nie pochylam się już nad twoją kołyską kruszynko
nie splatam słonecznych warkoczy
księżniczko
wiesz maleńka
kiedy słyszę jak idziesz przez życie
niczym róża rozpalając czerwienią wiatr i powietrze
czarną burzę karmię tęczą
omijaj moje dziecko
prosząc
córce
zew
- Gloinnen
- Administrator
Re: zew
To jest ładny fragment, motyw róży użyty - według mnie - w całkiem niebanalnym obrazie.jaskółka pisze:kiedy słyszę jak idziesz przez życie
niczym róża rozpalając czerwienią wiatr i powietrze
Czerwień - symbol piękna, dobra, miłości, namiętności, apetytu na życie - to wszystko wnosi ukochana osoba w świat.
Ktoś kiedyś powiedział, że właśnie dla świata wychowujemy nasze dzieci. Nie dla siebie. Chociaż pozostaje w nas czułość i troska - możemy tylko patrzeć, jak rozkwitają poza naszym rodzicielskim kloszem.
Jako osoba wybitnie przewrażliwiona na punkcie precyzji języka, mam jednak kilka uwag "technicznych", odnoszących się bezpośrednio do czystego zapisu:
Osobiście nie lubię w wierszach powtarzalności stylistycznej. Te dwa wołacze trochę mi przeszkadzają.jaskółka pisze:nie pochylam się już nad twoją kołyską kruszynko
nie splatam słonecznych warkoczy
księżniczko
Zdecydowanie wolę zróżnicowanie, można na przykład pokusić się o inną formę, przykładowo:
"nie splatam księżniczce
słonecznych warkoczy"
jaskółka pisze:twoją kołyską
Generalnie nadmiar zaimków w wierszu też nie brzmi najlepiej.jaskółka pisze:moja maleńka
Wydaje mi się, że zwrot "maleńka" (bez "moja") - zawiera w sobie dość afektu i czułości, nie trzeba tego podkreślać dodatkowo zaimkiem. Choć oczywiście to niuans, a nie błąd.
"Wiatr" to ruch powietrza, więc trochę powtarzasz się, jak dla mnie wystarczyłby sam "wiatr", a jak zależy Ci na rozszerzeniu perspektywy, to poszukałabym innego rekwizytu: "wiatr i niebo" na przykład? Do pokombinowania jeszcze.jaskółka pisze:wiatr i powietrze
Dla mnie - całkowicie zbędne. Na dodatek w takiej kolejności, jak to zapisałaś w wierszu - mylące, bo nie wiadomo, kto ma być tym "proszącym".jaskółka pisze:prosząc
Myślę, że to może być ciepły, przemawiający do emocji czytelniczych wiersz, po dopracowaniu.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura