List nienarodzonego

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Toyer

Re: List nienarodzonego

#11 Post autor: Toyer » 15 paź 2016, 20:07

Gloinnen pisze:Ja bym z tego wiersza wyrzuciła więcej niż połowę zbędnych słów, wciskających na siłę treść i emocje, które powinny raczej pozostać w sferze poetyckiej tajemnicy. Np. samo dziecko o sobie nie będzie mówiło "niewinny i bezbronny", czy też o przyszłych "pięknych chwilach". To jest już wtłaczanie w jego usta myśli nas, dorosłych. Jeśli naprawdę chcesz pisać z punktu widzenia dziecka, musi być bardzo, bardzo prosto i oszczędnie, bez moralizatorstwa i uczuciowego fantazjowania. Tekst raczej naznaczyłabym ciekawością świata i ludzi, jaką odczuwa mały człowiek, ufnością, radością życia (co od razu wzbudza w odbiorcy instynkt opiekuńczy i wrażliwość), a nie infantylną dydaktyką.
Dziękuje za cenne rady. Wersja którą przedstawiłaś jest lepsza

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
biegnąca po fali

#12 Post autor: biegnąca po fali » 15 paź 2016, 20:27

Tekst do solidnego "oskubania" :myśli:

Pozdrawiam
:kofe:
i przeszłość
dopóki widać ślady

AS...

za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć

witka

Awatar użytkownika
nie

#13 Post autor: nie » 15 paź 2016, 21:42

Pozwól, że dopiszę jeszcze jedno porównanie, które mi się nasunęło.

Wiersz jest jak list jeszcze niewystrzelonego plemnika, który, grając na emocjach swojego właściciela, prosi o niezmarnowanie go.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#14 Post autor: Niedzisiejszy » 15 paź 2016, 23:37

A mi się ten wiersz podoba :)
Prosty język wcale nie jest przeszkodą, przecież Szymborska pisała prostym językiem, i dostała Nobla, a wręcz pomaga większemu gronu osób zrozumieć jego przesłanie, choć fakt, nie wszystko powinno być podane na tacy.

Pewnie wiele dzieci będących w brzuchu już będąc wielkości ziarnka grochu kocha swoją Mamę, i zapewne przesłały by Jej takie słowa, które są niewinne, dobre, i przez to piękne, nie zmącone trucizną naszych okropnych czasów.

Pozdrawiam Cię Toyer, i życzę dobrej weny :vino:
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
Toyer

#15 Post autor: Toyer » 19 paź 2016, 13:33

biegnąca po fali pisze:Tekst do solidnego "oskubania"
Dlatego uważam, że wersja Glo zawierająca mniej słow jest lepsza. Być może da sie jeszcze bardziej go ukrócić

nie pisze:Pozwól, że dopiszę jeszcze jedno porównanie, które mi się nasunęło.
Wiersz jest jak list jeszcze niewystrzelonego plemnika, który, grając na emocjach swojego właściciela, prosi o niezmarnowanie go.
.

Masz prawo do własnej wizji...
Niedzisiejszy pisze:A mi się ten wiersz podoba :)
Prosty język wcale nie jest przeszkodą, przecież Szymborska pisała prostym językiem, i dostała Nobla, a wręcz pomaga większemu gronu osób zrozumieć jego przesłanie, choć fakt, nie wszystko powinno być podane na tacy.

Pewnie wiele dzieci będących w brzuchu już będąc wielkości ziarnka grochu kocha swoją Mamę, i zapewne przesłały by Jej takie słowa, które są niewinne, dobre, i przez to piękne, nie zmącone trucizną naszych okropnych czasów.

Pozdrawiam Cię Toyer, i życzę dobrej weny :vino:
Dzieki Niedzisiejszy:)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”