Bardzo często się nadinterpretacja zdarza. Myślę, że bywa, że sam autor nie rozumie, co napisał. I dopiero komentatorzy mu wyjaśniają sens słów i zwrotów, których użył, ale bez głębszego zastanowienia albo bez wiedzy, co znaczą, znaczyły w historii literatury, kultury, religii albo, po prostu, we własnym języku, który "zaposiadowywuje". Albo, gdy autorowi zwyczajnie nie przyszło do głowy, jaki jest drugi, trzeci sens jego słów, w języku tak zwanych mas albo pewnych zamkniętych grup posługujących się innymi znaczeniami tych samych słów.e_14scie pisze:Nadinterpretacja w 100%
w ten oto sposób, komentarz przerasta zamysł i tekst
seks
- lczerwosz
- Administrator
Re: seks
-
Iskiereczko 
Zapamiętaj najlepszy to konstruktywny komentarz, ponieważ pokazuje błędy,które należy poprawić i nie ma się co jeżyć. Przecież nikt nie jest alfą i omegą .Nieraz niuans zmienia sens
DZIEŁA i może o to właśnie chodzi, jeśli jednak nie ! pokażmy,że potrafimy bronić swoich racji, ale jeśli faktycznie je mamy:)
Szukanie na siłę pozytywnych odniesień przynosi niejednokrotnie szkodę dla dzieła ,ale także dla autora ponieważ utwierdza w przekonaniu o jego doskonałości co niekiedy mija się z prawdą.
Reasumując pomagajmy sobie wzajemnie! A jeszcze jedno jak to mówią są gusta i guściki i to też trzeba brać pod uwagę .
DUŻA BUŻKA

Zapamiętaj najlepszy to konstruktywny komentarz, ponieważ pokazuje błędy,które należy poprawić i nie ma się co jeżyć. Przecież nikt nie jest alfą i omegą .Nieraz niuans zmienia sens
DZIEŁA i może o to właśnie chodzi, jeśli jednak nie ! pokażmy,że potrafimy bronić swoich racji, ale jeśli faktycznie je mamy:)
Szukanie na siłę pozytywnych odniesień przynosi niejednokrotnie szkodę dla dzieła ,ale także dla autora ponieważ utwierdza w przekonaniu o jego doskonałości co niekiedy mija się z prawdą.
Reasumując pomagajmy sobie wzajemnie! A jeszcze jedno jak to mówią są gusta i guściki i to też trzeba brać pod uwagę .
DUŻA BUŻKA

ale o co chodzi. Czy ty myślisz, że ja. Na te komentarze? nie, napewno nie jestem zła i się nie jeżę na komentarze.Gajka pisze:Zapamiętaj najlepszy to konstruktywny komentarz, ponieważ pokazuje błędy,które należy poprawić i nie ma się co jeżyć. Przecież nikt nie jest alfą i omegą
nie po to tu przyszłam, prawda?

-
Iskierko...... spoko, chyba jasno to wyraziłamiskierka pisze:ale o co chodzi. Czy ty myślisz, że ja. Na te komentarze? nie, napewno nie jestem zła i się nie jeżę na komentarze.Gajka pisze:Zapamiętaj najlepszy to konstruktywny komentarz, ponieważ pokazuje błędy,które należy poprawić i nie ma się co jeżyć. Przecież nikt nie jest alfą i omegą
nie po to tu przyszłam, prawda?

-
Ależ dlaczego? Jestem zupełnie innego zdania. Czyż tekst istnieje sam bez odbioru czytelnika?e_14scie pisze:Nadinterpretacja w 100%
w ten oto sposób, komentarz przerasta zamysł i tekst
Czy też dopiero "przeczytany" czyli przesiany przez sito skojarzeń, doświadczeń, kodu znaczeniowego
dostępnego odbiorcy, nabiera właściwego, realnego i dostępnego znaczenia? Moim zdaniem to drugie.
Przecież wiersz to nie tylko świadomość, ale i podświadomość, czasem Autor może sobie nawet
nie zdawać pojęcia jakie treści przemyca pod powierzchnią świadomości. Ja z tekstu wyczytałem
wyraźnie poza wierzchnią "siermiężną" szatą przesłanie "kuracji językowej, która ma nas ostatecznie
wyzwolić od słów i jest to dla mnie bardzo ciekawy i myślę, że jak najbardziej uprawniony przekaz:)