płyną łzy na pomniki wieczności
czy jest jeszcze szansa dla nas
pokonać niepokonane
wspinam się codziennie na górę
przytulam przestrzeń co jeszcze
i czego nie wiem
wędrówka daremna gdy boli
śmiech wydobywa się płytko
wbrew sobie
wbrew
-
wbrew
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
-
Re: wbrew
Ciekawe, tajemnicze.
Niedosłowne, można pójść interpretacją w dowolną stronę, bardzo uniwersalny,a przy tym oryginalny wiersz.
Choć osobiście wolałbym, aby łzy płynęły "po pomnikach", ale to moja osobista "zachcianka", mogę równie dobrze sobie to w głowie przeinterpretować.
Dla mnie to bardzo ciekawy wiersz. Nieprzekombinowany, ale jakby z zamiarem - "Ma być prosto i mądrze".
Niedosłowne, można pójść interpretacją w dowolną stronę, bardzo uniwersalny,a przy tym oryginalny wiersz.
Choć osobiście wolałbym, aby łzy płynęły "po pomnikach", ale to moja osobista "zachcianka", mogę równie dobrze sobie to w głowie przeinterpretować.
- lubię takie pozornie banalne myśli, ale w gruncie rzeczy bardzo mądre, chwytliwe. Banał, który jest sprawny to nie jest łatwa sztuka.czy jest jeszcze szansa dla nas
pokonać niepokonane
- również prosto,a le ciekawie nazwana bezsilność i zrezygnowanie ogólne.przytulam przestrzeń co jeszcze
i czego nie wiem
Dla mnie to bardzo ciekawy wiersz. Nieprzekombinowany, ale jakby z zamiarem - "Ma być prosto i mądrze".
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Ewa Włodek
wbrew sobie człowiek czasem zrobi bardzo wiele, bardzo. A czasem wiele zrobi - wbrew tak zwanemu światu. I chyba o tym jest wiersz, albo ja nadinterpretuję...
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

pozdrawiam serdecznie...
Ewa
- anastazja
to smutny i piękny wiersz. Martuś, taki mój, lubię bardzo.marta zoja pisze:wędrówka daremna gdy boli
śmiech wydobywa się płytko
wbrew sobie
Serdecznosci

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- coobus
Pomniki wieczność, a my obok śpieszymy, by pokonać co niepokonane. Daremna to wędrówka.. Smutna refleksja zawarta w kilku ładnych słowach. Tak to odbieram, być może trafnie, może nie. Ale brawa ode mnie dostajesz 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Dziękuję wbrew wszystkiemu 

Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.