Obserwuję od jakiegoś czasu tę dyskusję, ale teraz nie wytrzymałem ;-)
To słowo "pajac" jest tu raczej "obraźliwe", nie sama "kurwa" w wierszu, bo to tekst liryczny i nie zwrot do konkretnej osoby.
Nikt tu niczego, k*, literacko nie zubożył, a porównanie do filmu "Psy" jest absurdalne: w tekście jest tylko jedna z owych pań, podczas gdy całość to porządna polszczyzna plus neologizm.
Wulgaryzmy piękne czy nie piękne? Wulgaryzm wyraża głównie negatywne emocje, estetyka to inna kwestia - połączeń barw, gustu. To słowo zresztą ma sporo odcieni znaczeniowych i wcale nie jest mniej wartościowe niż wiele innych określeń, ma też ładunek emocjonalny który był najwyraźniej autorowi potrzebny dla wyrażenia swojego stanu. Powiedziałbym raczej, że to właśnie kategoryczne mówienie "nie" jakiemuś słowu, jak tu wulgaryzmowi, jest zubażaniem - puli poetyckich środków wyrazu. Wszystko można wykorzystać do stworzenia nowych połączeń, więc jak czytać poezję z odgórnie przyjętym schematem? A poezja tkwi przecież chyba nie w pojedynczym słowie, a między słowami.
Tu wulgaryzm w oczywisty sposób służy jako kontrast, który jest potężnym narzędziem i w mojej opinii się sprawdził - zatrzymuje potok natchnienia, daje wydech i nieco ironiczny rys, jakby peel przekomarzał się z zachwytami nad jesienią, przedrzeźniał zrzędliwie piosenkę itp; wers w śpiewnie płynącym rytmie jest dobrym finałem całości.
I tyle o wulgu, bo nie mam w zwyczaju godzinami narzucać swojego zdania, jak niektórzy.
Co do zapisu, podobają mi się obydwa; obecny, zwarty i zadyszany współgra myślę ze stanem podmiotu, choć proponowany jest przejrzystszy.
wrześnię
- Mchuszmer
Re: wrześnię
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2016, 11:48 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 5 razy.
mchusz, mchusz.
- Patka
Zrobiłam porządek w temacie i offtopowe posty przeniosłam do Zsypu (na prośbę Admina). Jeśli ktoś by zauważył, że jego komentarz do wiersza trafił do kosza, niech da znać, przeniosę go z powrotem tutaj.
- alchemik
Patka, mój ostatni komentarz dotyczący artykułu profesora Miodka, przedstawionego przez Roberta, oraz merytoryczne uzasadnienie, dlaczego właśnie to słowo ma swoje miejsce w wierszu, chyba nie powinien trafić do Zsypu.
Jurek
Jurek
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- Patka
Ok, zaraz przeniosę. Z góry przeniosłam wszystkie ostatnie posty z tematu, bo tam był największy offtop.
EDIT: Alchemiku, twój post w większości to offtop, tylko ostatnia linijka jest odniesieniem do wiersza. Może po prostu ją przekopiujesz tutaj? Reszta powinna zostać w Zsypie.
EDIT: Alchemiku, twój post w większości to offtop, tylko ostatnia linijka jest odniesieniem do wiersza. Może po prostu ją przekopiujesz tutaj? Reszta powinna zostać w Zsypie.