litery mowy ciała

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Hosanna
Kontakt:

Re: litery mowy ciała

#21 Post autor: Hosanna » 21 wrz 2014, 16:44

pomogło mi wyjaśnienie
idea jest rewelacyjna dlatego pomogłoby wierszowi gdybyś dodał jakaś wskazówkę albo tytuł wędrówka gestami dłoni albo alfabet gestów dłoni czy coś takiego

i tak będzie bardzo trudno ale będzie zabawa z odczytywaniem

:)

Dodano -- 21 wrz 2014, 16:48 --

Leszku chodzi mi o to ze w konsekwencji ja szukałam gdzieś indziej pointy i na dodatek straciłam zabawę
poeksperymentuj z tytułem :)

naprawdę świetny pomysł a reszta też ma głębię

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#22 Post autor: lczerwosz » 21 wrz 2014, 18:53

tak, kolejna -trzecia zmiana
tekst drugiej wersji jest tu:
---------------------------------'
podjąłem rozmowę od j
z przyzwoleniem ale bez odpowiedzi
poparłem małym l
nim pomyślałem o
już stawało się
na zakończenie q
z akcentem
jak to na dłoni

stosunek analfabetów
odbywa się bez słów
zbędnych

wystarczą same-głoski
litery o u a
to już refren kanonu

moje suche y
zabrzmi pewnie egoistycznie
gdyby nie dźwięczne m
wtóruje odpowiedzią
cudną

- ale się nagadaliśmy
- to kiedy znów

Hosanna
Kontakt:

#23 Post autor: Hosanna » 22 wrz 2014, 11:44

teraz powinien kto ktoś przeczytać kto nie znam żadnej wersji
na jakimś innym forum
bo bardzo ciekawa jestem czy teraz kiedy są już jawne wskazówki
czy teraz można zrozumieć

dla mnie już czytelne
bardzo wysmakowane i nabrało .. ciała
teraz rozumiem czemu ma związek z "królestwem ciała"

Awatar użytkownika
iTuiTam

#24 Post autor: iTuiTam » 22 wrz 2014, 20:55

Otrzymujesz ode mnie 'bardzomisia'. Nawet jeśli tylko za ładne brzmienie wiersza. A prawdą jest, że nie tylko.

:)
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#25 Post autor: lczerwosz » 24 wrz 2014, 10:44

iTuiTam pisze:A prawdą jest, że nie tylko
Naprawdę? To dziękuję.
I za misia też. Bardzo.

karolek

#26 Post autor: karolek » 24 wrz 2014, 23:57

Ciekawie ten alfabet zmysłowości wyszedł.

:beer:

Awatar użytkownika
coobus

#27 Post autor: coobus » 25 wrz 2014, 9:15

No i zaistniałeś , Leszku, swoim elementarzem, niczym Falski. Jak widzisz, nie został przeoczony, widnieje pod nim długa lista uczących się. W tym niżej podpisany. Mnie akurat ulżyło, jak dojechałem do końca wiersza i nie napotkałem tego, czego się obawiałem. Że jest wśród tych znaków najbardziej popularny element mowy ciała i dłoni, tak często stosowany przez nieżyczliwych kierowców.
Ciekawy eksperyment, raczej bez poetyckiej magii. Bo wiersz niejedno ma imię. Więc za to też :beer: wznoszę.
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Berele

#28 Post autor: Berele » 25 wrz 2014, 12:49

Fajne gadu gadu. Samogłoski i spółgłoski to 2 zupełnie odrębne światy! :beer:

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#29 Post autor: lczerwosz » 26 wrz 2014, 19:18

karolek pisze:Ciekawie ten alfabet zmysłowości wyszedł.
coobus pisze:...ulżyło, jak dojechałem do końca wiersza i nie napotkałem tego, czego się obawiałem. Że jest wśród tych znaków najbardziej popularny element mowy ciała i dłoni, tak często stosowany przez nieżyczliwych kierowców.
No tak, mowa ciała to zespół ruchów, gestów, grymasów. To uśmiechy i naburmuszenia. Dotknięcia, uderzenia i pieszczoty. Wszystkie elementy życia seksualnego, jako najbardziej pierwotne, zwierzęce. A przy okazji gesty agresji. Ten przejęty przez kierowców to jeden z nich. Ciekawe, że wiele z nich odwołuje się do sfer seksu i wydalania.
Czym są słowa w mowie ciała. Jak ikony w piśmie obrazkowym wyrażają pojęcia elementarne, a może być ich, jak w języku chińskim, kilka tysięcy - tak w zapisie, jak i w przekazie bezpośrednim, ale niewerbalnym, poszczególne "słowa" będą odpowiadały temu samemu - pojęciom, emocjom, uczuciom, stanom. W ogóle, ponieważ nie mamy tu dualizmu mowa-zapis, to słowo i wyraz oznaczać będzie to samo.
Traci sens litera, nie buduje się z niej wyrazów. Dość trudno mi odpowiedzieć precyzyjnie, dlaczego analfabeci (mowy ciała), czyli osoby słabo posługujący się językiem gestów, będą oszczędni w ich stosowaniu. Tak sobie wymyśliłem, że tylko niezbędne gesty zastosują. A popęd seksualny jest jednym z najbardziej podstawowych, zatem osoba zainteresowana zapewne wykaże sie pewną, minimalną aktywnością komunikacyjną w tym języku.
Wymyśliłem sobie, że pewne bardzo proste gesty to litery i porównałem je do liter alfabetu łacińskiego. Według podobieństwa kształtu. A w drugiej części wiersza - według podobieństwa brzmienia do głosek reprezentowanych przez litery.
Berele pisze:samogłoski i spółgłoski to 2 zupełnie odrębne światy!
Istotnie samogłoski i spółgłoski a w zasadzie spółgłoski bezdźwięczne to zupełnie inne światy. Nie mam niestety pojęcia, jak to jest, jedne tworzą melodię, inne nadawać mogą rytm.
Pytanie skąd są analfabeci w języku ciała. No niestety. Jesteśmy rozwinięci intelektualnie, zacofani emocjonalnie. A życie seksualne jest przykładem już prymitywizmu, prostactwa. Mało tego, jakakolwiek próba zmiany tego stanu rzeczy, choćby nauczanie, jest traktowane jako atak na wartości podstawowe, na moralność. A nikt nie zwraca uwagi, że duża liczba rozwodów, to nie przejaw rozwiązłości ale odwrotnie, nudy w stałym związku i w następstwie tego poszukiwanie partnerów alternatywnych, potencjalnie i początkowo bardziej atrakcyjnych. Brak zadowolenia, to brak umiejętności komunikacji. Także.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#30 Post autor: eka » 26 wrz 2014, 20:57

Światy rozwarć i zwarć. :)
Cieszę się, że dobrze zrozumiałam ogólne przesłanie (analfabeci mowy ciała), choć ornamentyki, jak to ja, osoba mało spostrzegawcza, nie połączyłam dokładnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”