WYRD

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Gabriela

WYRD

#1 Post autor: Gabriela » 04 cze 2014, 19:55

dla ciebie będę bernardynem
tylko się nie bój
tej zimy

jeszcze nie pora
stygnąć – powiedziałaś. przytaknęłam i wysyłałyśmy
oznaki życia. dymne, prymitywne. tylko takie
mieli. słomka, pojemnik w kształcie beczki wystarczyły,
by uwierzyć. krew w nich nigdy nie stanie
się winem. zerwij banderolę.

dla ciebie jestem bernardynem
wyszczękam pomoc
lawinę

jeszcze nie pora
opaść – powtarzałam. chwyciłam cię za rękę, by trzymać
się szlaku. tam, dla równowagi, słaniały się drzewa.
zastawione ślady. w tym sęk: widać kłody. czuć zadrę pod skórą.
ergo zawracamy. rozstaj i trzy drogi. czwarta
jest pustą runą. kością ogonową.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

Re: WYRD

#2 Post autor: eka » 04 cze 2014, 22:23

Nie wszystkie elementy wiersza rozumiem.
Przesłanie z rejestru walki o życie, metaforyka wpisana w mitologię germańską. rozmowa z esencję istnienia, karmą, przeznaczeniem, które można zmieniać. Rozmowa z tytułowym Wyrdem, przedstawianym w postaci trzech kobiet, które przędą nić żywota.
W pierwszej cząstce Wyrd uspokaja podmiot liryczny, oznajmia że jest jego bernardynem, niesie pomoc, nie pozwoli umrzeć tej zimy (stygnąć).
Wysyłanie oznak życia - oddech? Beczki z krwią - transfuzja? Banderola - opis na kroplówce?
Tylko poszlaki.

W drugiej odsłonie zmiana ról, peel wzmacnia Wyrd, idzie po szlaku, gdzie zostawiono ślady. A na tym szlaku rzucane pod nogi kłody. Zadry pod skórą - to niechciane, bolesne momenty egzystencji. Zatem powrót do stanu między życiem i śmiercią. Trzy drogi: przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. Człowiek jest zawsze zanurzony w czasie.
Czwarta droga to tajemnicza pusta runa Wyrda. Niebyciem człowiekiem - bo kość ogonowa jest śladem po przodkach zwierzęcych.
Gabriela pisze:wyszczękam pomoc
lawinę

jeszcze nie pora
opaść –

Niesamowita metafora, ale lawiną jeszcze nie pora opaść - byłoby dla mnie bardziej plastycznym obrazem śmierci.

:kofe:
Pozdrawiam, Gabrielo, to kolejny Twój ciekawy wiersz.

Gabriela

#3 Post autor: Gabriela » 04 cze 2014, 22:48

eka; tropy niezłe, ale kobiety są tylko dwie.
wyrd, to nic innego, jak pusta runa. z nią rozmowy nie ma, ale użyłam jej ze względu na to, co sobą symbolizuje. podobnie jest z kością. a walka o życie rozgrywa się na każdej płaszczyźnie. lawina nie jest tu znakiem śmierci, a nowego ładu. bardzo Ci dziękuję za fajną analizę. :)

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#4 Post autor: eka » 05 cze 2014, 8:35

:wstyd:

Gabi, trzy kobiety tu: jako tradycyjne uosobienie Wyrd, nie wspominałam o trzech rozmawiających osobach w wierszu. :)
Trochę zmyliłaś mnie tytułem, dla mnie, jeśli tytuł nie rozpoczyna frazy, jest zawsze "podsumowaniem" wyznania lirycznego, esencją wiersza.
Przyznam, że jestem zaskoczona odautorską wykładnią, szczególnie tym nowym ładem, bo czytam:
Gabriela pisze:tam, dla równowagi, słaniały się drzewa.
zastawione ślady. w tym sęk: widać kłody. czuć zadrę pod skórą.
ergo zawracamy. rozstaj i trzy drogi. czwarta
jest pustą runą. kością ogonową.
Nie potrafię go "zobaczyć". A to niespodzianka. :myśli:
Oczywiście to tylko mój problem. Dzięki, że zareagowałaś na moją próbę opisania wrażeń z lektury tego klimatycznego wiersza.
:ok:

Awatar użytkownika
anastazja

#5 Post autor: anastazja » 05 cze 2014, 22:25

Ciekawe frazy,
Gabriela pisze:jeszcze nie pora
stygnąć
Gabriela pisze:zerwij banderolę.
itd. - walka o życie. Wiersz do niejednego czytania. Przyznam, że trudny, aczkolwiek zapis i treść ciekawa. Pozdrawiam :ok:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Gabriela

#6 Post autor: Gabriela » 06 cze 2014, 9:15

Eka; teraz dopiero zrozumiałam. mówisz o siostrach wyrd - symbolizujących przeszłość, teraźniejszość i przyszłość, dlatego trójka. błędnie uznałam, że chodzi o peelki. ja jednak nie personalizuję runy. zresztą - ona sama w sobie symbolizuje nie tylko karmę, ale i zupełnie nową drogę, możliwość. nawet jeśli przez lawinę paść mają drzewa. coś trzeba zburzyć.

emcek

#7 Post autor: emcek » 06 cze 2014, 10:53

cóż dodać dynamiczny,metaforyczny,najbardziej za Eką, skomentowała wg. mnie najtrafniej :ok: :kwiat:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”