Okołolirycznie
- tetu
Okołolirycznie
stwarzam się
na karę i podobieństwo
bardziej próżna niż użyteczna
kiedy skosztujesz
nazwę imieniem kolejny owoc
skóra pęknie
już zawsze
będziesz wychodził z mojego żebra
na karę i podobieństwo
kiedy skosztujesz
skóra pęknie
już zawsze
Ostatnio zmieniony 07 lip 2017, 1:16 przez tetu, łącznie zmieniany 1 raz.
- biegnąca po fali
Re: Okołolirycznie

i przeszłość
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
-
- Nula.Mychaan
bardzo fajna wieloznaczność, żonglujesz frazami że tylko pozazdrościćtetu pisze:bardziej próżna niż użyteczna
kiedy skosztujesz

Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
- Ania Ostrowska
niepokoją mnie te wypalone oczy, nie umiem ich dopasować do obrazu, a wiadomo że muszą być dla wiersza ważne 

- abandon
Zawsze będzie wychodził z żebra, a nieraz bokiem

Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.
- tetu
Witka, dziękuję za ślad
Nulka, bardzo mi miło że coś Ci się spodobało, dzięki
Aniu ten wiersz w pierwowzorze był dość obszerny. Sporo powycinałam, uznając że dość mocno przegadałam naprowadzając czytelnika niepotrzebnie na zbyt czytelny trop. Po korekcie może rzeczywiście zatarł się obraz i nie do końca wiadomo co z tymi oczami. Zwłaszcza że w tekście w odróżnieniu od tytułu jest liczba mnoga:D Jeszcze mu się przyjrzę. Powiem tylko tyle że ważne tu są trzy pierwsze wersy, i właśnie tytuł w którym także mamy Oko(ło)lirycznie. Można sobie również spróbować odpowiedzieć, dlaczego np nie lirycznie? Bardziej chodziło mi o nacisk na zmysł smaku, który jest mocniej odczuwalny, a że oczy są zwierciadłem duszy (podobno) to peelka nie chciała aby odczytano jej zamiary, niecne zresztą:) stąd też to wypalanie które nie należy czytać literalnie tylko jako metaforę. Zmysł smaku przyćmiewa pole widzenia, dziękuję Ci za poczytanie i zostawiony ślad, pozdrawiam. Pewnie jeszcze bardziej zagmatwałam
Ab, jak Ty sobie umiesz wszystko ładnie zinterpretować, tak po swojemu:) Bokiem to tym razem będzie wychodzić peelka:) serdecznie pozdrawiam

Nulka, bardzo mi miło że coś Ci się spodobało, dzięki

Aniu ten wiersz w pierwowzorze był dość obszerny. Sporo powycinałam, uznając że dość mocno przegadałam naprowadzając czytelnika niepotrzebnie na zbyt czytelny trop. Po korekcie może rzeczywiście zatarł się obraz i nie do końca wiadomo co z tymi oczami. Zwłaszcza że w tekście w odróżnieniu od tytułu jest liczba mnoga:D Jeszcze mu się przyjrzę. Powiem tylko tyle że ważne tu są trzy pierwsze wersy, i właśnie tytuł w którym także mamy Oko(ło)lirycznie. Można sobie również spróbować odpowiedzieć, dlaczego np nie lirycznie? Bardziej chodziło mi o nacisk na zmysł smaku, który jest mocniej odczuwalny, a że oczy są zwierciadłem duszy (podobno) to peelka nie chciała aby odczytano jej zamiary, niecne zresztą:) stąd też to wypalanie które nie należy czytać literalnie tylko jako metaforę. Zmysł smaku przyćmiewa pole widzenia, dziękuję Ci za poczytanie i zostawiony ślad, pozdrawiam. Pewnie jeszcze bardziej zagmatwałam

Ab, jak Ty sobie umiesz wszystko ładnie zinterpretować, tak po swojemu:) Bokiem to tym razem będzie wychodzić peelka:) serdecznie pozdrawiam

- eka
- Moderator
Brawa za nowatorskie wykorzystanie po tylekroć wykorzystywanego w literaturze motywu. Również to wejście w prerogatywy rozwścieczonego boga (boginię:) - super.tetu pisze:już zawsze
Całkowite odwrócenie roli (lirycznej) podmiotu. Zapewne adresat wypowiedzi mocno sobie zasłużył.
stwarzam się
na karę i podobieństwo
kiedy skosztujesz
(nazwę imieniem kolejny owoc
skóra przepuści sok
ścieknie na usta piersi
wypali oczy)
już zawsze
Środkową część wzięłam w nawias, bo ten wyrazisty, mocny chwyt z negatywną kreacją i wychodzeniem mężczyzny z żebra kobiety - ona tym sokiem ciut rozmywa.
Pozdrawiam.

- tetu
Eko, w swoich interpretacjach jesteś nieoceniona, idealnie
Pomyślę. Może jeszcze go uszczuplę o wers 6,7,8, aczkolwiek ten sok miał za zadanie tak trochę uśpić czujność:)
Bardzo Ci dziękuję

Pomyślę. Może jeszcze go uszczuplę o wers 6,7,8, aczkolwiek ten sok miał za zadanie tak trochę uśpić czujność:)
Bardzo Ci dziękuję