Je suis
- coobus
Je suis
zawaliły się dwie wieże
ktoś wtedy powiedział
świat już nigdy...
dziś z pochyloną głową
i z zaciśniętą pięścią
powtarzam za innymi
je suis Charlie
je suis Paris
je suis Bruxelles
i niczym mantrę również to
że świat już nigdy nie będzie taki sam
nie łudzę się
że kiedyś wypowiem
wszyscy jesteśmy ludźmi
wbrew pozorom
świat wciąż jest i będzie ten sam
ktoś wtedy powiedział
świat już nigdy...
dziś z pochyloną głową
i z zaciśniętą pięścią
powtarzam za innymi
je suis Charlie
je suis Paris
je suis Bruxelles
i niczym mantrę również to
że świat już nigdy nie będzie taki sam
nie łudzę się
że kiedyś wypowiem
wszyscy jesteśmy ludźmi
wbrew pozorom
świat wciąż jest i będzie ten sam
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
Re: Je suis
Wypowiedziałeś Coobusie ważne i mądre słowa. Coś zachwiało równowagą i już nigdy nie będzie tak samo, chociaż świat niby ten sam.
Mam nadzieję, że święta przebiegną spokojnie, czego wszystkim i sobie też życzę.
Pozdrawiam świątecznie.elka.
Mam nadzieję, że święta przebiegną spokojnie, czego wszystkim i sobie też życzę.
Pozdrawiam świątecznie.elka.

-
I to niestety fakt świat jest zawsze ten sam a zmieniają się tylko szczegóły, w ostatecznym rozrachunku mało istotne. Bardzo mądry wiersz na aktualne tematy i to ludzie ludziom.... Chociaż ci pierwsi li tylko w sensie biologii.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- eka
- Moderator
Jeżeli świat jest zależny tylko od człowieka, to pointa ma sens.
Ja jednak zmieniłabym na: człowiek jest wciąż taki sam.
I - w pełni rozumiejąc odmowę peela co do nazwania wszystkich ludźmi, myślę że człowieczeństwo to niestety również fundamentalne zło.
Z którym trzeba walczyć.
Z takimi refleksjami zostawia mnie Twój liryczny bunt.

Ja jednak zmieniłabym na: człowiek jest wciąż taki sam.
I - w pełni rozumiejąc odmowę peela co do nazwania wszystkich ludźmi, myślę że człowieczeństwo to niestety również fundamentalne zło.
Z którym trzeba walczyć.
Z takimi refleksjami zostawia mnie Twój liryczny bunt.

- Fałszerz komunikatów
Staram się, a jednak nie znajduję w tym tekście nic, co szukam zazwyczaj w tekstach o treściach zabarwionych współczesnością, a mianowicie wyartykułowania myśli autora, która wcześniej nie zdążyła wykiełkować w mej podświadomości, pod postacią podsumowania pewnego ważnego faktu.
Może ten tekst sprawdziłby się jako urywek reportażu na temat terroryzmu, ale w formie wiersza nie pozostawia czegoś istotnego, a czego zazwyczaj poszukuję, o czym napisałem wyżej.
Może ten tekst sprawdziłby się jako urywek reportażu na temat terroryzmu, ale w formie wiersza nie pozostawia czegoś istotnego, a czego zazwyczaj poszukuję, o czym napisałem wyżej.
- tabakiera
Troszkę pachnie prozą ten wiersz, ale to nie jest zarzut - taki jest.
Ostatnie wydarzenia spowodowały wiele rozmyślań, powstały wiersze, zapewne obrazy, słychać dyskusje oraz wywody.
Wiersz napisany w Twoim, bardzo dojrzałym i wyważonym stylu.
W puencie wskazujesz, że świat jest taki jak zawsze, ludzkie odruchy i uprzedzenia niezmienne - tylko ujawniają się różnie.
Niejedno okrucieństwo za nami i przed nami, niejedno też podniesienie się po traumie.
Tekst współczesny i jednocześnie ponadczasowy.
Pozdrawiam.
Ostatnie wydarzenia spowodowały wiele rozmyślań, powstały wiersze, zapewne obrazy, słychać dyskusje oraz wywody.
Wiersz napisany w Twoim, bardzo dojrzałym i wyważonym stylu.
W puencie wskazujesz, że świat jest taki jak zawsze, ludzkie odruchy i uprzedzenia niezmienne - tylko ujawniają się różnie.
Niejedno okrucieństwo za nami i przed nami, niejedno też podniesienie się po traumie.
Tekst współczesny i jednocześnie ponadczasowy.
Pozdrawiam.
- coobus
Wszyscy pochylamy głowy w takich chwilach. Bo cóż możemy więcej zrobić. Czasami piszemy wiersze, ciche lub krzykliwe.
Nic Ci więcej nie mogę obiecać, Piotrze, na pewno niczego odkrywczego. Ot, wyraz własnej bezradności. I myślę, że z moimi innymi wierszami jest podobnie - zapis myśli, bardziej lub mniej zakręconych, wesołych lub smutnych... Bo zostawiam czasami w necie wyraz swojego stosunku do czegoś, czego dotyk namacalnie czuję. Może w innych moich wierszach znajdziesz coś dla siebie, w co wierzę. I pozdrawiamFałszerz komunikatów pisze:Może ten tekst sprawdziłby się jako urywek reportażu na temat terroryzmu, ale w formie wiersza nie pozostawia czegoś istotnego, a czego zazwyczaj poszukuję, o czym napisałem wyżej.
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Fałszerz komunikatów
Obiecuję poszukiwać 

- anastazja
To brzmi jak apel - potrzebny, choćby na zamyślenie. Giną ludzie wcale nie gdzieś tam. Za chwilę możemy być my - nie daj Boże. Zamyśliłeś Coby.
Serdeczności.
Serdeczności.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"