Lepiej się nie przyznawaj:)))u nas na wsi
Causa in praeteritum, poena in futurum...
-
Re: Causa in praeteritum, poena in futurum...
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))
-
Entomologiczny wiersz - przynajmniej w warstwie pierwszej - ale każda interpretacja wg mnie jest dobra - można nawet stwierdzić że o reinkarnacji, taki buddystyczny
Poważnie temat poważny i dzięki temu owadziemu odwołaniu ciekawie ujęty.
Pozdrawiam.

Poważnie temat poważny i dzięki temu owadziemu odwołaniu ciekawie ujęty.
Pozdrawiam.
- Gloinnen
- Administrator
Semi, dziękuję za obronę wiersza, mogłabyś jednak odrobinę złagodnieć... 
Marcinie, o reinkarnacji raczej nie pomyślałam, lecz bardziej o tym, że tak łatwo przychodzi nam potępianie innych.
Ale Twoja interpretacja jest ciekawa i przenosi wiersz w niezwykle interesujący kontekst. Tym bardziej powinniśmy się wnikliwej zastanawiać nad tym, co robimy i nad tym, jak ogromną mamy władzę, choć nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Władzę nad innymi. Władzę czynienia dobra i zła, którą każdy z nas otrzymał na całe życie, chociaż raczej nie dopuszczamy do siebie świadomości, jak wielka to władza i jak wielka odpowiedzialność.
Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich,

Glo.

Marcinie, o reinkarnacji raczej nie pomyślałam, lecz bardziej o tym, że tak łatwo przychodzi nam potępianie innych.
Ale Twoja interpretacja jest ciekawa i przenosi wiersz w niezwykle interesujący kontekst. Tym bardziej powinniśmy się wnikliwej zastanawiać nad tym, co robimy i nad tym, jak ogromną mamy władzę, choć nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Władzę nad innymi. Władzę czynienia dobra i zła, którą każdy z nas otrzymał na całe życie, chociaż raczej nie dopuszczamy do siebie świadomości, jak wielka to władza i jak wielka odpowiedzialność.
Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura