Biedronka

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Niedzisiejszy
Kontakt:

Re: Biedronka

#11 Post autor: Niedzisiejszy » 17 lut 2016, 23:40

Nie uważam, że pozjadałem wszystkie rozumy, wiem, że jeszcze dużo nauki przede mną, jak sam mówiłem wielu wierszy nie rozumiem. Wyrażam tylko moje zdanie, bo pytałem wielu osób dlaczego nie lubią Poezji, i główna odp: bo nie mogę zrozumieć wierszy, o co w nich chodzi.
Jeżeli Cię uraziłem to przepraszam, i nie uważam się, że wiem wszystko o Poezji, bo dopiero rozwijam moje skrzydła, i mam nadzieję, że pomożecie mi w tym by je bardziej rozwinąć, i zrozumieć wiersze, które wychodzą spod Waszych
Pozdrawiam :)
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
pallas

#12 Post autor: pallas » 18 lut 2016, 18:12

Ależ tu dyskusja, ale ja się wypowiem o wierszu, bo zemnie słaby dyskutant i rozmówca, potrafię zagadać na śmierć, albo zasłuchać i jak tu zachować równowagę, ale o wierszu czyli biedronka.
Wiersz ciekawy, nie powiem, Biedronka delikatna bezbronna, jak człowiek, ale jak człowiek człowiekowi nie równy, tak biedronka biedronce. Dlatego wersja alchemika pełniejsza, ale rozumiem, że potrzeba w małych rzeczach, osobach (chociażby Napoleon czy Łokietek ;) ) widzieć ich czyny i co robią, bo nikt nie jest zły, czy dobry zawsze są czyny, które nas opisują, a każdy ma dwie strony medalu więc trochę nie pełny jak dla mnie wiersz, ale nie jest zły. Każdy potrzebuję coś idealizować, ale czy to dobre? Ja np nie lubię większości pozytywnych postaci w książkach wolę antagonistów, oni mają ciekawe podejście choć nie zawsze. Może już skończę.

Czekam dalej na twoje wiersze,

Piotr :)
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/

Niedzisiejszy
Kontakt:

#13 Post autor: Niedzisiejszy » 18 lut 2016, 18:24

Bardzo Ci dziękuję za komentarz, i rady :)
Postaram się je wykorzystać, choć ja chciałem ukazać tą pozytywną, delikatną stronę biedronki :)
Ale jeszcze pomyślę.
Pozdrawiam :vino:
Ostatnio zmieniony 18 lut 2016, 19:06 przez Niedzisiejszy, łącznie zmieniany 1 raz.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
alchemik

#14 Post autor: alchemik » 18 lut 2016, 18:36

Piotrek, dziękuję.

Doskonale wyraziłeś mój punkt siedzenia.

A Ty, Niedzisiejszy, może podasz mi swoje imię.

Bo wyobraź sobie, że ja sam jestem niedzisiejszy i próbuję wdzierać się przebojem we współczesność.
To się nazywa nadążaniem za nurtem.
Niech niesie.
Czasem próbuję go prześcigać.

Nigdy za! Czasem na! Lepiej przed!
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Niedzisiejszy
Kontakt:

#15 Post autor: Niedzisiejszy » 18 lut 2016, 19:05

Mateusz.

Cóż, ja staram się iść pod prąd, wbrew powszechnemu okropnemu racjonalnemu myśleniu, patrzeniu rozumem, zapatrzeniu w pieniądz, bo chce rozbudzić w ludziach na nowo romantyzm, wrażliwość, patrzenie sercem, wyobraźnię, i może to jest walka z wiatrakami, bo dużej
części ludzi ten stan odpowiada, bo duża część do konformiści, którzy pragną tylko swojej wygody, ale ja wierzę, że skoro stopniowo tak świat zmienił się na gorsze, to i stopniowo można go zmienić :)

I rozumiem, że żeby to zrobić muszę najpierw doszlifować mój warsztat literacki, i mam nadzieję,
że mi w tym pomożecie, a zarazem, że zachowam mój styl, i tylko go wzmocnie, razem z przesłaniem moich wierszy :)

Wracając do wiersza muszę się zastanowić, przespać z tymi słowami, pomyśleć dokładnie, choć chyba zostanę przy ten biedronce delikatnej, wrażliwej, a na tą Jej drugą stronę przyjdzie czas, bo to też temat na ciekawy wiersz :)
Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
alchemik

#16 Post autor: alchemik » 18 lut 2016, 19:24

Mateuszu, kocham romantyzm.
I neoromantyzm.
Na nich się wychowałem.
Nie traktuj mnie jak wroga, tylko dlatego że postanowiłem pójść dalej.

I widzisz? Pomyliły Ci się kierunki. To ja płynę pod prąd.
Ty spływasz. Uwierz mi.
Jeżeli nie mi, to innym z tego portalu.

Polubiłem Cię!
Ale, cholernie się mylisz!

Jurek
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Niedzisiejszy
Kontakt:

#17 Post autor: Niedzisiejszy » 18 lut 2016, 19:36

To mam nadzieję, że jakoś się dogadamy, i proszę Cię o pomoc by udało mi się nie spłynąć :)
Pozdrawiam, i nie, nie uważam Cię za wroga :)

ELKA

#18 Post autor: ELKA » 18 lut 2016, 20:23

Mateuszu, jeżeli teraz powiesz sobie, że świetnie piszę, a ''oni''się czepiają, to nie będzie z Ciebie poety. Ja też denerwuję się czasami na komentarze, bo wiadomo, człowiek się stara, a tu jeszcze za mało, jeszcze można lepiej...
Później analizuję każde słowo, każdy komentarz i widzę, że faktycznie można lepiej... i pozostaje mi jedynie wstyd, że się kłóciłam.

Jurek i nie tylko Jurek, naprawdę starają się pomóc, wsłuchaj się w te rady, to może być klucz do sukcesu, o którym przecież marzysz.

Pozdrawiam.elka.

Awatar użytkownika
anastazja

#19 Post autor: anastazja » 18 lut 2016, 21:19

Spokojnie Mateuszu (takie ładne imię ukrywałeś?) nikt nie chce Cię skrzywdzić. Wszystkie sugestie pod wierszem są tylko wskazówką. Skorzystasz lub nie, wiersz jest Twój i wcale nie jest zły. Myślę, że z małą korektą byłby jeszcze lepszy. Pozdrawiam serdecznie. :)
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Niedzisiejszy
Kontakt:

#20 Post autor: Niedzisiejszy » 18 lut 2016, 21:44

Nie jestem najlepszy,i wcale tak nie myślę, owszem wiele osób mówi mi, że mam talent, że daleko zajdę, ale zbytnią pewnością siebie tam nie zajdę, poza tym jeszcze bardzo długa droga przede mną, naprawdę długa droga, i to nie jest tak, że ja gardzę tą pomocą, bo tak nie jest, ale po prostu niektórych komentarzy nie rozumiem.
Trudno mi jest czasami wyrzucać słowa z mojego wiersza, bo są dla mnie ważne, i wiem, co się za nimi kryje.
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za komentarze, za wsparcie, i mam nadzieję, że nie zawiodę was :)
Pozdrawiam :vino:

Jutro jeszcze pomyślę nad tym wierszem, bo jakoś jest dla mnie ważny, bo dużo pracy w niego włożyłem.
I chce by dotarł do jak największego grona.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”