na czarno
- Ewa Włodek
Re: na czarno
czarna róża - pragnienie odmienności, inności. No, i to, co się z tym łączy - czyli wyszydzenie "odmieńca". Jest coś w tej mini...
pozdrawiam ciepło...
Ewa

pozdrawiam ciepło...
Ewa
- eka
- Moderator
Odnosisz do obrazu Malczewskiego? Mam takie skojarzenie, widząc pointę.
Peel - dyskretnie ironicznie w autoportrecie. Brak mi wyraźniejszego powiązania ze skokiem, czyli uzasadnienia zwrotu do adresata.
I jeszcze, pozbyłabym się aksamitu i toni. Szeleszczą młodopolszczyzną, a stylizacja chyba nie była celem.
Niemniej coś w tych wersach niepokojącego jest, magnetyzuje jakby.

Peel - dyskretnie ironicznie w autoportrecie. Brak mi wyraźniejszego powiązania ze skokiem, czyli uzasadnienia zwrotu do adresata.
I jeszcze, pozbyłabym się aksamitu i toni. Szeleszczą młodopolszczyzną, a stylizacja chyba nie była celem.
Niemniej coś w tych wersach niepokojącego jest, magnetyzuje jakby.

- Lucile
- Moderator
Dobry wieczór, Eko, Ewo i Karolku,
bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze
Ten krótki tekst ma charakter...oniryczny. Wiąże się z nim zabawna historia. Urządzając kolejną muzealną ekspozycję, poświęconą malarstwu, późnym wieczorem, zmęczona, przysiadłam na chwilę obok obrazów Malczewskiego przygotowanych do powieszenia i ...zasnęłam. Byłam sama, wszyscy poszli do domu i dopiero po jakim czasie wartownik, dyżurujący przy monitorach, wyrwał mnie z objęć Morfeusza, Jak widzisz Eko, intuicja Cię nie zawiodła
Ponieważ, w tej niespodziewanej drzemce, stałam się jedną z przedstawionych przez mistrza rusałek - tylko, w przeciwieństwie do tej namalowanej, w objęciach nie tuliłam pięknego, młodego topielca, a czarną różę ( była to supraporta "Topielec w uściskach dziwożony" ) - oczu toń wydała mi się w tym miejscu stosowna. Fakt, razi młodopolszczyzną tak samo jak ta aksamitna czerń, więc postaram się coś z nią zrobić.
Ewo i Karolku, tak istotnie; uniformizm, metroseksualizm, gender i każda inna filozofia zmierzająca do przysłowiowej "urawniłowki"
razi mnie i nawet czasami budzi ostry sprzeciw
Indywidualizm, taka "osobność" to jest to - co tygryski lubią najbardziej
Przesyłam Państwu serdeczne pozdrowienia
Lucile
bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze

Ten krótki tekst ma charakter...oniryczny. Wiąże się z nim zabawna historia. Urządzając kolejną muzealną ekspozycję, poświęconą malarstwu, późnym wieczorem, zmęczona, przysiadłam na chwilę obok obrazów Malczewskiego przygotowanych do powieszenia i ...zasnęłam. Byłam sama, wszyscy poszli do domu i dopiero po jakim czasie wartownik, dyżurujący przy monitorach, wyrwał mnie z objęć Morfeusza, Jak widzisz Eko, intuicja Cię nie zawiodła

Ewo i Karolku, tak istotnie; uniformizm, metroseksualizm, gender i każda inna filozofia zmierzająca do przysłowiowej "urawniłowki"

Indywidualizm, taka "osobność" to jest to - co tygryski lubią najbardziej

Przesyłam Państwu serdeczne pozdrowienia

Lucile
- eka
- Moderator
Interesująca geneza, pracusiuLucile pisze:w słodyczy czerni
gorycz pod skórą
czarną różą chce być
poklasku szuka taka
ogród z niej szydzi
w czarne oczu osuwisko
skocz
tak długo czekam
sen dziwożony

Nie ma aksamitu i toni, za to kontrast 1. dwuwersu. W słodyczy czerni gorycz... ale tu upychasz jakości. Może bez tej czerni dalej wymienianej dwukrotnie?
w słodyczy
gorycz pod skórą
(... i prościej)
w czarne oczy
skocz
tak długo czekam
-----------------------------
albo samo: w osuwisko oczu
skocz
(...)
Sorry, za grzebanie, to interesujący spektakl - wiersz.

- Lucile
- Moderator
Masz racje Eko, lepiej brzmi, dziękuję i ponownie poprawiam.
Miłego wieczoru
Lucile
Miłego wieczoru

Lucile
- eka
- Moderator
Cieszę się, że na coś się przydałam.
Wzajemnie.

Wzajemnie.

-
Skoro aż Malczewski,to zawistuję Herbertem: "Są tacy,którzy w głowie hodują Ogrody...a włosy ich są ścieżkami..."(Lubię rozmawiać z Tobą kontekstem,Lucile
)
Dodano -- 26 paź 2014, 23:17 --
A w ogóle uwielbiam grę w bez atu....

Dodano -- 26 paź 2014, 23:17 --
A w ogóle uwielbiam grę w bez atu....

Wszędzie ta sama Ziemia jest
naucza Mądrość
wszędzie człowiek białymi łzami
płacze
matki kołyszą dzieci...Z.Herbert "Odpowiedź"
naucza Mądrość
wszędzie człowiek białymi łzami