Starość
- niebieskooka14
Starość
Odgarniasz kosmyki
jak szare strzępki
tamtych jesieni.
I garstkę wspomnień
wręczasz dawnym uśmiechem.
Spóźniliśmy się, kochany.
Minuta już po młodości.
jak szare strzępki
tamtych jesieni.
I garstkę wspomnień
Minuta już po młodości.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2015, 20:02 przez niebieskooka14, łącznie zmieniany 2 razy.
- eka
- Moderator
Re: Starość
Małolata o starości?
Oczywiście o kończącym się etapie związku. Ale tak nagle od młodości w starość?! A gdzie jego etap dojrzały? Rozumiem, że peelka robi woltę i tyle
Oczywiście mam kilka uwag.
Szyk w 2.cząstce. Czemu orzeczenie wyrzucasz na koniec zdania? Jest najważniejsze? Pomaga w rytmizowaniu? Wiele osób, które dopiero zaczynają poetycką przygodę, stosuje taką inwersję, sądząc że jest taka formalnie wierszotwórcza, dostojna.
Nie lepiej tak?
Ze słowem: kochanie też należy uważać. Z umiarem, aby wiersz nie stał się prywatnym listem.
Pozdrawiam.

Oczywiście o kończącym się etapie związku. Ale tak nagle od młodości w starość?! A gdzie jego etap dojrzały? Rozumiem, że peelka robi woltę i tyle

Oczywiście mam kilka uwag.

Szyk w 2.cząstce. Czemu orzeczenie wyrzucasz na koniec zdania? Jest najważniejsze? Pomaga w rytmizowaniu? Wiele osób, które dopiero zaczynają poetycką przygodę, stosuje taką inwersję, sądząc że jest taka formalnie wierszotwórcza, dostojna.
Nie lepiej tak?
W 1. cząstce: tamtych jesieni. Tamtejsze jest określeniem miejsca, pochodzenia, przynależności czyjejś.niebieskooka14 pisze:I wspomnień garstkę
Ze słowem: kochanie też należy uważać. Z umiarem, aby wiersz nie stał się prywatnym listem.
Pozdrawiam.

- Patka
Mam podobne odczucia co do wiersza jak eka. Nie przekonuje mnie pisanie o starości przez młodą osobę, zwłaszcza że to temat mocno wyświechtany i trzeba się napocić, by wymyślić coś ciekawego i oryginalnego. Twój wiersz idzie utartymi szlakami, niestety.
Eka wspomniała o inwersji w drugiej części wiersza - zgadzam się z nią, choć zapisałabym jeszcze inaczej: "garstkę wspomnień" i dalej tak samo. Od siebie dodam, że w ostatnim też zmieniłabym szyk na: "Już minuta po młodości". Zrezygnowałabym też z interpunkcji oraz słowa "kochany".
Tak się zastanawiam, jak długa w wierszu jest minuta, skoro piszesz, że to "już" minuta po młodości.
Pozdrawiam
Patka
Eka wspomniała o inwersji w drugiej części wiersza - zgadzam się z nią, choć zapisałabym jeszcze inaczej: "garstkę wspomnień" i dalej tak samo. Od siebie dodam, że w ostatnim też zmieniłabym szyk na: "Już minuta po młodości". Zrezygnowałabym też z interpunkcji oraz słowa "kochany".
Tak się zastanawiam, jak długa w wierszu jest minuta, skoro piszesz, że to "już" minuta po młodości.
Pozdrawiam
Patka
- eka
- Moderator
Młodość związku i starość związku - to koncept Niebieskookiej, czyli wiek nie ma nic do rzeczy.
I fakt wystarczy minuta, aby wcale niemetaforycznie odczuć zbliżający się koniec relacji.
Dobrze rozumiem?

I fakt wystarczy minuta, aby wcale niemetaforycznie odczuć zbliżający się koniec relacji.
Dobrze rozumiem?

- Patka
Czy chodzi o taką starość, czy o inną - nieważne. Dla mnie każda brzmi fałszywie i nieprzekonująco w wierszu nastolatki.
-
Kurczaczek, to co ja mam powiedzieć, trumne już zbijać? A tak poważnie dla mnie starość to bardziej stan ducha, jaźni, niż metryka. Inwersje trzeba koniecznie odkręcić, mocno gmatwają odbiór.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- niebieskooka14
Dziękuję za komentarze.
A co do tego, że dziwne jak nastolatka pisze o starości - gdyby nie było wiadomo ile mam lat to byłoby chyba całkiem normalne.
Chciałam się po prostu wczuć w postać starszej osoby. Niejednokrotnie przestaję być sobą podczas pisania, wcielam się w kogoś innego.
Pozdrawiam.
A co do tego, że dziwne jak nastolatka pisze o starości - gdyby nie było wiadomo ile mam lat to byłoby chyba całkiem normalne.

Pozdrawiam.
-
Witam,
lubię inwersje, gdyż jestem z innej epoki, wiersz mi się bardzo podoba i " kupuję go" w całości. Nie mam żadnych zastrzeżeń - ale! nie znam też poprzedniej twarzy wiersza ( pisze wszak, iż był on dwukrotnie korygowany). Tak czy inaczej ta jego odsłona jest właściwa i urokliwa.
Pozdrawiam
H8
lubię inwersje, gdyż jestem z innej epoki, wiersz mi się bardzo podoba i " kupuję go" w całości. Nie mam żadnych zastrzeżeń - ale! nie znam też poprzedniej twarzy wiersza ( pisze wszak, iż był on dwukrotnie korygowany). Tak czy inaczej ta jego odsłona jest właściwa i urokliwa.
Pozdrawiam

H8
eka pisze:Małolata o starości?![]()
Patka pisze: Nie przekonuje mnie pisanie o starości przez młodą osobę
Bożesz ty mój. a co zrobicie kiedy Mężczyzna napisze wiersz w imieniu pela żeńskiego.Patka pisze:Czy chodzi o taką starość

mnie osobiście inwersja bardzo się podoba. co kraj to obyczaj - jednym sie podobają , drugim nie. inwersje nie sa zakazane? ja je stosuje wtedy kiedy chcę coś podkreslic, wydzielić (zamiast nawiasu)... niebieskookiej się udało, bo wydzieliła, dzięki temu zauważono.niebieskooka14 pisze:I garstkę wspomnień
gdybym mógł w tej cząstce coś proponować to raczej pozbyłbym się I
Pierwszy raz , ale sie zgadzamMarcin Sztelak pisze:A tak poważnie dla mnie starość to bardziej stan ducha, jaźni, niż metryka
Dodano -- 02 gru 2015, 4:37 --
Henryku , wreszcie ktoś z dystansem do wiersza i inwersjiHenryk VIII pisze:Witam,

kamil
Dodano -- 02 gru 2015, 5:01 --
ps. przed chwilą przeczytałem wiersz Coobusa na FC , tytuł ; "Szczęście bezdomne i ulotne" . Coobus (pel) jest w tym wierszu kanalarzem. Wolno mu? Tak wolno mu. Tak jak niebieskookiej wolo pisać o starosci.
- eka
- Moderator
niebieskooka14 pisze:Odgarniasz kosmyki
jak szare strzępki
tamtych jesieni.
I garstkę wspomnień
Minuta już po młodości.