Bez zająknięcia

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
haiker

Bez zająknięcia

#1 Post autor: haiker » 02 lip 2014, 21:05

Zaraz, zaraz wieje czuję
że będzie chłodno na twarzy

ledwo przymykam oczy przed
ostatnim oderwaniem się liścia
od spoconej twarzy

więc skąd ten pot w taki
sztormiacki dzień

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Bez zająknięcia

#2 Post autor: Gloinnen » 03 lip 2014, 0:13

Ciekawie, jak to zwykle u Ciebie.

Podoba mi się początek, pozornie niegramatyczny, pozwalający jednak na przemieszanie perspektyw czasowych.

"Zaraz, zaraz" ---> to nie tylko przybliżenie przyszłości, wprowadzenie jakiegoś następstwa, ale także potoczne określenie, nakazujące na przykład oczekiwanie, spowolnienie. Towarzyszy też wyłuskiwaniu myśli z jakichś zakazanych zakamarków umysłu.
haiker pisze:ledwo przymykam oczy przed
od spoconej twarzy
Dobry poetycki obraz.
Tylko czy można oczy "ledwo przymykać"? Jakby towarzyszyła temu niemożność?
No chyba, że frazę trzeba uzupełnić o jakiś ciąg dalszy: "ledwo przymykam oczy... a już coś się zaczyna dziać"
W takim kontekście wspomniany ustęp tekstu trochę wiedzie donikąd, w jakąś pustą przestrzeń.

Skojarzenia z "liściem" mam wieloznaczne, bo oprócz sensu dosłownego (co przywołuje jesienne konotacje) przyszło mi do głowy dawanie komuś "z liścia" (w twarz). Mogłaby to być odpowiedź na postawione przez Ciebie pytanie:
haiker pisze:więc skąd ten pot w taki
sztormiacki dzień
Zastanawia mnie użycie "więc", tj. trudno mi to słowo osadzić w logice wiersza. Ostatni dwuwers nie opisuje bezpośrednich skutków tego, co wcześniej, a wprowadzenie relacji przyczynowo-skutkowej to główna funkcja "więca".

Raczej stwierdziłabym, że finalne dwie linijki wiersza opozycję w stosunku do dwóch pierwszych. Środkowa strofa ma (chyba) je razem połączyć metaforą, jak wspólnym mianownikiem, ale to rozbija ciągłość logiczną. Tak circa about widzę strukturę tego tekstu.

Wiesz, że nie lubię powtórzeń, tutaj również mnie trochę gryzą...

Pozdr.
:beer:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#3 Post autor: lczerwosz » 03 lip 2014, 18:19

No jest tu taka sprzeczność. PL pewny siebie, bez zająknięcia jest w stanie coś głosić, choćby to przeczyło logice i zdrowemu rozsądkowi i urągało inteligencji słuchacza. PL odczuwa jednak zaniepokojenie, dyskomfort związany z obnażaniem się lub gdy go obnażą. Z czego? Z maski na twarzy chociażby. Mimo, że, jak twierdzi, ledwo przymyka oczy. Żeby nie myśleli, że się boi.
Takich PLów teraz niemało, zwłaszcza jeden, on też się poci, choć na wizji tego nie widać. Dlaczego dzień sztormiacki a nie sztormowy. Ano, taki fason. Brzmi jak zawadiacki.
"Ja nie pękam". Ano, jeszcze zobaczymy (bez obrazy autorze).

Qń Który Pisze

#4 Post autor: Qń Który Pisze » 03 lip 2014, 20:12

Boshe, co ja bym dał, żeby mieć tyle wrażliwości, co zacna Glo :myśli: Ile ona się tutaj doszukała wszystkiego :crach:
Mama Qunia zawsze się modliła,żeby Qń był wrażliwy i mądry... wyszło tylko, że grzywę ma wielką i wiatr we włosach, jak Dyl Sowizdrzał. Podobnie było z moją znajomą... zawsze się modliła o duże piersi a tutaj okazało się, że stopa jej urosła na 42 rozmiar buta, przy wzroście 165 cm w kapeluszu :cha: Musiała być z pewnością niegrzeczna :(
Qń to tak ten wiersz rozkminił:
Peel spotkał się ze swoją dziewczyną i ona zrobiła mu... liścia... nagle poczuł chłód od pędu otwartej dłoni a w konsekwencji gorąco, co jest oczywistym następstwem wyładwania energii, tzw. dynamimicznej.
W efekcie zaruszało włosami i stąd zrobiło się sztormowo, bo "sztormiacko",to Qń słyszy piewszy raz w życiu. Myślę, że Mama Qnia może być dunna.. wreszcie Qń zaczął czytać ze zrozumieniem :vino:
jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...

Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia

Awatar użytkownika
iTuiTam

#5 Post autor: iTuiTam » 03 lip 2014, 22:59

Hmm. poczekam na kolejne :)

witam i pozdrawiam
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#6 Post autor: eka » 04 lip 2014, 9:59

haiker pisze:Zaraz, zaraz wieje czuję
że będzie chłodno na twarzy

ledwo przymykam oczy przed
od spoconej twarzy

więc skąd ten pot w taki
sztormiacki dzień
:crach: po całości. Bardzo nieokrzesany formalnie i znaczeniowo tekst. Takie rozbudowane haiku pewnie było w zamierzeniu autorskim, ale wyszło nijako. Obrazowanie może jedynie pretenduje do świeżości, bo peel kreuje się w mojej wyobraźni rozgrzanym pomnikiem wystawionym bezradnie na spojrzenia. Zająknięć tu mnóstwo.
;)

Awatar użytkownika
em_

#7 Post autor: em_ » 04 lip 2014, 10:40

Ja niestety tego tekstu nie widzę zupełnie - i skąd wziął się ten liść i co to za wiatr wieje..
Hm.. Być może się nie poznałam,
pozdrawiam :)
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#8 Post autor: Fałszerz komunikatów » 05 lip 2014, 12:26

Ostrożnie z jazdą, bo można zrobić sobie kuku! ;)

Berele

#9 Post autor: Berele » 05 lip 2014, 13:24

Niedopracowany w doborze słów, interpunkcji. Liście może powinny się odklejać , a nie odrywać itp.

EwaMagda

#10 Post autor: EwaMagda » 20 lip 2014, 18:23

Glo, składam wyrazu podziwu, Ty to potrafisz :bravo:
Szacun! :bee:
Chapeau bas! :beer: :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”