Wirtualne umocowania, przestrzenie
z najprostszych znaków.
Nie - świat, skrupulatne odwzorowanie.
Drętwienia przychodzą później.
Zresztą przy braku rozróżnień
już nie mają znaczenia.
Sen rozmywa jawę,
dąży do stop klatki czasu.
Mgnienie oka.
Nieskończoność zamknięta w szkle,
bez punktów podparcia.
Zawężanie do zera.
Wypatroszeni w najnowszym wszechświecie
ostatecznie zamykamy życia w lustrach.
Drugostronnych, bez odbić.
Ucieczki
Re: Ucieczki
tym razem słabiutkie....dużo gadania o niczym...wirtualne, drętwienia, brak rozróżnień, mgnienie oka, niedokończoność,zawężenie do zera, drugostronne odbicia... te wszystkie banały , które miały nadać "mądrość" wiersza, stały się jego zgubą, stworzyły pseudonaukowy patos i banał. 

- eka
- Moderator
Ucieczki do zera? Peel ma bardzo negatywna ocenę świata wirtualnego. Widzę to inaczej, nikt za realnych ludzi nie klika, prawda?Marcin Sztelak pisze:Sen rozmywa jawę,
dąży do stop klatki czasu.
Mgnienie oka.
Nieskończoność zamknięta w szkle,
bez punktów podparcia.
Zawężanie do zera.
Bardzo dobry wiersz.

-
- Kontakt:
Moim zdaniem ten wiersz nie jest "gadaniem o niczym", ma bardzo głębokie przesłanie, ponieważ coraz więcej ludzi uważa komputer za sposób na życie, technologia pochłania ludzi, już od najmłodszych lat. Rodzice zamiast czytać bajki, poświęcić czas wolą posadzić dziecko przed komputerem/telewizorem, i potem wychodzą takie osoby, które mają zabitą duszę, bez wyobraźni, no i przede wszystkim kultury ( w internecie mogą natrafić na różne treści ). Mi ten wiersz się podoba, a te słowa moim zdaniem wcale tak strasznie nie przeszkadzają.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
- Ginger86
dobrze dopasowany tytul do.tresci.
ucieczka w siec
wirtualne jak to pieknie okresliles nie swiat lecz odwzorowanie swiata
mocna puenta !
ucieczka w siec
wirtualne jak to pieknie okresliles nie swiat lecz odwzorowanie swiata
mocna puenta !
_____
Pachniesz inteligencją a to najbardziej pociągający zapach na świecie.
Pachniesz inteligencją a to najbardziej pociągający zapach na świecie.