Witaj Glo,
myślę, że tu jest dobre miejsce, bym spróbował wyjaśnić Ci moje zapędy ku autotematyzmowi. Słowo "poezja" jest rodzaju żeńskiego. Ten Twój wiersz to opis relacji ona-on (kobieta-mężczyzna). Gdy wprowadzam "poezję", to wprowadzam "wartość dodaną". Czy ona, to kobieta, czy poezja? A może i to i to.
Inaczej: dla mnie w tych wierszach (Twoich) ona (kobieta) jest jednocześnie poezją. I nie ma w słowie "poezja" tu użytym - patosu.
Wiem, że wiele, bardzo wiele znaczy dla Ciebie emocjonalnie istnienie tego tekstu jedynie w relacji kobieta-mężczyzna. Wydaje mi się jednak, że wprowadzenie tej dodatkowej wartości nie zabija emocji kobieta-mężczyzna, lecz ją wzmacnia, bo pokazuje bebechy opisu tej emocji. A tym się (między innymi) zajmuje poezja.
I jeszcze tytuł:
1.Tekst na tekście (więc warstwa meta).
2. Metaforycznie życie na życiu (i to razy dwa: kobieta-kobieta; mężczyzna-mężczyzna).
Te dwa nałożenia dobrze oddaje tekst, który Ci zaproponowałem.
Lecz to tylko moja propozycja, a Twoje, nie moje emocje.
Papanki, Adam
Palimpsest
-
Re: Palimpsest
Nałóg zwany Nadrealizmem to nieumiarkowane i namiętne stosowanie narkotyku jakim jest obraz. Luis Aragon
- Gloinnen
- Administrator
Re: Palimpsest
Z jednej strony - ciekawy pomysł, aby wykorzystać tytuł do stworzenia dwóch warstw znaczeniowych tekstu. Relacja kobieta/mężczyzna i relacja kobieta/poezja/mężczyzna - nakładają się na siebie niewątpliwie.
Tytuł też ma źródło bardziej prozaiczne - po prostu tekst powstawał dwuetapowo. Najpierw był wiersz, który napisałam wiele lat temu, obecnie nałożyłam na niego nową metaforykę, nowe treści, nowe konteksty i nowe emocje.
Przy okazji - zajrzyj do mojego wiersza "Poezja już nie virgo" (tomik) - tam będziesz miał pole do popisu...
Pozdrawiam,

Glo.
Tytuł też ma źródło bardziej prozaiczne - po prostu tekst powstawał dwuetapowo. Najpierw był wiersz, który napisałam wiele lat temu, obecnie nałożyłam na niego nową metaforykę, nowe treści, nowe konteksty i nowe emocje.
Przy okazji - zajrzyj do mojego wiersza "Poezja już nie virgo" (tomik) - tam będziesz miał pole do popisu...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura