- verte
właśnie się znalazłam
na kolejnej stronie
życie się nie spieszy
idzie dalej choć nieco zmęczone
teraz wybiera na przełaj
próbując odwrócić znaczenia
pokazuje płynne
tafle ułudne miraże
fatamorgany zlepki nielogicznych zdarzeń
gra w ciuciubabkę ze mną
i na nosie gra
jakbym nie rozumiała że to tylko obraz
krzywych luster odbicia
lecz ciągle to samo
kręta gra słów
półśrodków półcieni
będziesz zawsze sobą
nic tego nie zmieni
dawna przyszłość
zapisana maczkiem
kartka po kartce
doczytasz do końca
zamkniesz okładkę
na odwrocie
cena
iTuiTam
2 XII 2008 - 24 V 2013
- verte
verte
- iTuiTam
verte
- 411
Re: verte
Witaj iTuiTam. 
Bardzo-bardzo wiersz.
I... calkiem niezle rymy sie wkradly (szczególnie druga para):
przełaj - znaczenia
miraże - zdarzeń
półcieni - zmieni
kartce - okładkę
Pokusilabym sie o dociagniecie tu i ówdzie, by calosc stala sie tak pieknie rytmiczna (i przeniosla do dzialu "obok").
A sam wiersz mocno zyciowy, pisany z perspektywy kogos, ktos juz ma jego spora czesc za soba (nie mam na mysli wieku peela, tylko bagaz doswiadczen). Tylko czemu tak smutno?...
Milego, J.

Bardzo-bardzo wiersz.
przełaj - znaczenia
miraże - zdarzeń
półcieni - zmieni
kartce - okładkę
Pokusilabym sie o dociagniecie tu i ówdzie, by calosc stala sie tak pieknie rytmiczna (i przeniosla do dzialu "obok").
A sam wiersz mocno zyciowy, pisany z perspektywy kogos, ktos juz ma jego spora czesc za soba (nie mam na mysli wieku peela, tylko bagaz doswiadczen). Tylko czemu tak smutno?...
Milego, J.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.
-
- Kontakt:
w nielogiczność zdarzeń wątpię zakładając że logika to po protu Prawa Rządzące jakie by nie było jakieś jest
podoba mi się kiedy piszesz ze na kolejnej stronie życie się nei śpieszy, wprowadza mnie to miły harmonijny relaks a zarazem wkurza mnie bo to trochę jak poddanie się troszkę i znów troszkę
miraże i ciuciubabka podkreślają element przypadku i leku przed niewiadomym ( o baaardzo różnym nasileniu)
podoba mi się "będziesz zawsze sobą" jakoś czuję że całkowicie każdy zawsze jest sobą bo to też szczególny stan i bardzo konkretny jaka byłaby nasza najpiękniejsza wersja z darowanych. Podróże w poszukiwaniu siebie znaczą wtedy szukanie własnego potencjału.
Bo moze jako malarz byłbyś inny a jako prawnik inny. Bardzo.
Pomaga w tym bajka
Bajki obiecują tak wiele
na odwrocie cena - tu się nei zgadzam
cena się płaci cały czas a nie czeka do końcowego podsumowania
dlatego ci mieli straszną przeszłość wciąż MOGĄ mieć nadzieję że istnieje lepiej którego jeszcze nie zaznali
jednym słowem wiersz mi się bardzo podoba i wnikałam niego jak umiałam
żadnego opier ... się

podoba mi się kiedy piszesz ze na kolejnej stronie życie się nei śpieszy, wprowadza mnie to miły harmonijny relaks a zarazem wkurza mnie bo to trochę jak poddanie się troszkę i znów troszkę
miraże i ciuciubabka podkreślają element przypadku i leku przed niewiadomym ( o baaardzo różnym nasileniu)
podoba mi się "będziesz zawsze sobą" jakoś czuję że całkowicie każdy zawsze jest sobą bo to też szczególny stan i bardzo konkretny jaka byłaby nasza najpiękniejsza wersja z darowanych. Podróże w poszukiwaniu siebie znaczą wtedy szukanie własnego potencjału.
Bo moze jako malarz byłbyś inny a jako prawnik inny. Bardzo.
Pomaga w tym bajka
Bajki obiecują tak wiele
na odwrocie cena - tu się nei zgadzam
cena się płaci cały czas a nie czeka do końcowego podsumowania
dlatego ci mieli straszną przeszłość wciąż MOGĄ mieć nadzieję że istnieje lepiej którego jeszcze nie zaznali
jednym słowem wiersz mi się bardzo podoba i wnikałam niego jak umiałam
żadnego opier ... się

- Ewa Włodek
cena - jaką wystawia nam życie za to, że jesteśmy, że - żyjemy, ale i za to - jak żyjemy... Do zastanowienia wiersz...
serdeczności wysyłam...
Ewa

serdeczności wysyłam...
Ewa
- anastazja
bardzo dobry tytuł, że o wierszu nie wspomnę. Wszystko na swoim miejscu, a smutek, cóż wpisany w nas.iTuiTam pisze:właśnie się znalazłam
na kolejnej stronie
życie się nie spieszy
Pozdrawiam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
No właśnie, dlatego ja stawiam na net;) bezcennyiTuiTam pisze:na odwrocie
cena
a jednak czasem przewracajac kartkę można się znaleźćiTuiTam pisze:lecz ciągle to samo
kręta gra słów
półśrodków półcieni
w zupełnie innym świecie, ładny wiersz
Pozdrawiam

- iTuiTam
Dziękuję za czytanie, 411.411 pisze:Witaj iTuiTam.
Bardzo-bardzo wiersz.
przełaj - znaczenia
miraże - zdarzeń
półcieni - zmieni
kartce - okładkę
Milego, J.
Rymy? Tak są, są w s-tworzeniu bez pretensji do rymowanych. Czasami coś rymowanego popełnię, ale zbyt wymagająca to sztuka jak dla mnie, niecierpliwej iTuiTam, niecierpliwej i nie mającej czasu, by szlifować i dopieszczać i gładzić, żeby było po myśli. Doceniam tych, co parają się rymami i robią to dobrze.
Jeśli masz ochotę, spróbuj 'urytmicznić', bardzo proszę.
Wiek i bagaż - często w parze, ale masz rację, że niekoniecznie wiek decyduje o tym, czy człowiek ma tzw wiele za sobą, czy mało.
Czemu smutno? Nie każdy rozdział życia można zaliczyć do komedii, lub optymistycznych dykteryjek

serdecznie
iTuiTam
-
No właśnie. wiersz naprawdę ciekawie napisany. Są świetnie użyte metafory, obraz również sam w sobie intrygujący, tylko rymy całkowicie zbędne.
Gdyby je wyrzucić, byłoby świetnie.
Gdyby je wyrzucić, byłoby świetnie.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- coobus
Ta myśl jest tu zauważalna, sądząc po komentarzach. Podoba mi się. Prawdą jest, że za wszystko w życiu trzeba płacić, choć beztrosko o tym nie myślimy - życie wystawia rachunek, przeważnie na lichwiarski procent, ale nie jest nadużyciem zwrot, że na odwrocie jest cena. To idzie równolegle. Gdy dostajemy rachunek, dociera do nas ten fakt, wcześniej niedostrzegany.iTuiTam pisze:na odwrocie
cena
Za ten wiersz

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein