"Kurwia micha"
- anastazja
chciałabym wejść do swojej głowy
by pozbyć się wspomnień
mieszkają we mnie i ze mną
chodzą po ulicy
wyglądam przez okno czy aby
na pewno nie ma tam drutów
blok numer dwadzieścia cztery
pachniał białym chlebem
kurwienie to pełny brzuch
ciał przekraczających
dzienną normę bólu
padliną żywią się goście ASO*
ASO* (prostytutki z Auschwitz)
by pozbyć się wspomnień
mieszkają we mnie i ze mną
chodzą po ulicy
wyglądam przez okno czy aby
na pewno nie ma tam drutów
blok numer dwadzieścia cztery
pachniał białym chlebem
kurwienie to pełny brzuch
ciał przekraczających
dzienną normę bólu
padliną żywią się goście ASO*
ASO* (prostytutki z Auschwitz)
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Re: "Kurwia micha"
Dotykasz, Anastazjo, w pewnym sensie tematu tabu. W czasach kiedy dorastałem, większość tego co wydawano obracała się wokół tamtych sześciu lat. Ten wymiar, którego dotykasz był skrzętnie zamiatany pod dywan, bo godził w dumę narodu. Rzecz tak wielką, że aż nieludzką.
Można pisać o tym miejscu bez szermowania zawrotnymi liczbami, właśnie w taki sposób - opisując czym ono naprawdę było. W moim odbiorze udaje się Tobie odsłonić tym wierszem kolejny wymiar piekła, którego najczęściej nie dostrzegano. Mocny wiersz. Pozdrawiam
Można pisać o tym miejscu bez szermowania zawrotnymi liczbami, właśnie w taki sposób - opisując czym ono naprawdę było. W moim odbiorze udaje się Tobie odsłonić tym wierszem kolejny wymiar piekła, którego najczęściej nie dostrzegano. Mocny wiersz. Pozdrawiam

dumała rada całą noc jak tu poskromić tego gbura
on rankiem przepadł taki los i taka kocia już natura
więc kiedy cię od głośnych braw rozbolą ręce uszy spuchną
to popatrz w lustro może masz na grzbiecie szarobure futro
on rankiem przepadł taki los i taka kocia już natura
więc kiedy cię od głośnych braw rozbolą ręce uszy spuchną
to popatrz w lustro może masz na grzbiecie szarobure futro
- coobus
To najwymowniejszy fragment wiersza, którym przywracasz najczarniejsze karty historii. Pamięć omija tak bolesne tematy, po prostu boli.anastazja pisze:czułam się padliną ale nie byłam głodna
Przed kilkunastoma laty przebywałem przez dłuższy czas w Korei. Tam ten temat żyje. W czasie wojny Japończycy wywieźli wszystkie kobiety jakie się nadawały do tego z Korei na front, do obsługiwania żołnierzy. Pokolenie tych kobiet właśnie odchodzi, mało już ich zostało. Ale temat tzw. "comfort woman" jest głośny, Koreańczycy domagają się zadośćuczynienia i przeprosin ze strony Japonii. Kilkaset tysięcy kobiet. Reakcja Japonii jest taka jak Rosji na Katyń. Niby rozumieją... to wszystko.
Wiersz mądry, ładny. Brawo Anastazjo

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- anastazja
Jak miło szary (czemu taki smutny nick? )szarobury pisze:udaje się Tobie odsłonić tym wierszem kolejny wymiar piekła, którego najczęściej nie dostrzegano. Mocny wiersz. Pozdrawiam![]()
Pozdrawiam

Dziękuję Madziu - buziole

cobusku, dzięki wielkie. Troszkę zmieniłam, myślę na korzyść. Ta prawda ma wiele prawd, czytałam, są różne opinie na ten temat. Jedno pewne - tak było! I to jest straszne.
Pozdrawiam.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
Powtorze za Coobusem: to madre, niebanalne slowa An. I straszne ze czlowiek aby przezyc, staje sie przedmiotem, aby ocalal czlowiek. Koszta sa straszne, cena niewymierna...o tym piszesz, prawda?
- 411
Nastko,
powiem Ci cos, choc boje sie, ze moge zostac zle zrozumiana.
Wiec, prosze, zrozum mnie dobrze, wlasciwie...
Czytam (czy tez: czytuje, byloby lepszym okresleniem) Ciebie i pieknie i prozaicznie, i za kazdym takim czytaniem nie umiem odnalezc dróg, którymi nas prowadzisz. Wlasciwie sa proste, jasne, dobrze oznakowane, nawet z tunelami, czy wiaduktami. A z drugiej strony, w kazdym tunelu sa rozgalezienia, kazdy znak nagle potrafi zamigotac i pokazac slepa uliczke, badz wjazd na autostrade.
Jak Ty to robisz?
Jak mozna tak namieszac odbiorcom w przekazie?
Moglabym tak jeszcze dlugo i zawile, ale po co?...
Chce Ci powiedziec, ze dla mnie jestes Nikiforem Slowa.
J.
powiem Ci cos, choc boje sie, ze moge zostac zle zrozumiana.
Wiec, prosze, zrozum mnie dobrze, wlasciwie...
Czytam (czy tez: czytuje, byloby lepszym okresleniem) Ciebie i pieknie i prozaicznie, i za kazdym takim czytaniem nie umiem odnalezc dróg, którymi nas prowadzisz. Wlasciwie sa proste, jasne, dobrze oznakowane, nawet z tunelami, czy wiaduktami. A z drugiej strony, w kazdym tunelu sa rozgalezienia, kazdy znak nagle potrafi zamigotac i pokazac slepa uliczke, badz wjazd na autostrade.
Jak Ty to robisz?
Jak mozna tak namieszac odbiorcom w przekazie?
Moglabym tak jeszcze dlugo i zawile, ale po co?...
Chce Ci powiedziec, ze dla mnie jestes Nikiforem Slowa.
J.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.
- Dorota Karin
Ten temat niedawno wypłynął - czytałam artykuł na wp , więc nie takie znów tabu. Do czego zdolny jest człowiek, żeby przeżyć ? Jakie są granice. (Nałkowska}.
Jak Ty, czy ja byśmy zrobiły, żeby przeżyć, ratować ukochaną osobę....Nie wiadomo, ekstremalne warunki wypaczają normy . Te kobiety , nie miały wyboru.
A wiersz bardzo ciekawie napisany, sugestywny, zgrabne metafory, podoba mi się.

Jak Ty, czy ja byśmy zrobiły, żeby przeżyć, ratować ukochaną osobę....Nie wiadomo, ekstremalne warunki wypaczają normy . Te kobiety , nie miały wyboru.
A wiersz bardzo ciekawie napisany, sugestywny, zgrabne metafory, podoba mi się.

-
Podoba mi się, mimo że na granicy. Ale udało się, realizacja trudnego tematu. Nie wiem czy bym się podjął. Brawo! Pozdrawiam!
-
temat raczej bardzo bolesny ...w filmach i reportażach z tamtego okresu przewija się temat kobiet sprzedających swoje ciało zwyrodniałym gestapowcom za ochłapy czegoś do jedzenia często po to, aby nakarmić nie tylko siebie... także dzieci i bliskie osoby
Ana podęłaś się trudnego tematu... jednak oszczędnością przekazu przemawia,porusza...

z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów