Emancypantki

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ryszard Sziler

Emancypantki

#1 Post autor: Ryszard Sziler » 09 cze 2013, 8:07

Cały dzień
Na wysokich obcasach

Żadnej słabości
Żadnego wytchnienia
Żadnej ulgi
W niczym
Nikomu

Z mocno
zaciśniętymi niechęciami
Zgryźliwe nawet
Dla królika

Niech cham wie
Każdy
Za tamto
Za wtedy
Na wieki wieków

Całe życie
Na zdartym sercu

Bluebird

Re: Emancypantki

#2 Post autor: Bluebird » 09 cze 2013, 10:03

Ryszard Sziler pisze:Na wieki wieków
Amen :)

Podoba mi się wiersz i sposób z jakim został napisany. Zmieniłabym tylko tytuł, wtedy wiersz byłby ciekawą zagadką ;)
Ryszard Sziler pisze:Za tamto
Za wtedy
Uniwersalizm tego jest świetny. Każdy w jakiś sposób może odnieść te słowa do siebie i otoczenia.

:kofe:

Bonsai(Tomasz Socha)
Kontakt:

#3 Post autor: Bonsai(Tomasz Socha) » 10 cze 2013, 10:58

Świetnie zbudowane zdania :). Króciutkie, ale dokładnie wyrażające swoje przesłanie. No i tak ładnie do siebie pasuję :beer: .

Awatar użytkownika
anastazja

#4 Post autor: anastazja » 10 cze 2013, 22:33

Trzymasz poziom Ryszardzie, wiersz znakomity. :ok:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

atoja

#5 Post autor: atoja » 11 cze 2013, 10:23

Całe życie
Na zdartym sercu
:bravo:
z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię

fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów

Sede Vacante

#6 Post autor: Sede Vacante » 11 cze 2013, 16:10

Z mocno
zaciśniętymi niechęciami
Zgryźliwe nawet
Dla królika
:bravo:

A generalnie - świetne spojrzenie na - przez mnie również zupełnie nierozumiany - feminizm dzisiejszych kobiet.
Powiesz, że ładna - seksista. Powiesz, że brzydka - obrazisz. Nic nie powiesz - cham, bo na babę nie spojrzy,a może nawet gej...
Itp.itd.
Bardzo fajnie skonstruowany wiersz. Nutka ironii, może (słusznej)złośliwości, trochę uszczypliwej prawdy. Taki mądry i sprytny :)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#7 Post autor: Gloinnen » 11 cze 2013, 16:39

:ok:

Moim zdaniem nie ma bardziej "antykobiecej" formacji światopoglądowej, niż feminizm.
Ostatnio głośno jest o stołecznym Marszu Szmat. Twój wiersz skojarzyłam sobie z tym eventem.

Mówcie sobie, co chcecie, ale dla mnie kobieta, która ostentacyjnie paraduje z gołymi cyckami po mieście, ma coś nie teges z głową i jest chyba dowodem na skrajne schamienie świata.
Nie wiem, czemu ochrona godności, czci kobiety, przejawiające się głównie w trosce o dobre obyczaje, ma być postrzegana jako mizoginizm, seksizm, represję kulturową.
Wybaczcie, ale jak kobieta zachowuje się jak dziwka, ubiera się jak dziwka - to daje wyraźny sygnał męskiemu otoczeniu - bierz mnie jak dziwkę. I żadne Marsze Szmat tego nie zmienią. Owszem, zgadzam się z tym, że kobietę, nienaruszalność jej ciała, jej honor, należy jak najbardziej szanować, ale zacznijmy od tego, że powinna ona najpierw sama szanować siebie. I swoje ciało również.
Dziwny rodzaj wymuszania tego szacunku - robienie z siebie nadmuchiwanej lali z seks-szopu.

Czy naprawdę z problemem molestowania seksualnego i gwałtów należy walczyć w taki idiotyczny i prymitywny sposób?

Podobnie zresztą z macierzyństwem. Dlaczego kobieta, która, zgodnie ze swoimi naturalnymi uwarunkowaniami, ma dzieci, chce mieć dzieci i świadomie decyduje się na zostanie matką, przedstawiana jest jako ofiara stereotypów płciowych? Dlaczego do walki z przemocą w rodzinie zostały "domieszane" stereotypy płciowe? To właśnie wizja pijanego męża wracającego do domu i walącego po pysku żonę jest największym stereotypem, którym posługuje się lewactwo, aby rzekomo ze stereotypami wojować. Najlepszym modelem i cudownym remedium jest za to bezpłciowość (genderyzm) i tęczowe rodziny. Jedynie bowiem tradycyjne rodziny/małżeństwa mogą okazać się dotknięte wszystkimi rodzajami patologii. Geje przecież, między sobą, w zgodnym (a priori) stadle, nie będą się naparzać, albo jedna lesbijka drugiej nie przydzwoni w zęby. J

O tempora, o mores!

:kwiat:
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Ryszard Sziler

#8 Post autor: Ryszard Sziler » 11 cze 2013, 20:11

Dziękuję :D :rosa: - WSZYSTKIM.
Glo - lewusy zawsze chciały uszczęśliwiać świat i zawsze to uszczęśliwianie kończyło się w jeden jedyny sposób : totalną tragedią.
A jeśli chodzi o kobiety, to mnie jest niebywale smutno, że dosłownie na moich oczach zniknęły damy, a pozostały ...ech, lepiej nie mówić, co pozostało i zastąpiło damy , bo Leon się znowu zgorszy moim słowem :(
Do tematu chętnie powrócę, ale dopiero w przyszłym tygodniu :sorry:

Awatar użytkownika
coobus

#9 Post autor: coobus » 12 cze 2013, 23:39

Ryszard Sziler pisze:Całe życie
Na zdartym sercu
To chyba najlepsze podsumowanie tematu. Dobry wiersz.
Ryszardzie, nie wiem, czy dostrzegłeś mój komentarz w Promocjach, w poście dotyczącym tomiku Anastazji. Sugerowałem tam wspólnych znajomych. Zerknij.
Pozdrawiam :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Hosanna
Kontakt:

#10 Post autor: Hosanna » 13 cze 2013, 20:09

mnie za damami nie tęskno
ani za rycerzami

dwory z ich rozbudowaną etykietą zasad elegancji dobrego tonu lokalnych świętości i zgorszeń
grzeczność za która słodko ukrywa się występek
rytuały rytuały powierzchowność

nie tęsknie

ale przekonał mnie ten wiersz
zobaczyłam w pozytywnym świetle niechęć do wyemancypowanych kobiet w szpilkach zawsze lekko sfrustrowanych skłonnych dowalić

ja mam dla nich szacunek
płaca cenę uczciwie za swoje zwycięstwa
to ich wybór

ja tam wolę w spódnicy na bosaka po łące biegać i przytulać się do dziurawca
gadać z sąsiadami psami przez płot

ale to moje wybory

nie szkoda mi nikogo

podziwiam różnorodność wyborów !

:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”