Emancypantki
- Ryszard Sziler
Emancypantki
Cały dzień
Na wysokich obcasach
Żadnej słabości
Żadnego wytchnienia
Żadnej ulgi
W niczym
Nikomu
Z mocno
zaciśniętymi niechęciami
Zgryźliwe nawet
Dla królika
Niech cham wie
Każdy
Za tamto
Za wtedy
Na wieki wieków
Całe życie
Na zdartym sercu
Na wysokich obcasach
Żadnej słabości
Żadnego wytchnienia
Żadnej ulgi
W niczym
Nikomu
Z mocno
zaciśniętymi niechęciami
Zgryźliwe nawet
Dla królika
Niech cham wie
Każdy
Za tamto
Za wtedy
Na wieki wieków
Całe życie
Na zdartym sercu
-
Re: Emancypantki
AmenRyszard Sziler pisze:Na wieki wieków

Podoba mi się wiersz i sposób z jakim został napisany. Zmieniłabym tylko tytuł, wtedy wiersz byłby ciekawą zagadką

Uniwersalizm tego jest świetny. Każdy w jakiś sposób może odnieść te słowa do siebie i otoczenia.Ryszard Sziler pisze:Za tamto
Za wtedy

-
- Kontakt:
Świetnie zbudowane zdania
. Króciutkie, ale dokładnie wyrażające swoje przesłanie. No i tak ładnie do siebie pasuję
.

- anastazja
Trzymasz poziom Ryszardzie, wiersz znakomity. 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Całe życie
Na zdartym sercu

z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
-
Z mocno
zaciśniętymi niechęciami
Zgryźliwe nawet
Dla królika

A generalnie - świetne spojrzenie na - przez mnie również zupełnie nierozumiany - feminizm dzisiejszych kobiet.
Powiesz, że ładna - seksista. Powiesz, że brzydka - obrazisz. Nic nie powiesz - cham, bo na babę nie spojrzy,a może nawet gej...
Itp.itd.
Bardzo fajnie skonstruowany wiersz. Nutka ironii, może (słusznej)złośliwości, trochę uszczypliwej prawdy. Taki mądry i sprytny

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Gloinnen
- Administrator

Moim zdaniem nie ma bardziej "antykobiecej" formacji światopoglądowej, niż feminizm.
Ostatnio głośno jest o stołecznym Marszu Szmat. Twój wiersz skojarzyłam sobie z tym eventem.
Mówcie sobie, co chcecie, ale dla mnie kobieta, która ostentacyjnie paraduje z gołymi cyckami po mieście, ma coś nie teges z głową i jest chyba dowodem na skrajne schamienie świata.
Nie wiem, czemu ochrona godności, czci kobiety, przejawiające się głównie w trosce o dobre obyczaje, ma być postrzegana jako mizoginizm, seksizm, represję kulturową.
Wybaczcie, ale jak kobieta zachowuje się jak dziwka, ubiera się jak dziwka - to daje wyraźny sygnał męskiemu otoczeniu - bierz mnie jak dziwkę. I żadne Marsze Szmat tego nie zmienią. Owszem, zgadzam się z tym, że kobietę, nienaruszalność jej ciała, jej honor, należy jak najbardziej szanować, ale zacznijmy od tego, że powinna ona najpierw sama szanować siebie. I swoje ciało również.
Dziwny rodzaj wymuszania tego szacunku - robienie z siebie nadmuchiwanej lali z seks-szopu.
Czy naprawdę z problemem molestowania seksualnego i gwałtów należy walczyć w taki idiotyczny i prymitywny sposób?
Podobnie zresztą z macierzyństwem. Dlaczego kobieta, która, zgodnie ze swoimi naturalnymi uwarunkowaniami, ma dzieci, chce mieć dzieci i świadomie decyduje się na zostanie matką, przedstawiana jest jako ofiara stereotypów płciowych? Dlaczego do walki z przemocą w rodzinie zostały "domieszane" stereotypy płciowe? To właśnie wizja pijanego męża wracającego do domu i walącego po pysku żonę jest największym stereotypem, którym posługuje się lewactwo, aby rzekomo ze stereotypami wojować. Najlepszym modelem i cudownym remedium jest za to bezpłciowość (genderyzm) i tęczowe rodziny. Jedynie bowiem tradycyjne rodziny/małżeństwa mogą okazać się dotknięte wszystkimi rodzajami patologii. Geje przecież, między sobą, w zgodnym (a priori) stadle, nie będą się naparzać, albo jedna lesbijka drugiej nie przydzwoni w zęby. J
O tempora, o mores!

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Dziękuję
- WSZYSTKIM.
Glo - lewusy zawsze chciały uszczęśliwiać świat i zawsze to uszczęśliwianie kończyło się w jeden jedyny sposób : totalną tragedią.
A jeśli chodzi o kobiety, to mnie jest niebywale smutno, że dosłownie na moich oczach zniknęły damy, a pozostały ...ech, lepiej nie mówić, co pozostało i zastąpiło damy , bo Leon się znowu zgorszy moim słowem
Do tematu chętnie powrócę, ale dopiero w przyszłym tygodniu

Glo - lewusy zawsze chciały uszczęśliwiać świat i zawsze to uszczęśliwianie kończyło się w jeden jedyny sposób : totalną tragedią.
A jeśli chodzi o kobiety, to mnie jest niebywale smutno, że dosłownie na moich oczach zniknęły damy, a pozostały ...ech, lepiej nie mówić, co pozostało i zastąpiło damy , bo Leon się znowu zgorszy moim słowem

Do tematu chętnie powrócę, ale dopiero w przyszłym tygodniu

- coobus
To chyba najlepsze podsumowanie tematu. Dobry wiersz.Ryszard Sziler pisze:Całe życie
Na zdartym sercu
Ryszardzie, nie wiem, czy dostrzegłeś mój komentarz w Promocjach, w poście dotyczącym tomiku Anastazji. Sugerowałem tam wspólnych znajomych. Zerknij.
Pozdrawiam

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
- Kontakt:
mnie za damami nie tęskno
ani za rycerzami
dwory z ich rozbudowaną etykietą zasad elegancji dobrego tonu lokalnych świętości i zgorszeń
grzeczność za która słodko ukrywa się występek
rytuały rytuały powierzchowność
nie tęsknie
ale przekonał mnie ten wiersz
zobaczyłam w pozytywnym świetle niechęć do wyemancypowanych kobiet w szpilkach zawsze lekko sfrustrowanych skłonnych dowalić
ja mam dla nich szacunek
płaca cenę uczciwie za swoje zwycięstwa
to ich wybór
ja tam wolę w spódnicy na bosaka po łące biegać i przytulać się do dziurawca
gadać z sąsiadami psami przez płot
ale to moje wybory
nie szkoda mi nikogo
podziwiam różnorodność wyborów !

ani za rycerzami
dwory z ich rozbudowaną etykietą zasad elegancji dobrego tonu lokalnych świętości i zgorszeń
grzeczność za która słodko ukrywa się występek
rytuały rytuały powierzchowność
nie tęsknie
ale przekonał mnie ten wiersz
zobaczyłam w pozytywnym świetle niechęć do wyemancypowanych kobiet w szpilkach zawsze lekko sfrustrowanych skłonnych dowalić
ja mam dla nich szacunek
płaca cenę uczciwie za swoje zwycięstwa
to ich wybór
ja tam wolę w spódnicy na bosaka po łące biegać i przytulać się do dziurawca
gadać z sąsiadami psami przez płot
ale to moje wybory
nie szkoda mi nikogo
podziwiam różnorodność wyborów !