czerń i biel
- Bożena
czerń i biel
inspirowany wierszem Liliany- nie noszę różowych sukienek
już nie jestem małą dziewczynką
jestem starą kobietą
nikt po mnie nie zapłacze
czym pewnie się nie przejmę
gdy płomienie zaczną lizać moje szczątki
zakładam róż tylko do przepowiadania
nieszczęść i flirtowania z duchami
przekupuję je ciastkami których nie zjem
i łamaniem palców na widok zadowolonych z siebie
układaczy słów
dawką pesymizmu obdarzam szczęśliwców
mających słońce w dłoni i uśmiech w sercu
kiedy krzyż w proch się obróci
złożę wymówienie życiu
świat nie jest piękny
jest zły
śmierć wydaje się gwiazdkowym prezentem
gdy modlitwy trafiają w próżnię
a świadomość gotowa do maratonu
przegrywa z bezlitosnym przeznaczeniem
tylko dlaczego wciąż używam tęczowych kolorów
już nie jestem małą dziewczynką
jestem starą kobietą
czym pewnie się nie przejmę
zakładam róż tylko do przepowiadania
nieszczęść i flirtowania z duchami
przekupuję je ciastkami których nie zjem
i łamaniem palców na widok zadowolonych z siebie
układaczy słów
dawką pesymizmu obdarzam szczęśliwców
mających słońce w dłoni i uśmiech w sercu
kiedy krzyż w proch się obróci
złożę wymówienie życiu
świat nie jest piękny
jest zły
śmierć wydaje się gwiazdkowym prezentem
gdy modlitwy trafiają w próżnię
a świadomość gotowa do maratonu
przegrywa z bezlitosnym przeznaczeniem
Ostatnio zmieniony 15 lip 2014, 23:14 przez Bożena, łącznie zmieniany 6 razy.
- Liliana
Re: czerń i biel
Bożenko,
jest mi niezmiernie miło, że zechciałaś nawiązać do mojego wiersza,
wklejałam go z obawą, że jest całkiem do niczego, wiesz, że ja piszę głównie rymowane,
a na białych się nie znam,
dzięki,
Twoja peelka bardzo pesymistycznie wszystko widzi, ale tak całkiem źle z nią nie jest - używa kolorów,
w dodatku tęczowych, czyli jest nadzieja...

jest mi niezmiernie miło, że zechciałaś nawiązać do mojego wiersza,
wklejałam go z obawą, że jest całkiem do niczego, wiesz, że ja piszę głównie rymowane,
a na białych się nie znam,
dzięki,

Twoja peelka bardzo pesymistycznie wszystko widzi, ale tak całkiem źle z nią nie jest - używa kolorów,
w dodatku tęczowych, czyli jest nadzieja...
dziękuję raz jeszcze i serdecznie Cię pozdrawiamBożena pisze:świat nie jest piękny
jest zły i okrutny
a śmierć wydaje się wybawieniem

- Ewa Włodek
świat jest piękny, a ludzie -jacy są, każdy widzi. Zaś "sumą" czerni i bieli jest szarość - barwa spokoju i elegancji. Warto ją nosić - w sobie. Na sobie - kolorowo...
Bardo do zamyślenia wiersz. Bożeno...
z uśmiechami...
Ewa
Bardo do zamyślenia wiersz. Bożeno...

z uśmiechami...
Ewa
-
Niestety, wiersz jest zbudowany na prostym, właśnie czarno-białym schemacie, którego kulminacją jest to zapytanie o przyczynę używania tęczowych kolorów.
To jest o wiele za mało w przypadku peela, który w trafnej wcześniejszej zwrotce stwierdza bez ogródek, że
świat nie jest piękny
jest zły i okrutny
(mimo, że same te stwierdzenia są do bólu komunałami).
Próba odpowiedzi na to pytanie to jest pomysł na wiersz, obecny po prostu nie daje żadnej satysfakcji.
To jest o wiele za mało w przypadku peela, który w trafnej wcześniejszej zwrotce stwierdza bez ogródek, że
świat nie jest piękny
jest zły i okrutny
(mimo, że same te stwierdzenia są do bólu komunałami).
Próba odpowiedzi na to pytanie to jest pomysł na wiersz, obecny po prostu nie daje żadnej satysfakcji.
- iTuiTam
Troszkę bym 'ciach-ciach', Bożeno, ale podobają mi się niektóre fragmenty.
Na przykład:
mających słońce w dłoni - transpozycja: mających serce na dłoni
składam wymówienie życiu - oddzielenie duszy, niematerialnego ego od fizycznej postaci
układacze słów - pojemne określenie.
I nie zgadzając się do końca ze stwierdzeniem: 'świat nie jest piękny', widzę, że i PeeLka również się waha, vide: tęczowe kolory.
serdecznie
iTuiTam
Na przykład:
mających słońce w dłoni - transpozycja: mających serce na dłoni
składam wymówienie życiu - oddzielenie duszy, niematerialnego ego od fizycznej postaci
układacze słów - pojemne określenie.
I nie zgadzając się do końca ze stwierdzeniem: 'świat nie jest piękny', widzę, że i PeeLka również się waha, vide: tęczowe kolory.
serdecznie
iTuiTam
- Patka
Wiersz podobał mi się bardziej niż utwór Liliany, można więcej "wziąć" dla siebie (może dlatego, że jest po prostu obszerniejszy, heh), co nie znaczy, że mnie zachwyca. Zgadzam się z haikerem - wiersz zbudowany na prostym schemacie, taki, który by w sumie każdy napisał po krótkim pomyślunku.
Próbuję znaleźć coś ciekawego/dobrego, ale niestety - nie widzę. Dla mnie po prostu za mało.
Pozdrawiam
Patka
Początek bardzo prosty, dla mnie za prosty. Zgrzyta mi "pewno", dałabym "pewnie"; "pewno" bardziej pasuje do "na pewno". Nie słyszałam, by ktokolwiek używał je jako samodzielne słowo.Bożena pisze:już nie jestem małą dziewczynką
jestem starą kobietą
czym pewno się nie przejmę
Najgorszy fragment. Banał, banał i jeszcze raz banał. Nie będę tłumaczyć dlaczego. Tylko bym się ośmieszyła, gdybym zamierzała to zrobić.Bożena pisze:świat nie jest piękny
jest zły i okrutny
śmierć wydaje się wybawieniem
Próbuję znaleźć coś ciekawego/dobrego, ale niestety - nie widzę. Dla mnie po prostu za mało.
Pozdrawiam
Patka
- Bożena
- jest więc jeszcze nadziejaBożena pisze:Twoja peelka bardzo pesymistycznie wszystko widzi, ale tak całkiem źle z nią nie jest - używa kolorów,

- najgorsza jest czerńEwa Włodek pisze:Zaś "sumą" czerni i bieli jest szarość - barwa spokoju i elegancji. Warto ją nosić - w sobie.

- zgadzam się- dziękuję za komentarz- pozdrawiamhaiker pisze:Niestety, wiersz jest zbudowany na prostym, właśnie czarno-białym schemacie,

- wdzięczna, że coś się podoba- bo żal jak tak wszystko do kitu- serdecznościiTuiTam pisze:ale podobają mi się niektóre fragmenty.

- po sugestii uważam, że pewnie- jest formą prawidłową, wiec poprawiamPatka pisze:Zgrzyta mi "pewno"

co do - najgorszego fragmentu- może jeszcze pomyślę i poprawię- postaram się-

- anastazja
Patka pisze:Najgorszy fragment. Banał, banał i jeszcze raz banał
Synonimy: jednostajność, zwyczajność, codzienność, tuzinkowość, … . Jak inaczej można nazwać słowo banał? Jakie inne formy posiada wyraz banał?
Wydaje się, że banałem jest nawet to, że piszemy? Banał Jak można napisać wiersz zwyczajny, o codzienności, by nie potknąć się o banał?

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Bożena
- An- można dobrać inne, mniej pospolite słowa, tylko pisząć w emocji- a tak mnie się zdarza - na usta się cisną właśnie takie- czasem udaje mi się później zmienić- dziękuję z całego sercaanastazja pisze:Wydaje się, że banałem jest nawet to, że piszemy? Banał Jak można napisać wiersz zwyczajny, o codzienności, by nie potknąć się o banał?

- anastazja
A czy poezja, nie wyraża emocji?Bożena pisze: An- można dobrać inne, mniej pospolite słowa,
Co to są słowa - mniej pospolite?
tylko pisząć w emocji- a tak mnie się zdarza - na usta się cisną właśnie takie- czasem udaje mi się później zmienić-
Dokładnie wiem, o czym piszesz, Bożenko. Ale wnerwia mnie, słowo: banał i kicz!
Pozdrawiam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."