-eka pisze:można
żyjąc w tobie
ciebie szukać
podzbiór
- Bożena
Re: podzbiór
hm właściwie wiersz sprowadza się do 3 ostatnich wersów-

- Liliana
Podoba mi się, a najbardziej to:

Serdecznieeka pisze:a niezdarna myśl
dziobie nieskończoność
można
żyjąc w tobie
ciebie szukać

-
Hosanna
- Kontakt:
pierwsza część według mnie zdecydowanie na nie
porównywanie jednych metafor do drugich jest zwykle karkołomne
żelazo do perły itd
nie do końca też rozumiem przekaz
lecz jeśli idzie o to ze sa skarbami czy nie lepiej to jakoś wprost ująć ?
pozostaję pod wrażeniem drugiej części
piękne wyznanie miłości
zagubienia sie w niej
potrzeby szukania i poznania przy pełnej świadomości ze to cel nigdy w pełni nie do osiągnięcia (szczególnie myślą)
piękne
porównywanie jednych metafor do drugich jest zwykle karkołomne
żelazo do perły itd
nie do końca też rozumiem przekaz
lecz jeśli idzie o to ze sa skarbami czy nie lepiej to jakoś wprost ująć ?
pozostaję pod wrażeniem drugiej części
piękne wyznanie miłości
zagubienia sie w niej
potrzeby szukania i poznania przy pełnej świadomości ze to cel nigdy w pełni nie do osiągnięcia (szczególnie myślą)
piękne
niezdarna myśl
dziobie nieskończoność
można
żyjąc w tobie
ciebie szukać
- eka
- Moderator
Bożeno, Liliano, Hosanno - dziękuję za odzew.
To ciekawe jak tekst dla wielu komentujących rozpada się na dwie części. Potrzebną i nie.
Zatem źle je skleiłam. A raczej zbyt lakonicznie potraktowałam elementy z góry wersów. Przeważa interpretacja, jak najbardziej słuszna, ta o szukaniu miłości.
Peel po prostu dziwi się, że w przeciwieństwie do rzeczy, które po prostu są, wypełniają sobą wszechświat, człowiek na tym nie poprzestaje, nie kontempluje a dziobie. Szuka tego, czego jest częścią.
Perły - to efekt unieszkodliwienia ciała obcego w sobie. Forma świata jak muszla, nieświadomi mieszkańcy, nie zakłócają praw wnętrza, a świadomość chce przebić granice, szuka środka, będąc nim być może... itd. itd.
Bardzo serdecznie Wszystkim dziękuję.

To ciekawe jak tekst dla wielu komentujących rozpada się na dwie części. Potrzebną i nie.
Zatem źle je skleiłam. A raczej zbyt lakonicznie potraktowałam elementy z góry wersów. Przeważa interpretacja, jak najbardziej słuszna, ta o szukaniu miłości.
Peel po prostu dziwi się, że w przeciwieństwie do rzeczy, które po prostu są, wypełniają sobą wszechświat, człowiek na tym nie poprzestaje, nie kontempluje a dziobie. Szuka tego, czego jest częścią.
Perły - to efekt unieszkodliwienia ciała obcego w sobie. Forma świata jak muszla, nieświadomi mieszkańcy, nie zakłócają praw wnętrza, a świadomość chce przebić granice, szuka środka, będąc nim być może... itd. itd.
Bardzo serdecznie Wszystkim dziękuję.
-
AS...
no proszę
algebra w poezji
jak ja lubię takie wiersze
początek zapisałbym inaczej
ale nie wiem czy wracasz do swoich tekstów;
jeśli tak, to liczę, że zmienisz
pozdrowienia
algebra w poezji
jak ja lubię takie wiersze
początek zapisałbym inaczej
ale nie wiem czy wracasz do swoich tekstów;
jeśli tak, to liczę, że zmienisz
pozdrowienia
- anastazja
to jest cudne, tylko żelazko mi nie gra. Reszta nie powinna być poprawiana, ale...ja się nie znam. Buziakieka pisze:można
żyjąc w tobie
ciebie szukać

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- eka
- Moderator
Ann
, AS...ie
dziękuję za uwagi.
Fakt, należałoby zmienić, po prostu coś wytnę, bo za dużo chciałam upchnąć w paru słowach. Stara wersja zostanie tu:

Fakt, należałoby zmienić, po prostu coś wytnę, bo za dużo chciałam upchnąć w paru słowach. Stara wersja zostanie tu:
Pozdrawiam.żelazo
światło i ptasi puch
perłami są
wypełniają
a niezdarna myśl
dziobie nieskończoność
można
żyjąc w tobie
ciebie szukać

-
Henryk VIII
Witaj,
przesyłam
za wiersz. Ponieważ skomentowano go, przenicowano, a co pozostawiało wątpliwości, to autorka dopowiedziała, więc pozwól,że ja Ci powiem, jaki tekst Twój tekst mi przywiódł na myśl - ale raczej nie na zasadzie podobieństwa, a kontrastu.
Lecz jest w tych 2 tekstach ( Twoim i tym drugim) jakoweś wspólne ziarnko. Wiesz, mam na myśli utwór Szymborskiej - on jest bez tytułu i tako tam leci:
"Jestem za blisko.
Nie moim głosem śpiewa ryba w sieci.
Nie z mego palca toczy się pierścionek.
(...)"
Nie sądzisz, że coś w tym jest?
H8
przesyłam
za wiersz. Ponieważ skomentowano go, przenicowano, a co pozostawiało wątpliwości, to autorka dopowiedziała, więc pozwól,że ja Ci powiem, jaki tekst Twój tekst mi przywiódł na myśl - ale raczej nie na zasadzie podobieństwa, a kontrastu. "Jestem za blisko.
Nie moim głosem śpiewa ryba w sieci.
Nie z mego palca toczy się pierścionek.
(...)"
Nie sądzisz, że coś w tym jest?
H8
- eka
- Moderator
Brak poczucia bliskości (tu), a u Szymborskiej następstwa znużenia bliskością, taki kontrast H8?
Jakby by nie było, dobry Bóg idealnie broni nas przed zaistnieniem rutyny w dziobaniu
Szukamy praw, nie widując, nie doznając bezpośrednio Obecności Prawodawcy Uniwersum.
To co jest (bliskość) cenimy bardziej po odczuciu wielkiego braku.
Trzymać znane wciąż na najwyższym stopniu wrażliwości, niepewności... lecz świat to dobre miejsce tylko dla trochę wrażliwych.
Dzięki za komentarz.

Jakby by nie było, dobry Bóg idealnie broni nas przed zaistnieniem rutyny w dziobaniu
Szukamy praw, nie widując, nie doznając bezpośrednio Obecności Prawodawcy Uniwersum.
To co jest (bliskość) cenimy bardziej po odczuciu wielkiego braku.
Trzymać znane wciąż na najwyższym stopniu wrażliwości, niepewności... lecz świat to dobre miejsce tylko dla trochę wrażliwych.
Dzięki za komentarz.

-
marta zoja
Zazdroszczę...
można
żyjąc w tobie
ciebie szukać
wysłałabym ku pamięci...
Pozdrawiam ciepło
MZ
można
żyjąc w tobie
ciebie szukać
wysłałabym ku pamięci...
Pozdrawiam ciepło
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami