Z reguły grzeszę
nadmiarem słów, a tu cisza grobowa
pełznie od strony cmentarza;
zresztą pode mną też leżą, wymieszani z ziemią.
W dole już nie płonie ogień, ścisk jak w autobusie,
wciąż wysyłają zaproszenia
na facebooku.
Pośrodku niekorzystny biomet,
permanentny brak oświetlenia.
Wiersze pisane w ciemnościach,
palcem na mące, tej z której miał być chleb.
U góry krzew gorejący, jestem który jestem
Bluźnierstwo, mimo że obraz
i tak dalej.
W tym domu straszy – ustawicznym brakiem
internetu. Płaczę, pozbawiony listy znajomych.
Bez niej nie wiem czy jeszcze
mogę nazywać się pełnoprawnym
człowiekiem.
Katedra w piekle. Makabreska
- Gloinnen
- Administrator
Re: Katedra w piekle. Makabreska
Świetne!
Wspaniale wychodzi łączenie Ci motywów współczesnych (facebook, internet) z rzeczywistością biblijną, nawet mityczną.
W gruncie rzeczy chodzi tutaj o dwie fundamentalne rzeczy. Jedną jest osamotnienie, alienacja - wynikające z odcięcia od naturalnego środowiska życia, jakim na chwilę obecną staje się coraz częściej przestrzeń wirtualna. Drugą - fakt, iż dla współczesnego człowieka to Sieć jest bogiem. Ubóstwieniu ulegają wszystkie cechy, aspekty i elementy cyberrzeczywistości. Ludzie stworzyli kolejnego bałwana, którego czczą i ku któremu kierują wszystkie swoje uczucia, myśli, uczynki. A piekło? Piekło to miejsce-bez-boga. I miejsce, gdzie nagle człowiek właśnie zdaje sobie sprawę z tego, czym jest jego własna vanitas. Okazuje się, że w żaden sposób, oddając pokłon internetowym cielcom, nie rozwinął siebie, nie określił, niczego konstruktywnego nie zrobił w swoim życiu, nie istniał naprawdę, a przecież, jak mawiał wieszcz:
Kto nie dotknął ziemi ni razu,
Ten nigdy nie może być w niebie.
/A. Mickiewicz
I wszystko jasne. Symboliczne miejsce kary za grzechy staje się namacalne i dotkliwie prawdziwe. To przede wszystkim pokuta za zaprzedanie duszy... No właśnie. Bożkom. Cyfrowym bożkom.
Pozdrawiam,
Glo.
Wspaniale wychodzi łączenie Ci motywów współczesnych (facebook, internet) z rzeczywistością biblijną, nawet mityczną.
W gruncie rzeczy chodzi tutaj o dwie fundamentalne rzeczy. Jedną jest osamotnienie, alienacja - wynikające z odcięcia od naturalnego środowiska życia, jakim na chwilę obecną staje się coraz częściej przestrzeń wirtualna. Drugą - fakt, iż dla współczesnego człowieka to Sieć jest bogiem. Ubóstwieniu ulegają wszystkie cechy, aspekty i elementy cyberrzeczywistości. Ludzie stworzyli kolejnego bałwana, którego czczą i ku któremu kierują wszystkie swoje uczucia, myśli, uczynki. A piekło? Piekło to miejsce-bez-boga. I miejsce, gdzie nagle człowiek właśnie zdaje sobie sprawę z tego, czym jest jego własna vanitas. Okazuje się, że w żaden sposób, oddając pokłon internetowym cielcom, nie rozwinął siebie, nie określił, niczego konstruktywnego nie zrobił w swoim życiu, nie istniał naprawdę, a przecież, jak mawiał wieszcz:
Kto nie dotknął ziemi ni razu,
Ten nigdy nie może być w niebie.
/A. Mickiewicz
I wszystko jasne. Symboliczne miejsce kary za grzechy staje się namacalne i dotkliwie prawdziwe. To przede wszystkim pokuta za zaprzedanie duszy... No właśnie. Bożkom. Cyfrowym bożkom.

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
oj, dla dzisiejszego człowieka odcięcie od rzeczywistości wirtualnej może być piekłem na ziemi! To było tak, jakby im odebrać życie, albo część życia...Bardzo na czasie wiersz...
pozdrawiam ciepło...
Ewa

pozdrawiam ciepło...
Ewa
-
Dziś trafiam na same smutne wiersze. O! To jest super:" Wiersze pisane w ciemnościach,
palcem na mące"...
palcem na mące"...

- anastazja
Niesamowite jest to!Marcin Sztelak pisze: cisza grobowa
pełznie od strony cmentarza;
zresztą pode mną też leżą, wymieszani z ziemią.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"