Moja głowa
kolejne trofeum
na ścianie
aby
potakiwać
zachłystywac się
z zachwytu
albo żebrać
z językiem wywieszonym
po długim biegu
po jałmuznę
Ocaloną niosę na karku dumnie
( zetnie tylko profesjonalny kat )
Ozdoba salonu
- Gloinnen
- Administrator
Re: Ozdoba salonu
Ciekawy wiersz o relacjach międzyludzkich, które stają się przysłowiowym polowaniem na jelenia.
Jedna osoba traktuje drugą przedmiotowo, na dodatek ewidentnie widać element zabawy peelką. Z jednej strony mamy dystans i chłodne oko myśliwego, tropiciela, egoisty, z drugiej - zdobycz, ofiarę, kogoś, kto pozostaje na celowniku odkryty i bezbronny. Głównie emocjonalnie.
Końcówka dodatkowo niepokoi, ponieważ peelka tak naprawdę pogodziła się ze swoją rolą, teraz pozostaje tylko kwestia, komu pozwoli na ostateczny odstrzał. Jak dumne zwierzę, które da się schwytać tylko najlepszemu łowcy. Widzę tu rodzaj komitywy. Podsumowanie w stylu - "ja pozostanę jednak tym trofeum, byle by tylko rzecz odbyła się w dostatecznie wysublimowany sposób".
W sumie w ten sposób może też wyglądać wojna płci. I tak zapewne wygląda.
Pozdrawiam,
Glo.
Jedna osoba traktuje drugą przedmiotowo, na dodatek ewidentnie widać element zabawy peelką. Z jednej strony mamy dystans i chłodne oko myśliwego, tropiciela, egoisty, z drugiej - zdobycz, ofiarę, kogoś, kto pozostaje na celowniku odkryty i bezbronny. Głównie emocjonalnie.
Końcówka dodatkowo niepokoi, ponieważ peelka tak naprawdę pogodziła się ze swoją rolą, teraz pozostaje tylko kwestia, komu pozwoli na ostateczny odstrzał. Jak dumne zwierzę, które da się schwytać tylko najlepszemu łowcy. Widzę tu rodzaj komitywy. Podsumowanie w stylu - "ja pozostanę jednak tym trofeum, byle by tylko rzecz odbyła się w dostatecznie wysublimowany sposób".
W sumie w ten sposób może też wyglądać wojna płci. I tak zapewne wygląda.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Właściwie odczytane Glo
. Najtrudniej jest ocalić własną głowę. Z każdego układu 

- Gorgiasz
- Moderator
No to będziesz ją nosić zawsze. Przewidująco, bo gdzie znajdziesz profesjonalnego kata? Ten zacny zawód nie jest zbyt rozpowszechniony w dzisiejszych czasach. Zresztą, wszędzie amatorszczyzna.Ocaloną niosę na karku dumnie
( zetnie tylko profesjonalny kat )

Ostatnio zmieniony 03 cze 2015, 18:30 przez Gorgiasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bożena
wydaje się, że czasy kiedy to przysłowiowa pani domu miała być tylko ozdobą czy to salonu czy mężczyzny na salonach- minęły, ale jak się tak zastanowić to czy aby na pewno- czemu mają służyć owe SPA jak nie ozdabianiem ( upiększaniem) majętnych właścicielek, które mają być i pachnieć- chociaż dotyczy to raczej majętnych amerykanek niż polek - tu jednak widzę rzeczywiście odwieczną wojnę płci- kobieta chce mieć coraz większy wpływ na decyzje oraz samostanowienie- ważny wiersz- pozdrawiam