sprawdź zgodnie z instrukcją
- eka
- Moderator
sprawdź zgodnie z instrukcją
primo – złap nad chmurą jerzyka
secundo – powoli wydłubuj oczy
tertio – do piór uwiąż płomienie
quarto...
(koniecznie obejmij szpony rzucając na A1)
każ od siebie odlecieć
secundo – powoli wydłubuj oczy
tertio – do piór uwiąż płomienie
quarto...
każ od siebie odlecieć
- Bożena
Re: sprawdź zgodnie z instrukcją
Eko- straszna ta instrukcja/destrukcja- nic nie kumam
serdeczności 

- Fałszerz komunikatów
Biedny jeżyk - na szczęście tutaj pełni rolę raczej symbolu
Chociaż nie - wiersz nadal przygnębia...

-
Trzy pierwsze to rozprawianie się z mitami, archetypami. Na ogromny plus - lapidarność.
Quatro, nie quarto (mówi Ci to miłośnik audi quatro, więc możesz zaufać).
W związku z przywołanym wątkiem samochodowym nie może odczepić się ode mnie autostradowe odniesienie, ale to bardziej jakaś szachownica, na której peel wszystko sobie układa i rozgrywa.
Zasadniczo nawias niepotrzebny, skoro osobna linijka.
Ale jest coś, co zastanawia - dlaczego obejmij, ale nie wyrwij. Peel nielotek, a skoczka już dawno nie ma?
każ od siebie odlecieć - kusi wpisanie karz, żeby do końca realizować plan bez zmrużenia oka.
Peel się próbuje zrozumieć, jak to możliwe, że rzeczy ziemskie i nieziemskie współtrwają, mimo podszeptów co robić.
Quatro, nie quarto (mówi Ci to miłośnik audi quatro, więc możesz zaufać).
W związku z przywołanym wątkiem samochodowym nie może odczepić się ode mnie autostradowe odniesienie, ale to bardziej jakaś szachownica, na której peel wszystko sobie układa i rozgrywa.
Zasadniczo nawias niepotrzebny, skoro osobna linijka.
Ale jest coś, co zastanawia - dlaczego obejmij, ale nie wyrwij. Peel nielotek, a skoczka już dawno nie ma?
każ od siebie odlecieć - kusi wpisanie karz, żeby do końca realizować plan bez zmrużenia oka.
Peel się próbuje zrozumieć, jak to możliwe, że rzeczy ziemskie i nieziemskie współtrwają, mimo podszeptów co robić.
- Ewa Włodek
jerzyk - to jaskółkowate, a nie drapieżne, więc szpony - raczej u tego "drapieżcy emocjonalnego", który owegoż szaraczka schwyta w celu "emocjonalnego zakatowania" i takiego uzależnienia od siebie, że 'odlecenie" byłoby jeszcze większa torturą, niz pozostanie przy dręczycielu. Jak bym słyszała zwierzenie ofiar przemocy domowej, szczególnie - kobiet, uzależnionych i ubezwłasnowolnionych przez "domowych" psycho- i inszych socjopatów. Bardzo ciekawa mini, Eko...
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

pozdrawiam serdecznie...
Ewa
- eka
- Moderator
Bożenko, Fałszerzu - dzięki za odczucia. Tak, czasami strasznie jest.
Mam sprawdzać w słowniku?
Dzięki, Ewuniu.

Cenne uświadomienie, lot, widzenie, ogień...haiker pisze:rozprawianie się z mitami, archetypami.
haiker pisze:Quatro, nie quarto (mówi Ci to miłośnik audi quatro, więc możesz zaufać).
Mam sprawdzać w słowniku?

I słusznie, koniec na trasie szybkiego ruchu.haiker pisze:nie może odczepić się ode mnie autostradowe odniesienie
Boby się los poparzył chwytając za np.pióra. Pasuje też: chwyć, ale... we wszystkim można odnaleźć czułość.haiker pisze:dlaczego obejmij, ale nie wyrwij
Clou.haiker pisze:że rzeczy ziemskie i nieziemskie współtrwają, mimo podszeptów co robić.
Tak, uzależnienie. Nie tylko od "razów", ale peela od samego siebie.Ewa Włodek pisze:w celu "emocjonalnego zakatowania" i takiego uzależnienia od siebie, że 'odlecenie" byłoby jeszcze większa torturą,
Dzięki, Ewuniu.

- iTuiTam
Dopiero ostanie słowo mnie 'ocknęło' - A1... Gdyby nie to, poszłabym ścieżką: oj biedny jerzyk.
Quarto... gra planszowa dla dwóch osób.
A może coś innego?
Jerzyki, to interesujące ptaki, nie jest łatwo je złapać. Podobno mogą latać z prędkością do 200km/godz.

Quarto... gra planszowa dla dwóch osób.
A może coś innego?
Jerzyki, to interesujące ptaki, nie jest łatwo je złapać. Podobno mogą latać z prędkością do 200km/godz.

- eka
- Moderator
I latać przez bardzo długi czas, nawet dwa lata bez lądowania. Po ziemi nie potrafi chodzić jak inne ptaki.
Kiedyś przeczytałam, lecę z pamki, zatem niedokładnie:
Jerzyk, byle strzelba strąci go kiedyś.
Takie jest serce.
(Rene Char)
Dzięki, El.

Kiedyś przeczytałam, lecę z pamki, zatem niedokładnie:
Jerzyk, byle strzelba strąci go kiedyś.
Takie jest serce.
(Rene Char)
Dzięki, El.

- anastazja
Trzymałam chorego jerzyka w ręce. Jest piękniejszy od jaskółki. Zakochałam się w jego oczach, duże i lekko elipsowate. Uratowałam od śmierci głodowej, z powodu długotrwałych opadów deszczu. Sens wiersza odczytałam z Twojego komentarza - Eka
Pozdrawiam.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- iTuiTam