Re-żarliwość
-
Re: Re-żarliwość
Chętnie bym tu udzielił starszemu moderatorowi kilku uwag, coś może tam poprawił, ewentualnie ochrzanił ale się nie da, bo wierszyk jest naprawdę ładny, tak spokojnie i delikatnie podany, pozdr
- lczerwosz
- Administrator
Tak, to może być przejęzyczenie, a jednak obnaża dość uproszczone podświadome pojmowanie podmiotu, wszystko jedno, czy świeckiego czy religijnego, chodzi o adorację wzorców postaci lub ich symboli w jakimkolwiek wymiarze. Słowa nabierają cech podmiotu, a są tylko nośnikiem, powstaje mapowanie lub kopiowanie wizeruku lub wyobrażenia podmiotu na podręczną pamięć. Nie tylko pendrive ale i święty obrazek lub słowa poukładane w charakterystyczny sposób. I są używane jak przedmioty. Do patrzenia, dotykania, mówienia.Gorgiasz pisze:Mówiąc ogólnie - na tym właśnie polega problem. Modlitwy do słów. Tylko do słów.
Nie w moim wierszu. Bym bardzo był zawiedziony, gdybym się dowiedział, że prześniłem noc całą marząc o aniele upadłym lub mniemanym.Gorgiasz pisze:Brukowce też się trafiają.
ująłeś to ładnie w swoim tekście komentarza. To nie próżnia, choć często sie zdarza. Próżność to bywa cecha modlącego się.alchemik pisze:modlitwy skierowane w próżność
No, tylko próba.Gajka pisze:Ładna synteza.
Wal śmiało.Krzysztof pisze:Chętnie bym tu udzielił starszemu moderatorowi kilku uwag...
Moderatorem jestem tylko dla porządku. Jako autor i komentator przecież nie. I jak każdy autor łaknę odzewu. Komu na tym nie zależy.
-
Ha, ha, odzew będzie, o to się nie martw
ale jak będzie taka potrzeba, bo do tego wiersza nie mam zastrzeżeń 

- jaguar
"brylanty
rozsypane na podłodze"
są jak oślepiająca myśl, która króluje nocą, a niknie za dnia
bardzo mi sie podoba ten metaforyczny opis idei, myśli, osoby - co komu lepiej pasuje. Niby brylanty, niby oslepiajace, niby trywialne, a jak ładnie to pan ujął. Zatrzymala mnie ta miniatura. Dobrego dnia
rozsypane na podłodze"
są jak oślepiająca myśl, która króluje nocą, a niknie za dnia
bardzo mi sie podoba ten metaforyczny opis idei, myśli, osoby - co komu lepiej pasuje. Niby brylanty, niby oslepiajace, niby trywialne, a jak ładnie to pan ujął. Zatrzymala mnie ta miniatura. Dobrego dnia
-

Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
- lczerwosz
- Administrator
przetłumacz z niemego przynajmniej na migowymarta zoja pisze:![]()
uffKrzysztof pisze:nie mam zastrzeżeń
Leszekjaguar pisze:pan
- EdwardSkwarcan
Wena zwiędła o świcie i stąd tyci błysk nocnych wizji
Miło było.

Miło było.

- lczerwosz
- Administrator
Naprawdę miło to było w nocy. Dziękuję.EdwardSkwarcan pisze:Wena zwiędła o świcie i stąd tyci błysk nocnych wizji. Miło było.
- Gloinnen
- Administrator
A może problemem jest percepcja?lczerwosz pisze:nocna piękność po prostu
zwyczajnie zwiędnie o świcie
Przyzwyczailiśmy się brać za pewnik to, co widzimy, obserwujemy i przetwarzamy w głowie.
A skąd wiemy, jaka naprawdę jest rzeczywistość?
Nie lubię tego typu stwierdzeń, bo są lekceważące dla świata, z którego tylko tyle postrzegamy, na ile pozwolą nam na to różne mentalne filtry.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Administrator
Trudno myśleć o pewności percepcji na granicy snu i jawy. Twoje wyjaśnienie jest jak najbardziej prawdopodobne. Ale i odwrotnie. Piękno może być tylko mniemane lub po prostu wyśnione.