Wspinasz się po stromej ścieżce,
krok za krokiem i jeszcze
– na szczyt.
Pełen niewiary puszczam latawce
– bezwietrznie.
Więc płoną, być może w stratosferze.
Nad nami podobno to samo niebo,
ale ty w lewo ja w prawo.
A za zakrętem słowa. Rzucone
na jałową ziemię.
Czas nieurodzaju, tylko nasze odbicia
kulą się w snach.
Może dlatego przeklinam kładąc się spać.
Stabilizacje
- anastazja
- ładna metaforkaMarcin Sztelak pisze:A za zakrętem słowa. Rzucone
na jałową ziemię.

może ostatni wers zapisz inaczej np:Marcin Sztelak pisze:Czas nieurodzaju, tylko nasze odbicia
kulą się w snach.
Może dlatego przeklinam kładąc się spać.
...może dlatego przeklinam idąc spać
pozbędziesz się, "się" 2 x
Pozdrawiam Marcinie

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Re: Stabilizacje
Ciężko jest w życiu o stabilizację. Czasami człowiek myśli, że ma wszystko poukładane, gdy raptem dopada go ból, w najmniej spodziewanym momencie. Wtedy słowa, myśli, wszystko dzieli... chociaż słońce świeci tak samo.
Dobry wiersz.
Pozdrawiam.elka.
Dobry wiersz.
Pozdrawiam.elka.
-
- Kontakt:
Skąd ja to znam, gdy wydaje się, że już wszystko się układa, że już będzie dobrze, a tu nagle wszystko się wali, i to zupełnie się na to nie zapowiadało.
Pragnienia tracą wiatr, i giną, zostają zniszczone, zniweczone, i jedyne co pozostaje to ból, który odradza kolejne myśli pełne nadzieji.
Skąd ja to znam, jednego dnia: "ten jedyny", a następnego:
"Sorry z nami koniec, nie chce mi się z tobą gadać, i zupełnie mnie nie obchodzi jak krwawi twoje serce" ......
Gratuluję wspaniałego wiersza, i życzę, by latawce znów odzyskały wiatr, a odbicia by odnalazły się
Pragnienia tracą wiatr, i giną, zostają zniszczone, zniweczone, i jedyne co pozostaje to ból, który odradza kolejne myśli pełne nadzieji.
Skąd ja to znam, jednego dnia: "ten jedyny", a następnego:
"Sorry z nami koniec, nie chce mi się z tobą gadać, i zupełnie mnie nie obchodzi jak krwawi twoje serce" ......
Gratuluję wspaniałego wiersza, i życzę, by latawce znów odzyskały wiatr, a odbicia by odnalazły się

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
- Alga
To sobie wyróżniam z wiersza:
"A za zakrętem słowa. Rzucone
na jałową ziemię.
kulą się w snach.
Może dlatego przeklinam kładąc się spać."
To co wcześniej jest nieco przewidywalne, ograne, a sądząc po tych wersach choćby, potrafiłbyś zaskoczyć.
Ale to oczywiście moje zdanie.
Pozdrawiam
"A za zakrętem słowa. Rzucone
na jałową ziemię.
kulą się w snach.
Może dlatego przeklinam kładąc się spać."
To co wcześniej jest nieco przewidywalne, ograne, a sądząc po tych wersach choćby, potrafiłbyś zaskoczyć.
Ale to oczywiście moje zdanie.
Pozdrawiam

oddam wszystkie przenośnie
za jeden wyraz
wyłuskany z piersi jak żebro
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert
za jeden wyraz
wyłuskany z piersi jak żebro
za jedno słowo