po(co)grzebać

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: po(co)grzebać

#11 Post autor: Gloinnen » 01 lip 2012, 19:31

skaranie boskie pisze:rzecież każdy urodzony biedak to kolejne wpływy do kościelnej kasy, liczone na długie lata.
A jednak to Kościół bardzo dużo robi w Trzecim Świecie - misyjne szkoły chociażby, dzięki którym dzieci tubylców mogą chociażby nauczyć się czytać i pisać i może znaleźć to, o czym wspomniałeś - lepiej popłatne zajęcie. Dlatego napisałam o adopcjach serca.
skaranie boskie pisze:Czy mam sobie poszukać upodlającej pracy za nędzne ochłapy z pańskiego stołu,
Uważam, że to jest właśnie to, gdy wykształceni ludzie muszą wyjeżdżać na zachód po to, by robić na zmywaku albo podmywać niemieckie babcie w domach starości. Do mojej znajomej przychodzi regularnie sprzątać Ukrainka - która całe życie przepracowała na uniwersytecie jako wykładowca, ale gdyby chciała się u siebie utrzymać z emerytury, musiałaby się dożywiać na śmietnikach.
Rozdzielanie rodzin, emigracja zarobkowa, robota poniżej kwalifikacji - to jest najczęściej upadlająca praca za nędzne ochłapy z pańskiego stołu.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#12 Post autor: skaranie boskie » 01 lip 2012, 19:56

Gloinnen pisze:A jednak to Kościół bardzo dużo robi w Trzecim Świecie
Szerzy AIDS grożąc piekłem za kondomy.
Ta, zachwalana przez Ciebie instytucja, z jej niedawnym szefem na czele, jest odpowiedzialna za miliony niepotrzebnych zgonów w Afryce. To taki, współczesny holokaust, który doskonale wpisuje się w przytoczone przez Ciebie plany wielkich korporacji.
Gloinnen pisze:robota poniżej kwalifikacji - to jest najczęściej upadlająca praca za nędzne ochłapy z pańskiego stołu.
Jakie kwalifikacje taka robota.
Gdyby owa pani rzeczywiście miała kwalifikacje, to nie musiałaby podcierać tyłka innej pani.
Dobrze wiesz, ile warte są kwalifikacje nabyte w komunistycznych uczelniach. Każdy taki dyplom trzeba nostryfikować, czyli jest wart dokładnie tyle ile papier, na którym go wydrukowano. Ja nie podcieram nikomu tyłków. Pracuję w swoim zawodzie, który wykonuję od trzydziestu czterech lat. Czy w imię jakichś wątpliwych ideałów, powinienem podjąć pracę u nowobogackiego Polaka, dla którego będę kolejnym, wymiennym trybikiem w jego maszynce do robienia pieniędzy? Wiem, że na Zachodzie też takim jestem, ale wolę się sprzedawać za cenę, która mnie bardziej satysfakcjonuje. Bo, że każdy się sprzedaje, nie ulega wątpliwości.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 01 lip 2012, 20:04

skaranie boskie pisze: Bo, że każdy się sprzedaje, nie ulega wątpliwości.
No wreszcie...
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”