o 23:30 odpływam

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: o 23:30 odpływam

#21 Post autor: Gloinnen » 05 gru 2015, 22:50

Wybacz, Leszku, ale nie podzielam entuzjazmu przedmówców.

Potrafię wczuć się w emocje peela i rozumiem odczucia, doświadczenia i stan ducha będące genezą Twojego wiersza. Znajomy jest dla mnie ten rozdźwięk między własnymi oczekiwaniami a twardą rzeczywistością. Między wyobrażeniami a prozą życia. Najczęściej bywa tak, że nasze pobożne życzenia, podsycone jakimś przypadkowym bodźcem, uruchamiają w głowie potężną maszynerię. Real okazuje się jednakże brutalny i trzeba się z tym pogodzić. "Jak zwykle" dodatkowo akcentuje powtarzalność schematu i fatalizm położenia peela.

Z punktu widzenia czysto poetyckiego wiersz jednak mnie nie zachwycił.
lczerwosz pisze:każde niedopowiedziane słowo
oznaczać może obietnicę
Ocierasz się o mega frazes.

I w ogóle całość jest - przynajmniej jak dla mnie - wyjątkowo przewidywalna. Brakuje tajemnicy i jakiejś metaforyki, która wskazałaby na interesujący, unikalny, nieznany dotąd aspekt opisywanej sytuacji.

Pozdrawiam,
:kwiat:
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#22 Post autor: lczerwosz » 05 gru 2015, 23:00

Witaj Glo, jak dawno Cię nie było. Witam Cię nawet wtedy, gdy mnie nie chwalisz za dobrą robotę. Nie zawsze jest dobra, ale samemu to trudno jest ocenić. To zwłaszcza, gdy wiersz pisany jest bez perspektywy, dystansu, za to z przewagą emocji, które zmieniają widzenie czy słyszenie. Dzięki za te słowa. Na szczęście nie zapłaczę się, ale pomyślę o swoim tekście. Tym albo następnym. :wstyd:

ono

#23 Post autor: ono » 06 gru 2015, 9:36

czytałem ten wiersz jeszcze raz . jest bardzo dobry.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”