lśnienie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mchuszmer

lśnienie

#1 Post autor: Mchuszmer » 06 gru 2015, 23:19

lśnienie

wystygła kawa. gwiazdy toną
w kwarcowym lustrze, wyciętym z czerni
jak otwarte okno. świerszcze brzęczą, wyczekując
drgnięć pod taflą.

możemy niemal zetknąć dłonie; w pustce pomiędzy
rodzą się myśli, przepływają tysiące węzłów
i giną w okach sieci.

potem klik i horyzont maleje do punktu
na mapie bez współrzędnych. jak duch
rozpływasz się w obwodach.

w mroku majaczy poblask
spod półprzymkniętych powiek.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, 18:48 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 4 razy.
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: lśnienie

#2 Post autor: Gloinnen » 06 gru 2015, 23:51

Znak naszych czasów. Grzęźniemy coraz mocniej w świecie wirtualnym. Przenosimy interakcje międzyludzkie w obszar umowny i nierzeczywisty, co dobrze opisuje metafora "pustki pomiędzy", choć przecież myśli (i emocje też) są prawdziwe.
Zawsze mnie intrygował rozdźwięk pomiędzy nierealnością kontekstu (Internet) a namacalnością relacji.
Przypomina to zresztą obcowanie między piszącym (i jego autokreacją literacką) a czytelnikiem, który akceptuje tę konwencję, wchodzi w narzuconą wymianę refleksji, odczuć, w takim zakresie i w takim kadrze, jaki nakreślił wcześniej Autor.
W sieci również funkcjonujemy - tymczasowo - w rozmaitych mikrokosmosach, pod różnymi nickami, odgrywamy różne role.
Problemem peela jest jednak kwestia autentyczności.
Mchuszmer pisze:potem klik i horyzont maleje do punktu
na mapie bez współrzędnych. jak duch
rozpływasz się w obwodach.
Ten fragment odczytałabym jako zapis tęsknoty, żalu. Niedostosowanie się do reguł skutkuje tym, że nieadekwatnie postrzegamy interlokutora. Angażujemy się emocjonalnie w coś bardzo ulotnego.

Samo medium też jest niedoskonałe, pozostawia ogromny niedosyt.

Oczywiście nostalgia, niepokój, deprywacja, niespełnienie - są bardzo ludzkie. Internet jest tworem ludzkim i wszystkie wymienione zjawiska w nim się "dzieją". Pytanie tylko, na ile jest to "reality show", a na ile "second life".

Pozdrawiam,
:kwiat:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ono

#3 Post autor: ono » 07 gru 2015, 9:06

No cóż, tym wierszem zasłużyłeś(aś) na :ok: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa:

Marcin Sztelak

#4 Post autor: Marcin Sztelak » 07 gru 2015, 16:32

Tak lśnienie może się zdarzyć nawet w (przez?) internecie, jednak ja patrzę na wiersz przez pryzmat mojego spojrzenia na internet - a to przede wszystkim podejrzliwość - jak w stosunku do każdego medium, które zresztą ludzie w przytłaczającej większości lubią łykać jak tabletki na ból i do tego całkowicie bezkrytycznie.
I żal umierających relacji, twarzą w twarz, gros internautów w realu nie potrafi już wyrazić swoich uczuć, czy nawet mieć własnego zdania...

Ech dla mnie to bardzo smutny wiersz, bo bardzo prawdziwy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#5 Post autor: Mchuszmer » 08 gru 2015, 14:15

Gloinnen, dziękuję serdecznie za wnikliwe czytanie, czas i piękną analizę, szereg ciekawych refleksji. Przeczytałem je z wielką przyjemnością, zresztą, po małym rekonesansie u Was, liczyłem na Twój komentarz :) To dla mnie bardzo celne i cenne spostrzeżenia, także na temat konkretnych fragmentów :)
Na te pytania, właściwie niemal dokładnie takie, jakie stawiałem sobie pisząc, podmiot oczywiście nie potrafi odpowiedzieć i raczej nie chce nawet.
Pozdrowienia :rosa:

Ono, no, no,
dokładnie to "-eś" :),
dziękuję, ba, kiedyś żywiłem się długo samymi płatkami :jez:
Pozdrawiam!

Marcinie, trudno się nie zgodzić z tym, co piszesz. Bardzo ucieszył mnie Twój komentarz, to, że mój wiersz nastroił Cię do refleksji i podzielenia się nimi, dziękuję i pozdrawiam :)
mchusz, mchusz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”