na końcu świata
-
na końcu świata
dotarli do wioski
na grzbiecie kota grzało się lato
z pudełka wysypała guziki
małe niedziele namaszczała w cebrzyku
w domu bez nici
nie umieli przyszywać kłamstw
samotność przybierała na wadze
wypędzeni wracali bez imion
drogą porośniętą drutami
małe niedziele namaszczała w cebrzyku
w domu bez nici
samotność przybierała na wadze
wypędzeni wracali bez imion
drogą porośniętą drutami
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 20:06 przez Maryla Stelmach, łącznie zmieniany 5 razy.
Re: na końcu świata
Jak dla mnie zbyt wieloznacznie. I te przeskoki "dotarli" "- wysypała", nie chwytam też, co ma cebrzyk do kota i guzików. Troszkę mi się bałaganu pod sufitem porobiło. Dziękuję.
-
dzięki, ze dotarłeś do końca. ten wiersz opisuje jak ten drugi nierówność społeczną. inny świat zawsze pociągał ludzi, którzy żyjąc w normalnych warunkach często są nieszczęśliwi. takie obrazki mają działanie terapeutyczne, że może być jeszcze gorzej.
wiersz jest wieloznaczny, taki miał być. cóż nie sprzeczam się, że jest mistrzem w malowaniu obrazów. to tylko moja skromna rozmowa z drugim człowiekiem . pokazuję mu swoją wrażliwość i mam nadzieję, że nie wytrze w nią butów
. ale to już inna historia. pozdrawiam serdecznie.
wiersz jest wieloznaczny, taki miał być. cóż nie sprzeczam się, że jest mistrzem w malowaniu obrazów. to tylko moja skromna rozmowa z drugim człowiekiem . pokazuję mu swoją wrażliwość i mam nadzieję, że nie wytrze w nią butów

a mnie wiersz bardzo przekonał - pasuje mi prawie wszystko
, jedynie poprawił bym taki mały fragment:
"dotarli do wioski
małe niedziele namaściła w cebrzyku
w domu bez nich nie potrafią przypinać kłamstw"
albo pomyśl inaczej
pozdr

może niepotrzebnie powtarzają się guziki - może tak?:Maryla Stelmach pisze:dotarli do wioski
w domu bez guzików
nie umieją przypinać kłamstw
"dotarli do wioski
w domu bez nich nie potrafią przypinać kłamstw"
albo pomyśl inaczej
pozdr

-
kamilu bardzo dziękuje i pozdrawiam. 

- Dorota Karin
Ja nie łapię tego zapis kursywą - traktuję go jak cytat, ale skąd ? Może przydał by się jakiś przypis. Wpisywałam w google, ale nie dało rezultatu. Kojarzy mi się z obozem koncentracyjnym, więzieniem, pobojowiskiem itp. Jeśli miało oznaczać trudności - to może ,,ostami". Chętnie się dowiem, pozdrawiam, 

-
Dorotko, wiersz można czytać dosłownie albo nie. druty mogą sugerować izolację odosobnienie spowodowane biedą, oddaleniem itp. jest takich wiele miejsc za drutami, sama je widywałam. gdzie nie chciano dopuszczać gapiów, ani pokazywać jak żyją ludzie pozbawieni wielu praw. to wiersz o tych wykluczonych, biednych i zaszczutych. w Polsce też takie miejsca sa jeszcze do dzisiaj. pozdrawiam. 

świetnie sobie dałaś radę z poprawkąkamil rousseau pisze:może niepotrzebnie powtarzają się guziki - może tak?:
albo pomyśl inaczej

-
kamilu, bardzo dziękuję. masz wpływ na mnie motywujący, jak nikt wcześniej. dzię
kuje i pozdrawiam.

- coobus
To jedna z prawd, które przywiozłem z zagranicznych podróży, gdzieś to już odnotowałem. Ludzie biedni to ludzie szczerzy i gościnni. Dobrze się między nimi czuję. I dociera do mnie ten wiersz.Maryla Stelmach pisze:w domu bez nici

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein