Pojemniki z zasobami
-
Pojemniki z zasobami
Po poprawce:
Fabryki cywilizacji pozbywają się kolejnych przetworów
o brzydkim zapachu zmęczenia.
Pan z Działu Selekcji zaraportował, że jest
świeża dostawa.
„Pojemniki z zasobem po odkręceniu nie śmierdzą. Konsystencja woli – według specyfikacji.
Tyłem wywożą trumny z odpowiedziami na pytania o jutro.
Frontowa brama dla rezerw zaprasza gotowych do
walki o życie pod stołem.
Kwiaty ścięte, by pasowały do hologramu człowieczeństwa,
podszeptują: Ciiii. I tak nikt się nie zorientuje.
„Chodźmy. Bo nam wystygną czerwone dywany”.
Fabryki postępu cywilizacji pozbywają się kolejnych przetworów
świeża dostawa.
„Pojemniki z zasobem po odkręceniu nie śmierdzą. Konsystencja człowieków – według specyfikacji.
Tylnymi drzwiami wywożą trumny z odpowiedziami na pytania o jutro.
Brama dla rezerw zaprasza gotowych do
Fabryki cywilizacji pozbywają się kolejnych przetworów
świeża dostawa.
„Pojemniki z zasobem po odkręceniu nie śmierdzą. Konsystencja woli – według specyfikacji.
Tyłem wywożą trumny z odpowiedziami na pytania o jutro.
Frontowa brama dla rezerw zaprasza gotowych do
Fabryki postępu cywilizacji pozbywają się kolejnych przetworów
świeża dostawa.
„Pojemniki z zasobem po odkręceniu nie śmierdzą. Konsystencja człowieków – według specyfikacji.
Tylnymi drzwiami wywożą trumny z odpowiedziami na pytania o jutro.
Brama dla rezerw zaprasza gotowych do
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, 20:07 przez Sede Vacante, łącznie zmieniany 5 razy.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- lczerwosz
- Administrator
Re: Pojemniki z zasobami
Sede, napisałeś mi świetny komentarz o języku przemysłowym, technicznym w powiązaniu z ulotnością poezji.
U ciebie jeszcze bardziej w wierszu taki zaistniał.
Jest kilka doskonałych pojęć: "Fabryki postępu cywilizacji", "Pan z Działu Selekcji" - w podniesieniu do materii niematerialnej !
Dalej: "trumny z odpowiedziami na pytania o jutro", czy: "wystygną czerwone dywany".
Całość super.
Jedno bym wymienił na inne słowo: "Konsystencja człowieków". Niepotrzebne słowotwórstwo. Zostań w konwencji: "ludzi", względnie w liczbie pojedynczej "człowieka", choć zmienia sens się wtedy. A może "konsystencja ciał", "zwłok", "jednostek". Pomyśl, bo ten "błąd językowy" niepotrzebnie skupia uwagę.
Pozdr
L.
U ciebie jeszcze bardziej w wierszu taki zaistniał.
Jest kilka doskonałych pojęć: "Fabryki postępu cywilizacji", "Pan z Działu Selekcji" - w podniesieniu do materii niematerialnej !
Dalej: "trumny z odpowiedziami na pytania o jutro", czy: "wystygną czerwone dywany".
Całość super.
Jedno bym wymienił na inne słowo: "Konsystencja człowieków". Niepotrzebne słowotwórstwo. Zostań w konwencji: "ludzi", względnie w liczbie pojedynczej "człowieka", choć zmienia sens się wtedy. A może "konsystencja ciał", "zwłok", "jednostek". Pomyśl, bo ten "błąd językowy" niepotrzebnie skupia uwagę.
Pozdr
L.
-
...Konsystencja człowieków.... a może dobrze ,że zwraca uwagę .
Mnie od razu zaintrygowała ta fraza
Mnie od razu zaintrygowała ta fraza

- anastazja
Mnie nie, myślę jak Leszek. Powinieneś zmienić Sede, ale zaakceptuję jeśli nie, ponieważ wiersz jest subcio
kurdę, ale pomysł.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
brawo
ale żeby nie było za różowo
zrobiłbym coś z tym dokładnym rymem w szóstym wersie
pozdrówka

ale żeby nie było za różowo

pozdrówka
-
Zmieniłem. Dziękuje za uwagi. lczerwosz - zmieniłem słowo. Nie wiem, czy teraz nie jest zbyt banalnie, ale może ocenisz, lub ktoś 
Leszku - nawet nie wiedziałem, że tam jest jakiś rym, dziękuję za zwrócenie uwagi.

Leszku - nawet nie wiedziałem, że tam jest jakiś rym, dziękuję za zwrócenie uwagi.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
- lczerwosz
- Administrator
Teraz superowo. Właśnie wymyśliłeś jeszcze lepiej, bo już zupełnie niematerialnie.Sede Vacante pisze:Zmieniłem. Dziękuje za uwagi. ... - zmieniłem słowo. Nie wiem, czy teraz nie jest zbyt banalnie, ale może ocenisz, lub ktoś
- Gloinnen
- Administrator
Dobrze jest - po poprawkach.
Temat o dehumanizacji stosunków społecznych jest zawsze na czasie i trzeba o nim mówić.
O "zasobach ludzkich" w zasadzie głośno, nikt nie neguje, że brakuje tu w ogóle ludzkiej perspektywy. Kim jest człowiek w korporacyjnej machinie? A co dalej? Recykling czy spalarnia? I nie musi to być od razu najniższe ogniwo (pogardliwie i żenująco określane jako "fizole"). Problem dotyczy wszystkich szczebli. Zresztą nie ogranicza się do miejsca pracy, a w ogóle do całej otaczającej nas rzeczywistości.
Mam jeszcze jedną propozycję:
Do rozpatrzenia:
"Fabryki postępu" ---> według mnie lepsza, bardziej oszczędna, lżejsza i mniej narzucająca, może dlatego, że fabryka sama w sobie kojarzy się z rewolucją cywilizacyjną;
"Fabryki cywilizacyjnego postępu" ---> jak już koniecznie się uprzesz "na swoje" - to przynajmniej zlikwiduj jedno pięterko;
Pozdrawiam,
Glo.
Temat o dehumanizacji stosunków społecznych jest zawsze na czasie i trzeba o nim mówić.
O "zasobach ludzkich" w zasadzie głośno, nikt nie neguje, że brakuje tu w ogóle ludzkiej perspektywy. Kim jest człowiek w korporacyjnej machinie? A co dalej? Recykling czy spalarnia? I nie musi to być od razu najniższe ogniwo (pogardliwie i żenująco określane jako "fizole"). Problem dotyczy wszystkich szczebli. Zresztą nie ogranicza się do miejsca pracy, a w ogóle do całej otaczającej nas rzeczywistości.
Mam jeszcze jedną propozycję:
To brzmi trochę przyciężkawo.Sede Vacante pisze:Fabryki postępu cywilizacji
Do rozpatrzenia:
"Fabryki postępu" ---> według mnie lepsza, bardziej oszczędna, lżejsza i mniej narzucająca, może dlatego, że fabryka sama w sobie kojarzy się z rewolucją cywilizacyjną;
"Fabryki cywilizacyjnego postępu" ---> jak już koniecznie się uprzesz "na swoje" - to przynajmniej zlikwiduj jedno pięterko;
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
- Administrator
Aha, ten "brzydki zapach"... nie za bardzo infantylne to?
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Nie lubię wierszy naszpikowanych metaforami. Tutaj masz ich sporo, ale to nie razi, bo cały wiersz jest jedną wielką wieloznacznością. I to jest jego plusem, choć znacznie większym jest to, że że ta wieloznaczność jest bardzo trafna, nieskomplikowana i świadczy o sporej wrażliwości na otaczającą nas rzeczywistość. Wiersz zawiera sporą dawkę sarkazmu. Zdrowego, bo słusznego sarkazmu.
Szkoda ze ze wszystkim się zgadzam bo lubię sobie podyskutować na takie tematy, a to jest najlepsze kiedy strony mają przeciwne poglądy.
Miałem nadzieję, że napiszesz coś na czym mógłbym się przejechać, żeby nie wygladało że się odwdzięczam za Twój komentarz u mnie, ale tym razem się po prostu nie da.
"brzydki zapach" jest super ironiczny. Jakieś tam fetory, psuły by efekt. Tu narracja dystansuje się więc i odbiega od pospólstwa kulturą i grzecznością. Ja w tym infantylizmu nie widzę. Przeciwnie.
Szkoda ze ze wszystkim się zgadzam bo lubię sobie podyskutować na takie tematy, a to jest najlepsze kiedy strony mają przeciwne poglądy.
Miałem nadzieję, że napiszesz coś na czym mógłbym się przejechać, żeby nie wygladało że się odwdzięczam za Twój komentarz u mnie, ale tym razem się po prostu nie da.
"brzydki zapach" jest super ironiczny. Jakieś tam fetory, psuły by efekt. Tu narracja dystansuje się więc i odbiega od pospólstwa kulturą i grzecznością. Ja w tym infantylizmu nie widzę. Przeciwnie.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2013, 13:16 przez Nilmo, łącznie zmieniany 1 raz.