Jemioła
-
Re: Jemioła
Jemioła to symbol życia i płodności
o magicznej mocy i jest coś z tego
w tym wierszyku, jednak forma jaką wybrałaś
nie wydaje mi się najlepsza.
Wiersz jest dość ubogi językowo, fraza ściśnięta.
Myślę, że warto go trochę narracyjnie rozbić, obraz luźniej
osadzić w przestrzeni. Przyroda potrzebuje przestrzeni,
to tak moim zdaniem
Pozdrawiam
o magicznej mocy i jest coś z tego
w tym wierszyku, jednak forma jaką wybrałaś
nie wydaje mi się najlepsza.
Wiersz jest dość ubogi językowo, fraza ściśnięta.
Myślę, że warto go trochę narracyjnie rozbić, obraz luźniej
osadzić w przestrzeni. Przyroda potrzebuje przestrzeni,
to tak moim zdaniem
Pozdrawiam

-
Al bardzo dziękuję 
Nie mam bladego pojęcia co z tym "dziełem ' hahaha zrobić pewnie nic nie zrobie , może kiedyś do niego wrócę
))
Jeszcze raz wielkie dzięki

Nie mam bladego pojęcia co z tym "dziełem ' hahaha zrobić pewnie nic nie zrobie , może kiedyś do niego wrócę

Jeszcze raz wielkie dzięki

- Ewa Włodek
jemioła - toż wszak pasożyt, żyjący sokami drzewa, na którym wyrasta. I tak odbieram wiersz, szczególnie pointę, która dyskretnie zwraca uwagę, że jakieś złe nawyki często się w ludziach na tyle głęboko "zagnieżdżą", że są w stanie przytlumić naturalne dobro, które jest w każdym normalnym człowieku.
Mnie się taka oszczędna forma podoba, ale je lubię "krótkie, żołnierskie słowa"...
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Mnie się taka oszczędna forma podoba, ale je lubię "krótkie, żołnierskie słowa"...

Pozdrawiam serdecznie
Ewa
-
Ewcia:) to jest to o czym piszę ...dziękujęEwa Włodek pisze:jemioła - toż wszak pasożyt, żyjący sokami drzewa, na którym wyrasta. I tak odbieram wiersz, szczególnie pointę, która dyskretnie zwraca uwagę, że jakieś złe nawyki często się w ludziach na tyle głęboko "zagnieżdżą", że są w stanie przytlumić naturalne dobro, które jest w każdym normalnym człowieku.
![]()
![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam serdecznie
Ewa

Łączę pozdrowionka

-
Zestawienie, jak najbardziej trafne. jemioła jest przede wszystkim symbolem płodności i niezniszczalnści. Jest znakomitym przykładem ornitochorii, co wróży jej raczej nieśmiertelność.
Stąd pewnie podejrzenia o magię. Są odmiany lecznicze i trujące i to jest w niej niezwykłe.
Zwierzęcosiewność mają zaprogramowaną w genach, a raczej w smakowitym kleistym miąższu.
Tak naprawdę wcale nie jest pasożytem, jeno półpasożytem i dokucza tylko chorym drzewom, ewentualnie poprzez wielkie ilości na jednym drzewie, też doprowadza do "wynędznienia" żywiciela.
Czasami ludzie bardzo się do jemioły upodabniają. Zarówno w sferze uczuć, jak innych "sferach" życia
A co Gajka na to? To nie jest nawet propozyszyn, lecz jemioła widziana Qńskimi zmysłami:
nagie warstwy pragnienia
wżynają się
w gąszcz życia
sytością szmaragdowych liści
tną chmury
bezlitosnym przetrwaniem
leniwie trawiąc dobroć
obietnicami bez pokrycia
Qń się kłania w pas, z kapeluszem przy ziemi
Stąd pewnie podejrzenia o magię. Są odmiany lecznicze i trujące i to jest w niej niezwykłe.
Zwierzęcosiewność mają zaprogramowaną w genach, a raczej w smakowitym kleistym miąższu.
Tak naprawdę wcale nie jest pasożytem, jeno półpasożytem i dokucza tylko chorym drzewom, ewentualnie poprzez wielkie ilości na jednym drzewie, też doprowadza do "wynędznienia" żywiciela.
brzmi naprawdę dobrze i oryginalnieGajka pisze:syta po szmaragdowe liście
właśnie - potrafi latami czerpać soki żywiciela... skąd my to znamy...Gajka pisze:leniwie trawi dobroć

A co Gajka na to? To nie jest nawet propozyszyn, lecz jemioła widziana Qńskimi zmysłami:
nagie warstwy pragnienia
wżynają się
w gąszcz życia
tną chmury
bezlitosnym przetrwaniem
leniwie trawiąc dobroć
obietnicami bez pokrycia

jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
-
Dodano -- 22 lut 2012, 22:54 --
:):) co ja na to .....a coż ja mogę Qń bardzo dobrze mi radzi nie jedną prerię już przemierzyl
nie jeden wiersz wystukał kopytami i nie jednej klaczy grzywę rozczochrał nawet dyskutować nie bedę Qnik ma rację
))
Dziękuje

Pięknie Qniku witamQń Który Pisze pisze:Zestawienie, jak najbardziej trafne. jemioła jest przede wszystkim symbolem płodności i niezniszczalnści. Jest znakomitym przykładem ornitochorii, co wróży jej raczej nieśmiertelność.
brzmi naprawdę dobrze i oryginalnieGajka pisze:syta po szmaragdowe liście
właśnie - potrafi latami czerpać soki żywiciela... skąd my to znamy...Gajka pisze:leniwie trawi dobroćCzasami ludzie bardzo się do jemioły upodabniają. Zarówno w sferze uczuć, jak innych "sferach" życia
![]()
nagie warstwy pragnienia
wżynają się
w gąszcz życia
tną chmury
bezlitosnym przetrwaniem
leniwie trawiąc dobroć
obietnicami bez pokrycia

nie jeden wiersz wystukał kopytami i nie jednej klaczy grzywę rozczochrał nawet dyskutować nie bedę Qnik ma rację

Dziękuje

- Gloinnen
- Administrator
"Szmaragdowe liście" nie brzmią oryginalnie. Według mnie to już jest za bardzo jarmarczne zdobnictwo.Gajka pisze:szmaragdowe liście
Poszukałabym jakiegoś innego, skromniejszego przymiotnika, bez blichtru.
Poza tym - niezły wiersz.
Dla mnie mówi on o tym, że człowiekowi odbierają szczęście marzenia o czymś niemożliwym, pragnienia, których nie jest w stanie zaspokoić. A poczucie frustracji zaślepia, okrada z radosnej spontaniczności, uniemożliwia wyjście "na zewnątrz", do ludzi, do świata...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura