Bilans

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Withkacy

Bilans

#1 Post autor: Withkacy » 24 lut 2012, 10:23

Bilans

rozłożyłem życie
na śruby i podkładki

brakuje sprężyny
odbicia

przyszłość
coraz bardziej
w butelki przeliczam

długi
topię w setkach

Alek Osiński

Re: Bilans

#2 Post autor: Alek Osiński » 24 lut 2012, 12:28

Takie smarowanie tylko sprawia, że śruby coraz bardziej rdzewieją ;)

Sprężyna się jeszcze pewnie znajdzie, chyba że ktoś podkradł do swojego mechanizmu

No to za długi :beer:

Withkacy

#3 Post autor: Withkacy » 24 lut 2012, 12:35

al z krainy os pisze:Takie smarowanie tylko sprawia, że śruby coraz bardziej rdzewieją ;)

Sprężyna się jeszcze pewnie znajdzie, chyba że ktoś podkradł do swojego mechanizmu

al z krainy os pisze:Takie smarowanie tylko sprawia, że śruby coraz bardziej rdzewieją ;)

:beer:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#4 Post autor: Gloinnen » 24 lut 2012, 19:11

Withkacy pisze:przyszłość
coraz bardziej
w butelki przeliczam
"w butelki przeliczam" - zastanawiam się nad tą konstrukcją.
Poprawnie byłoby "na butelki przeliczam", ale może zastosowanie "w" ma dodatkowe, ukryte znaczenie, którego nie załapałam?

Można za to kogoś/coś "nabić w butelkę"...
Withkacy pisze:rozłożyłem życie
na śruby i podkładki
Dogadałbyś się świetnie z moją czteroletnią Przyszłością Narodu. Jedną z jego ulubionych zabaw jest odkręcanie śrubek, w czym tylko się da. W ciągu piętnastu minut potrafi rozprawić się przy pomocy śrubokrętu z niemal każdym urządzeniem. Ostatnio rozebrał mi na części klawiaturę od komputera. ;)

Nie obraź się tylko za to skojarzenie...
Withkacy pisze:długi
topię w setkach
Podoba mi się pointa Twojego wiersza. Doceniam grę znaczeniami - z jednej strony - długi peela idą w setki - nawiązujesz do aspektu ilościowego i materialnego rzeczonych. Z drugiej zaś - oczywiście peel topi długi w kolejnych setkach wódki, zalewa problemy, usiłuje o nich zapomnieć. Dobrze to napisałeś.

Utwór jak dla mnie bardzo surowy werbalnie. Choć jestem zwolenniczką właśnie takiego stylu, tutaj wydaje mi się on doprowadzony do formy ekstremalnej. Trudno mi ocenić, czy to dobrze, czy źle.

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Withkacy

#5 Post autor: Withkacy » 25 lut 2012, 22:38

Gloinnen pisze:
Withkacy pisze:przyszłość
coraz bardziej
w butelki przeliczam
"w butelki przeliczam" - zastanawiam się nad tą konstrukcją.
Poprawnie byłoby "na butelki przeliczam", ale może zastosowanie "w" ma dodatkowe, ukryte znaczenie, którego nie załapałam?

Można za to kogoś/coś "nabić w butelkę"...
Withkacy pisze:rozłożyłem życie
na śruby i podkładki
Dogadałbyś się świetnie z moją czteroletnią Przyszłością Narodu. Jedną z jego ulubionych zabaw jest odkręcanie śrubek, w czym tylko się da. W ciągu piętnastu minut potrafi rozprawić się przy pomocy śrubokrętu z niemal każdym urządzeniem. Ostatnio rozebrał mi na części klawiaturę od komputera. ;)

Nie obraź się tylko za to skojarzenie...
Withkacy pisze:długi
topię w setkach
Podoba mi się pointa Twojego wiersza. Doceniam grę znaczeniami - z jednej strony - długi peela idą w setki - nawiązujesz do aspektu ilościowego i materialnego rzeczonych. Z drugiej zaś - oczywiście peel topi długi w kolejnych setkach wódki, zalewa problemy, usiłuje o nich zapomnieć. Dobrze to napisałeś.

Utwór jak dla mnie bardzo surowy werbalnie. Choć jestem zwolenniczką właśnie takiego stylu, tutaj wydaje mi się on doprowadzony do formy ekstremalnej. Trudno mi ocenić, czy to dobrze, czy źle.

Pozdrawiam,

Glo.
Bardzo dziękuję za bogaty komentarz. Twoja "przyszłość narodu" ma co czerpać do swego skarbca :) w przeciwieństwie do mnie, który przyszłość w butelki nabijam :) Myślę, że Twoja sugestia jest mądra, teraz mam dylemat ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”