Głęboko

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: Głęboko

#11 Post autor: lczerwosz » 26 sty 2013, 11:01

Damian Sawa pisze:Jak mógłbym dokonać zmiany? Skoro to cytat, bardzo ważny zresztą, podkreśliłem kim jest Zeus. Sprowadziłem akcję do tego właśnie, a nie do kart i przegranej śmierci.
Racja, oczywiście. Ja tego nie zauważyłem.
A więc mogę wnioskować że czytelnik na siłę chciałby przeczytać coś innego w tym miejscu.
O, jakie to częste.
Samobójstwem dla wiersza jest tłumaczenie go
To zależy, są teksty zależne od gry słów, humoru wieloznaczności słów, brzmienia, melodii zdania, rytmu, rymów. Wtedy tłumaczenie wymaga już wielkiego kunsztu i trochę szczęścia. Gdy tekst bardziej polega na znaczeniu, można się na tym koncentrować. Sam piszesz, że
wiele można zmieniać w swoich wierszach, niemalże w każdym swoim tekście dokonuje poprawek, zmian
. Tę samą treść inaczej można powiedzieć, czasem samemu trudno zdecydować, jak jest lepiej, czasem podpowiadają inni. Jest a historii sztuki wiele przykładów, gdy artysta nie sam wybiera. Doprowadzić to może do pisania pod publiczność, byle się podobało.
i nie upieram się że wiersz jest dobry, bo nie jest
Jest i zły i dobry. Zły w tym sensie, że można go jeszcze poprawić, a dobry, bo warto poprawić. Sorki za mentorski ton.
L.

Damian Sawa

#12 Post autor: Damian Sawa » 26 sty 2013, 13:38

. Tę samą treść inaczej można powiedzieć, czasem samemu trudno zdecydować, jak jest lepiej, czasem podpowiadają inni. Jest a historii sztuki wiele przykładów, gdy artysta nie sam wybiera. Doprowadzić to może do pisania pod publiczność, byle się podobało
Jest we mnie pewna zasada, bardzo prosta. Nie zmieniłbym nigdy całego tekstu, układu wersów, chyba że są to jak w przypadku propozycji Miladory zmiany kosmetyczne a mimo to bardzo korzystne. Nie lubię pisać pod publikę, albo dyktować się tylko jedną opinią. Nigdy nie dokonuję korekty za szybko, uważam że tekst tak samo jak autor musi przejść przez wiele etapów rozwoju.

Jeśli coś wymyślę i uznam że warto jest poprawić to zrobię to na pewno.

Dziękuje za ciekawą dyskusję, z takimi czytelnikami warto!

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#13 Post autor: lczerwosz » 26 sty 2013, 13:47

:vino:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”