Dary Jesienne

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Niedzisiejszy
Kontakt:

Dary Jesienne

#1 Post autor: Niedzisiejszy » 03 gru 2015, 8:16

Drzewa kopalnią pełną
liści przemienionych w
złoto, któremu odebrano
blask.

Wiatr cierpliwy górnik,
zrywa je z pokładów chmur,
buduje nimi wyspy na
tle skał.

Na nie upadają jabłka,
krwiste brylanty wyszlifowane
gęstym deszczem.

Razem stanowią jedność,
coroczną ofiarę brutalnej
jesieni dla nadchodzącej
bogini chłodu.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Marcin Sztelak

Re: Dary Jesienne

#2 Post autor: Marcin Sztelak » 03 gru 2015, 14:28

Owszem jest jesienie, ale z tym górnikiem coś mi nie pasuje -górnictwo jednak niewiele ma wspólnego z budownictwem...
Taki miękki liryk, w sam raz na jesienny wieczór.
Na przykład przy :vino: grzanym oczywiście.

Pozdrawiam.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#3 Post autor: Niedzisiejszy » 04 gru 2015, 18:52

Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Wiatr postanowiłem ukazać jako postać, która jest uniwersalna, i ma różne cele w okresie jesieni.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Leszek Sobeczko

#4 Post autor: Leszek Sobeczko » 04 gru 2015, 19:24

Marcin Sztelak pisze:ale z tym górnikiem coś mi nie pasuje -górnictwo jednak niewiele ma wspólnego z budownictwem...
jeśli mogę, paradoks, ale górnictwo ma coś więcej niż niewiele wspólnego z budownictwem, może nie z tym szeroko rozumianym, ale zawsze, całe to 'budownictwo' służy bezpieczeństwu; a jeśli popatrzymy wstecz, to tym bardziej, bo zabudowę stanowiły drewniane stemple, ściany i chodniki po eksploatacji 'rabowano', coś jak wyburzanie budynków

wracając do wiersza, to nie przekonuje mnie zakończenie; jak dla mnie nadchodząca bogini chłodu jest niepotrzebna, 'przedabrza' razem z "brutalnością" ,
dla mnie wystarcza to:
"Razem stanowią jedność,
coroczną ofiarę jesieni."

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#5 Post autor: Gloinnen » 06 gru 2015, 0:23

Dla mnie akurat ten motyw z górnikiem jest najlepszy w całym wierszu. Wszystkie inne wykorzystane przez Autora motywy wydają mi się wtórne i banalne.

Utwór jest słaby, ale właśnie za górnika dałabym plusik. Bo to nieoczekiwana, zaskakująca personifikacja wiatru. A sam pejzaż jesienny porównany do kopalni też nośny i nowatorski (jako pomysł). Oczywiście, gdyby został sprawniej opisany, choćby bez "złota" oraz "brylantów", bez sztucznego przepychu.

Pozdrawiam,
:kwiat:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Niedzisiejszy
Kontakt:

#6 Post autor: Niedzisiejszy » 06 gru 2015, 1:08

Bardzo dziękuję za ocenę mojego wiersza :)
Spróbuję jeszcze nad nim popracować :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”