wyz(y)wanie
- Koleś
wyz(y)wanie
kiedyś cię pokonam
zwyciężę jak Chrystus
będziesz skomleć u moich stóp
ja
żywy samobójca
kiedyś cię pokonam
kiedyś
złamię zasadę
że nie biję kobiet
zwyciężę jak Chrystus
będziesz skomleć u moich stóp
ja
żywy samobójca
kiedyś cię pokonam
kiedyś
złamię zasadę
że nie biję kobiet
"Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." F. Zappa
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
-
Re: wyz(y)wanie
No nie wiem, powtórzenia w tak krótkim utworze wywołują na mnie wrażenie zbędnego krzyku...
Chociaż sam tekst ciekawy.
Pozdrawiam.
Chociaż sam tekst ciekawy.
Pozdrawiam.
- Koleś
Te powtórzenia są dla mnie ważne, bo określają, akcentują to, że to "kiedyś" nadejdzie, chociaż faktycznie mogą irytować, ale też taki był mój cel, bo ten nieokreślony czas irytuje peela i chciałem to wyrazić w tym tekście.
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że tekst zainteresował.
Pozdrawiam.
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że tekst zainteresował.
Pozdrawiam.

- eka
- Moderator
Napięcie powstaje między zrównaniem oddziaływania agresji i pokojowej misji Jezusa w zamierzeniach peela wobec niepokornej kobiety, takiej która pokonać się nie dała.
Peel określa się w oksymoronie, zatem jej, bohaterki rola, jest niezwykle znacząca, a on wie, że musi połączyć brutalność z miłością.
Czy potrafi?
Kiedyś...
Hej, nie kpisz tu czasami, Polli?

Peel określa się w oksymoronie, zatem jej, bohaterki rola, jest niezwykle znacząca, a on wie, że musi połączyć brutalność z miłością.
Czy potrafi?
Kiedyś...
Hej, nie kpisz tu czasami, Polli?

- ajw
Wiersz zbudowany na zasadzie przeciwieństw. Jakaś toksyczność z niego przemawia. Myślę, że celowa 

- Koleś
Może troszkę...eka pisze:Hej, nie kpisz tu czasami, Polli?

Ta pani, którą peel chce tak nieładnie potraktować, to oczywiście śmierć, stąd ten Jezus, któremu już raz udało się ją zwyciężyć.
Dziękuję za komentarze i poświęcenie temu tekstowi kilku chwil.
Pozdrawiam.

- eka
- Moderator
O matkoKoleś pisze:Ta pani, którą peel chce tak nieładnie potraktować, to oczywiście śmierć, stąd ten Jezus, któremu już raz udało się ją zwyciężyć.

Śmierć skamląca u stóp - sny o potędze, chociaż... wystarczy przecież uwierzyć w życie pozagrobowe.
Dynamiczny, dobrze zwersyfikowany, nietrywialny tekst.
Daje do myślenia.

- Koleś
Wiara w życie pozagrobowe ma tę słabość, że jest tylko wiarą, a dla mnie to za mało. 
Mizoginizm? No wiesz... Gdyby śmierć była facetem, to byłaby wtedy mizoandria, a ja taki tolerancyjny jestem...

Mizoginizm? No wiesz... Gdyby śmierć była facetem, to byłaby wtedy mizoandria, a ja taki tolerancyjny jestem...

- tabakiera
Rozmawiałam o tym wierszu z pewnym zdolnym poetą i on mi powiedział, że ta pani to śmierć.
Nie odzywałam się, bo nie ja na to wpadłam.
Bingo!
Nie odzywałam się, bo nie ja na to wpadłam.
Bingo!
- biegnąca po fali
Taaa. Żeby to było takie proste
Niepotrzebnie zdradziłeś o kogo chodzi. Wcześniej różnie można było to interpretować.
PS.
Polli???
Nie skojarzyłam
Pozdrawiam.

Niepotrzebnie zdradziłeś o kogo chodzi. Wcześniej różnie można było to interpretować.
PS.
Polli???
Nie skojarzyłam

Pozdrawiam.
i przeszłość
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
dopóki widać ślady
AS...