słyszałam - nikomu
- Alga
słyszałam - nikomu
nad parawanem tam po drugiej stronie bieli
jest ryzykownie gładko obnażone ostrza błyszczą
zęby szczękają ości się łamią
każdy dla każdego ma ocean uśmiechu
na cięciwie spojrzeń zawiesza kolejne trofea
słowa nie oddają wroga
czai się w oczach
jest ryzykownie gładko obnażone ostrza błyszczą
zęby szczękają ości się łamią
każdy dla każdego ma ocean uśmiechu
na cięciwie spojrzeń zawiesza kolejne trofea
słowa nie oddają wroga
czai się w oczach
oddam wszystkie przenośnie
za jeden wyraz
wyłuskany z piersi jak żebro
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert
za jeden wyraz
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert
Re: słyszałam - nikomu
"ości" z karpia, tak sobie czytam. wiersz - symbol. dla mnie treściowo i technicznie taki jaki winien być. surowy i do indywidualnego przypasowywania znaczeń. plus tytuł - furtka.
-
Ileż prawdy w Twoim wierszu 

- Dorota Karin
Ja nie wiem, czy tytuł powinien być furtką? Jego konstrukcja sugeruje na dedykację - przynajmniej tak to odbieram (lub słyszałam ale nie powiem nikomu
). Słowa nie oddają wroga - może lepiej nie zdradzają, lub ,,nie oddają wrogości", chociaż pewnie celowo użyłaś takiej dziwnej konstrukcji.
Słowem niepokojąco, a przecież czas świąteczny to okres pojednania, ale nie zawsze się to udaje jak widać w wierszu i w życiu

Słowem niepokojąco, a przecież czas świąteczny to okres pojednania, ale nie zawsze się to udaje jak widać w wierszu i w życiu

"nikomu" nie powiem "słowa nie oddają wroga" - w środku jedna z furtek, tak sobie doczytuję.
-
Sporo symboliki, bardzo trafny wiersz, mocna puenta.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
piękna pointa - w niej zawarty jest cały wiersz...reszta nieco ryzykownie sfilcowanaAlga pisze:słowa nie oddają wroga
czai się w oczach
- Alga
oskari valtteri pisze:"ości" z karpia, tak sobie czytam. wiersz - symbol. dla mnie treściowo i technicznie taki jaki winien być. surowy i do indywidualnego przypasowywania znaczeń. plus tytuł - furtka.
Oskari - dziękuję, tak właśnie.

Gajka - niestety czasem tak...
Dorotko - słyszałam, ze tak bywa i nikomu nie życzęDorota Karin pisze:Ja nie wiem, czy tytuł powinien być furtką? Jego konstrukcja sugeruje na dedykację - przynajmniej tak to odbieram (lub słyszałam ale nie powiem nikomu). Słowa nie oddają wroga - może lepiej nie zdradzają, lub ,,nie oddają wrogości", chociaż pewnie celowo użyłaś takiej dziwnej konstrukcji.
Słowem niepokojąco, a przecież czas świąteczny to okres pojednania, ale nie zawsze się to udaje jak widać w wierszu i w życiu![]()

I jeszcze Oskari - ciekawe spojrzenie.oskari valtteri pisze:"nikomu" nie powiem "słowa nie oddają wroga" - w środku jedna z furtek, tak sobie doczytuję.
Marcinie - bardzo dziękuję.
Ono - dziękuję, a czy sfilcowana da się jakoś przybliżyć? Archaiczna, przebrzmiała?ono pisze:piękna pointa - w niej zawarty jest cały wiersz...reszta nieco ryzykownie sfilcowanaAlga pisze:słowa nie oddają wroga
czai się w oczach
Dziękuję za czytanie i pozdrawiam poświątecznie

za jeden wyraz
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert
za jeden wyraz
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert
- lczerwosz
- Administrator
Wiesz dlaczego mi się podoba twoje pisanie? Przez te niesamowite niedopowiedzenia. W tekście formalnie brak jest słów, które i tak są i brzmią.
Doszedłem do tego wiersza naokoło, przez facebooka, przez inne portale, żeby ustalić, że mam go pod nosem. Ale zajęty dyskusjami z zakodowanymi, nie zauważyłem.
Doszedłem do tego wiersza naokoło, przez facebooka, przez inne portale, żeby ustalić, że mam go pod nosem. Ale zajęty dyskusjami z zakodowanymi, nie zauważyłem.
- Alga
Leszku, niezmiernie cieszą Twoje słowa.
Dziękuję
Dziękuję

za jeden wyraz
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert