Je suis

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
coobus

Je suis

#1 Post autor: coobus » 26 mar 2016, 0:10

zawaliły się dwie wieże
ktoś wtedy powiedział
świat już nigdy...

dziś z pochyloną głową
i z zaciśniętą pięścią
powtarzam za innymi
je suis Charlie
je suis Paris
je suis Bruxelles

i niczym mantrę również to
że świat już nigdy nie będzie taki sam

nie łudzę się
że kiedyś wypowiem
wszyscy jesteśmy ludźmi

wbrew pozorom
świat wciąż jest i będzie ten sam
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

ELKA

Re: Je suis

#2 Post autor: ELKA » 26 mar 2016, 14:34

Wypowiedziałeś Coobusie ważne i mądre słowa. Coś zachwiało równowagą i już nigdy nie będzie tak samo, chociaż świat niby ten sam.

Mam nadzieję, że święta przebiegną spokojnie, czego wszystkim i sobie też życzę.

Pozdrawiam świątecznie.elka. :vino:

Marcin Sztelak

#3 Post autor: Marcin Sztelak » 26 mar 2016, 16:58

I to niestety fakt świat jest zawsze ten sam a zmieniają się tylko szczegóły, w ostatecznym rozrachunku mało istotne. Bardzo mądry wiersz na aktualne tematy i to ludzie ludziom.... Chociaż ci pierwsi li tylko w sensie biologii.

Pozdrawiam.

karolek

#4 Post autor: karolek » 28 mar 2016, 16:51

.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2016, 19:15 przez karolek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#5 Post autor: eka » 28 mar 2016, 19:00

Jeżeli świat jest zależny tylko od człowieka, to pointa ma sens.
Ja jednak zmieniłabym na: człowiek jest wciąż taki sam.
I - w pełni rozumiejąc odmowę peela co do nazwania wszystkich ludźmi, myślę że człowieczeństwo to niestety również fundamentalne zło.
Z którym trzeba walczyć.
Z takimi refleksjami zostawia mnie Twój liryczny bunt.
:kofe:

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#6 Post autor: Fałszerz komunikatów » 28 mar 2016, 19:15

Staram się, a jednak nie znajduję w tym tekście nic, co szukam zazwyczaj w tekstach o treściach zabarwionych współczesnością, a mianowicie wyartykułowania myśli autora, która wcześniej nie zdążyła wykiełkować w mej podświadomości, pod postacią podsumowania pewnego ważnego faktu.
Może ten tekst sprawdziłby się jako urywek reportażu na temat terroryzmu, ale w formie wiersza nie pozostawia czegoś istotnego, a czego zazwyczaj poszukuję, o czym napisałem wyżej.

Awatar użytkownika
tabakiera

#7 Post autor: tabakiera » 29 mar 2016, 10:24

Troszkę pachnie prozą ten wiersz, ale to nie jest zarzut - taki jest.
Ostatnie wydarzenia spowodowały wiele rozmyślań, powstały wiersze, zapewne obrazy, słychać dyskusje oraz wywody.
Wiersz napisany w Twoim, bardzo dojrzałym i wyważonym stylu.
W puencie wskazujesz, że świat jest taki jak zawsze, ludzkie odruchy i uprzedzenia niezmienne - tylko ujawniają się różnie.
Niejedno okrucieństwo za nami i przed nami, niejedno też podniesienie się po traumie.
Tekst współczesny i jednocześnie ponadczasowy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
coobus

#8 Post autor: coobus » 29 mar 2016, 14:22

Wszyscy pochylamy głowy w takich chwilach. Bo cóż możemy więcej zrobić. Czasami piszemy wiersze, ciche lub krzykliwe.
Fałszerz komunikatów pisze:Może ten tekst sprawdziłby się jako urywek reportażu na temat terroryzmu, ale w formie wiersza nie pozostawia czegoś istotnego, a czego zazwyczaj poszukuję, o czym napisałem wyżej.
Nic Ci więcej nie mogę obiecać, Piotrze, na pewno niczego odkrywczego. Ot, wyraz własnej bezradności. I myślę, że z moimi innymi wierszami jest podobnie - zapis myśli, bardziej lub mniej zakręconych, wesołych lub smutnych... Bo zostawiam czasami w necie wyraz swojego stosunku do czegoś, czego dotyk namacalnie czuję. Może w innych moich wierszach znajdziesz coś dla siebie, w co wierzę. I pozdrawiam
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#9 Post autor: Fałszerz komunikatów » 29 mar 2016, 14:59

Obiecuję poszukiwać :)

Awatar użytkownika
anastazja

#10 Post autor: anastazja » 02 kwie 2016, 21:03

To brzmi jak apel - potrzebny, choćby na zamyślenie. Giną ludzie wcale nie gdzieś tam. Za chwilę możemy być my - nie daj Boże. Zamyśliłeś Coby.
Serdeczności. :myśli:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”