nie można, że to grzech, że powinno się za to siedzieć.
"Nie jesteś aż tak głupi, żeby nie przyznać mi racji". "Jesteś inteligentny, więc pewnie się ze mną zgodzisz".Patka pisze:wierzę, że tutejsi userzy nie są aż tak głupi, by tego nie zrozumieć.
Natura ludzkich umysłów - paniczne doszukiwanie się związków przyczynowo-skutkowych wszędzie tam, gdzie brak wyjaśnienia powoduje jakikolwiek dyskomfort. Niestety nawet najbardziej absurdalne wytłumaczenie zjawiska człowiek uznaje za lepsze, niż brak jakiegokolwiek. Stąd wiara w stworzenie świata przez boga, w raj i piekło, niegdyś w Zeusa jako przyczynę wyładowań atmosferycznych. Podobnie jest ze związkiem między wiekiem autora a cechami wiersza. Oczywiście taki związek może rzeczywiście zachodzić i w ostatnim przypadku pewnie zachodzi, ale uważam, że komentujący trochę za bardzo się na tym skupili, stąd lekki cynizm pod koniec poprzedniego postu. Nie odbieraj tego jako ataku na Twoją osobę.Patka pisze:Nikt się niczego nie doszukuje.
Kiedy mijasz zwykłego przechodnia na ulicy i nie zaczynacz na jego widok krzyczeć, to znaczy, że go nie widzisz lub ignorujesz?Patka pisze:No ale lepiej ich nie widzieć, nie?
Jeśli obawiasz się autorytaryzmu i cenzury ze strony obecnej władzy politycznej w państwie, to słusznie - głośno artykułuj swoje prawa.Patka pisze:Nikt mi nie zabroni wyrażać swoich osobistych odczuć co do wiersza.
Nikim i niczym nie chciałam i nie chce manipulować. Serio, tłumaczenie tak oczywistych spraw jak powyższe jest dla mnie próbą robienia z userów idiotów. Więc się nie tłumaczę. Ale jeśli zabrzmiało niefortunnie, to przepraszam.nie pisze:Patka pisze:
wierzę, że tutejsi userzy nie są aż tak głupi, by tego nie zrozumieć.
"Nie jesteś aż tak głupi, żeby nie przyznać mi racji". "Jesteś inteligentny, więc pewnie się ze mną zgodzisz".
Tania sztuczka. Nawet nie chce mi się szukać łacińskiej nazwy. Na przyszłość radzę nie używać, bo "userzy nie są aż tak głupi", żeby nie dostrzec, że za pomocą chwytów erystycznych próbujesz manipulować ich opinią. Mogą się na przykład obrazić, albo uznać Cię za "aż tak głupią", że aż wierząc
Obrazowo, celnie i na temat.niebieskooka14 pisze:...
Spóźniliśmy się, kochany.
Minuta już po młodości.
i Tu i Tam, cenię i poezję i komentarzeiTuiTam pisze:Obrazowo, celnie i na temat.
a ja z nimi na co dzień ... na wschodzie to chlebek powszedniHenryk VIII pisze:lubię inwersje, gdyż jestem z innej epoki,
rano zabieram szpadel i maszeruję na cmentarz się zakopaćMarcin Sztelak pisze: to co ja mam powiedzieć, trumne już zbijać?
bym odpuścił sobie ostatni wers i było by Minuta już poniebieskooka14 pisze:Minuta już po młodości.