Myślowidz

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
teo

Myślowidz

#1 Post autor: teo » 02 maja 2017, 21:00

"Otwórz oczy, zobacz sam..."

przed nami mgła
za nami całe pokolenia a ja wciąż
przeglądam last minute
na polne drogi
to oczywiste że musiałbym rzucić
nawyk życia w cholerę

tylko dla mnie

"i jakoś tak nienaturalnie"
jest mi oddychać tym samym powietrzem
owiniętym w szary papier
po październikowym cieście

nomen omen miłosny zakalec

jedyne co mi wyszło
to skomplikowana osobowość
"w rzeczywistości ciągłej sprzedaży"
dusi mnie przymus wiary
w otwarte rany

wykrwawiam się
dosłownie
doszczętnie

"najgorsze jest jednak to, Twoje rozczarowanie"

Dodano -- 02 maja 2017, 20:06 --

Zastanawiam się, czy zamienić osobowość na osobliwość.
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
Tadeusz Makowski – Pamiętnik

Awatar użytkownika
tetu

Re: Myślowidz

#2 Post autor: tetu » 03 maja 2017, 0:27

Teo, to jest kolejny Twój wiersz bardzo podstępny:P Wielopłaszczyznowy. Świetny. Rzecz jasna, że natychmiast skojarzył się z dwoma piosenkami Myslovitz, ale oprócz tego nie wiem dlaczego tak bardzo kojarzy mi się z kosmosem. Zwłaszcza pierwsza strofa i początek drugiej.

Relacje międzyludzkie, to jedno co można sobie wyczytać, ale mnie zastanowiło coś innego. Coś poza wierszem. Czy zamienić osobowość na osobliwość? I wydaje mi się, że tu jest klucz.
Z punktu widzenia relacji (powiedzmy damsko-męskich) zostawiłabym osobowość, natomiast gdyby tak spojrzeć na wiersz od strony naukowej matematyka, fizyka, astronomia (skłaniam się ku astronomii) zostawiłabym osobliwość:)
"październikowe ciasto nomen omen miłosny zakalec"
jakiś eksperyment, który pomimo wszystko się nie powiódł? Końcówka wiersza dość pesymistyczna, jakby pod lir zwątpił w powodzenie tego co do tej pory stanowiło dla niego wyzwanie. Poddał się? Ale filozofuje:D ale skoro sam tytuł daje taką swobodę to czemu nie:) Bardzo mi się podoba, pozdrawiam. :bravo:

Awatar użytkownika
teo

#3 Post autor: teo » 03 maja 2017, 0:34

Dziękuję tetu :)
Nie tylko za pochwałę, ale i chęć wniknięcia głębiej.
:kwiat:
teo
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
Tadeusz Makowski – Pamiętnik

Awatar użytkownika
tetu

#4 Post autor: tetu » 03 maja 2017, 0:40

Ależ nie ma za co, lubię zagwostki w związku z czym cała przyjemność po mojej stronie :) dobrej nocy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”