Horror w nadmorskim miasteczku.
-
Re: Horror w nadmorskim miasteczku.
melancholia jesieni, oczy ulic
po takich właśnie ozdobnikach (metafory dopełniaczowe)
rozpoznaję początkujących Autorów
zdecydowanie odradzam stosowania tego rodzaju
środków artystycznych
pozdrawiam
środków artystycznych
pozdrawiam
- Gloinnen
- Administrator
"Mewy od rana podkrążały uśpione oczy ulicom"Sokratex pisze:Mewy od rana podkrążały uśpione oczy ulic,
Tak moim zdaniem lepiej.
I zgodzę się z AS...em, że "melancholia jesieni" jest wyjątkowo wyświechtanym określeniem. Nudę też można tak przedstawić, żeby w wierszu nie było banalnie.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Rytm też jest monotonny. Nudable pisze: Czyli wręcz przeciwnie do mojego pierwszego spojrzenia. Szare do szaego. To trudne powstrzymać się przed dodawaniem kolorków strzępiastym, kolorowym wersem.

Dodano -- 15 lis 2011, 23:23 --
Masz rację, tylko wtedy to już w ogóle by się ten tekst dłużył.Bożena pisze:mnie za mało snucia się w wierszu- skoro ma być nudnie-
Pozdrawiam.
Dodano -- 15 lis 2011, 23:28 --
Zgadzam się z Tobą. Dlatego Ł. a to co pisałem o swoich wrażeniach z Łeby to już interpretacja.NathirPasza pisze:Ja tam czytam jako impresję i w takim wydaniu do mnie przemawia. W Łebie nie byłem, nie wiem jak wygląda, ale mnie "eŁ." kojarzy się z małomiasteczkowym, dusznym klimatem. I w tym wydaniu rzeczywiście, brak małomiasteczkowej sensacji jest tragedią dla żądnych sensacji mieszkańców...Znam takie "eS" z autopsji.
I to do mnie przemawia.![]()
Wszędzie jest tak samo. Cieszę się też, że odebrałeś tekst jako impresyjkę.
Pozdrawiam.
Dodano -- 15 lis 2011, 23:32 --
Nie lubię metafor dopełniaczowych i bardzo rzadko po nie sięgam.AS... pisze:melancholia jesieni, oczy ulic
środków artystycznych
pozdrawiam
Tu, ze względu na temat nie miało być nic zaskakującego, dlatego zastosowałem przynajmniej kenning.
A "melancholia jesieni" owszem, jest nudna jak flaki z olejem i... dlatego właśnie jest w tym tekście.
Pozdrawiam.
Dodano -- 15 lis 2011, 23:36 --
Masz rację, ale tekst nie mówi tyle o nudzie, co pokazuje odrętwiałość. Mieszkańcom wcale nie jest tęskno za wrażeniami.Gloinnen pisze:"Mewy od rana podkrążały uśpione oczy ulicom"Sokratex pisze:Mewy od rana podkrążały uśpione oczy ulic,
Tak moim zdaniem lepiej.
I zgodzę się z AS...em, że "melancholia jesieni" jest wyjątkowo wyświechtanym określeniem. Nudę też można tak przedstawić, żeby w wierszu nie było banalnie.
Glo.
"Oczy ulic" to kenning a "uśpione oczy ulicom" jak proponujesz, już nie.
Pozdrawiam.
-
Wiersz bardzo ciekawy. Doceniam go właśnie za tę "nieodjazdowość", za jego prostotę. Właśnie, gdyby zrezygnować z dopełniaczówki "oczy ulic" i uprościć kilka przegadanych stwierdzeń byłoby prawie jak u Szymborskiej. Wiersz prawie bardzo dobry, na pewno wart przeczytania.
-
Dziękuję za ten komentarz. Wiesz, chciałem nawet wcześniej napisać komuś, że wiersz utrzymany jest trochę w stylu obrazowania Szymborskiej ale...Stepanian pisze:Wiersz bardzo ciekawy. Doceniam go właśnie za tę "nieodjazdowość", za jego prostotę. Właśnie, gdyby zrezygnować z dopełniaczówki "oczy ulic" i uprościć kilka przegadanych stwierdzeń byłoby prawie jak u Szymborskiej. Wiersz prawie bardzo dobry, na pewno wart przeczytania.
sam wiesz, jak szybko ściągnięto by mnie do parteru

Pozdrawiam serdecznie.
Dodano -- 16 lis 2011, 13:37 --
Proszę, dziś mamy kontynuację wmawiania autorowi, że jest gnojkiem którego miejsce jest w szambie:Sokratex pisze:chciałem nawet wcześniej napisać komuś, że wiersz utrzymany jest trochę w stylu obrazowania Szymborskiej ale...
sam wiesz, jak szybko ściągnięto by mnie do parteru
http://www.osme-pietro.pl/wiersze-rymow ... 92-20.html
- anastazja
Mewy od rana podkrążały uśpione oczy ulic
podoba mi się.....
podoba mi się.....

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
anastazja pisze:Mewy od rana podkrążały uśpione oczy ulic
podoba mi się.....

- 411
A mnie sie nawet podobuje. Nie strasznie-strasznie, ale tak cieplawo.
Tylko troche malo nudy w tej nudzie i wersyfikacja az boli. A pomysl, choc nie nowy, to ladnie podany. Teraz wystarczy porzadnie podgrzac i dorzucic serwetke - skoro juz na tej gastronomicznej "fali" sie unosze.
Milego, J.
Tylko troche malo nudy w tej nudzie i wersyfikacja az boli. A pomysl, choc nie nowy, to ladnie podany. Teraz wystarczy porzadnie podgrzac i dorzucic serwetke - skoro juz na tej gastronomicznej "fali" sie unosze.

Milego, J.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.
- lczerwosz
- Administrator
spokojnie
w nadmorskim miasteczku
mewy od rana podkrążają oczy
niedobudzonych ulic
we mgle
w jesieni
słychać nagle jakieś kroki
to tylko melancholia
zdartymi szura butami
a ludzie mówią Dzień Dobry
żeby nic się nie stało
jak co dzień
ja bym tak,
ale to tylko jeden z punktów widzenia,
punkt ten ewoluował, gdy się zastanawiałem nad możliwymi wątkami rozwoju sytuacji, mnie doprowadził tu, może ktoś spróbuje inaczej potoczyć historyjkę małego miasteczka