o czym jesteśmy
- iTuiTam
o czym jesteśmy
o czym jesteśmy
nic nieznaczące słowa
które nicują oczy bez imion
o czym jesteśmy
w przejaskrawionym cieniu
lokatorzy ekranów wtopionych
w zerojedynkowy sen
o czym jesteśmy
przesiewając milczenie
wykradając okruchy
spod zastawionych stołów
o czym jesteśmy trzymając
słowa na uwięzi z wysiłkiem podnosząc
kąciki ust
o czym jesteśmy
w niedomkniętych opowieściach
metafor wydumanych dla skór brzuchów
chryzantem i klęsk
o czym jesteśmy
pod woalkami płytkiej codzienności
w szyfrach bez klucza
o czym jesteśmy
skazańcy zapętlonych spektakli
z piasku liter
iTuiTam
1 III 2012
nic nieznaczące słowa
o czym jesteśmy
w zerojedynkowy sen
o czym jesteśmy
przesiewając milczenie
wykradając okruchy
spod zastawionych stołów
o czym jesteśmy trzymając
słowa na uwięzi z wysiłkiem podnosząc
kąciki ust
o czym jesteśmy
metafor wydumanych dla skór brzuchów
chryzantem i klęsk
o czym jesteśmy
w szyfrach bez klucza
o czym jesteśmy
z piasku liter
iTuiTam
1 III 2012
-
Re: o czym jesteśmy
no właśnie, o czym właściwie opowiadamy?iTuiTam pisze:o czym jesteśmy
bardzo dobrze postawione pytanie, dla mnie poezja to
głównie stawianie pytań.
Pozdrawiam

Pierwsze dwa wersy moim zdaniem zbędne, powtarza się "nic"," nicują"
Reszta wiersza ok, poruszasz współczesny problem niewiedzy o własnej tożsamości i świadomości,
Internet nie pomaga a wręcz utrudnia wyjście z kryjówki kłamstw, może także chodzić o budowanie masek niekoniecznie w sieci
Pozdrawiam
Reszta wiersza ok, poruszasz współczesny problem niewiedzy o własnej tożsamości i świadomości,
Internet nie pomaga a wręcz utrudnia wyjście z kryjówki kłamstw, może także chodzić o budowanie masek niekoniecznie w sieci
Pozdrawiam

- Gloinnen
- Administrator
Pytanie bardzo ciekawie postawione. Człowiek w Twoim wierszu staje się opowieścią, której treść jednak ukryta jest w symbolach, niejasnościach. Generalnie ludzka dusza to bardzo hermetyczny tekst, który z trudem rozszyfrowujemy przez całe życie. Bardzo podoba mi się ta analogia.
Drażni mnie jednak to pytanie powtarzane na początku każdej strofy. Moim zdaniem wystarczyłoby je powtórzyć - góra trzykrotnie, a pozostałe fragmenty rozwinąć w kierunku narracyjnym, wtedy ludzie w Twoim wierszu nie będą tylko rekwizytami, ale zaczną realnie żyć.
Nie wiem, czy się nie obrazisz, ale mam taką propozycję odnośnie wiersza:
"o czym jesteśmy ---> normalnie zapisałabym, bez tych wielkich liter, ewentualnie kursywą, dla podkreślenia wyjątkowego charakteru tego pytania
nic nieznaczące słowa
o czym jesteśmy
w zerojedynkowy sen
przesiewamy milczenie
wykradając okruchy
spod zastawionych stołów
trzymamy słowa na uwięzi
z wysiłkiem podnosząc
kąciki ust
w niedomkniętych opowieściach chowają się
metafory wydumane dla skór brzuchów
chryzantem i klęsk
w szyfrach bez klucza
o czym jesteśmy
skazani na zapętlone spektakle
z piasku i liter"
Nie musisz się sugerować, ale może tak?
Podobają mi się bardzo te fragmenty:
Pozdrawiam,

Glo.
Drażni mnie jednak to pytanie powtarzane na początku każdej strofy. Moim zdaniem wystarczyłoby je powtórzyć - góra trzykrotnie, a pozostałe fragmenty rozwinąć w kierunku narracyjnym, wtedy ludzie w Twoim wierszu nie będą tylko rekwizytami, ale zaczną realnie żyć.
"o czym jesteśmy ---> normalnie zapisałabym, bez tych wielkich liter, ewentualnie kursywą, dla podkreślenia wyjątkowego charakteru tego pytania
nic nieznaczące słowa
o czym jesteśmy
w zerojedynkowy sen
przesiewamy milczenie
wykradając okruchy
spod zastawionych stołów
trzymamy słowa na uwięzi
z wysiłkiem podnosząc
kąciki ust
chryzantem i klęsk
w szyfrach bez klucza
o czym jesteśmy
z piasku i liter"
Ładna gra słów - "nic" i "nicują", podoba mi się też wykorzystanie podwójnego znaczenia słowa "nicować" - wywracać na lewą stronę i analizować w oparciu o cechy negatywne.iTuiTam pisze:nic nieznaczące słowa

Każdy z nas jest taką niedomkniętą opowieścią.iTuiTam pisze:w niedomkniętych opowieściach
Kolejny wiersz o tworzeniu wirtualnej tożsamości i o ucieczce przed realem w świat zerojedynkowy. Myślę, że jest to także forma odczytu drugiej osoby, poznawanie jej internetowego alter ego, w którym bardziej niż w życiu rzeczywistym, widać (paradoksalnie) prawdę o niej. Im bardziej próbujemy się maskować, tym lepiej widać to, co chcemy ukryć.iTuiTam pisze:w zerojedynkowy sen
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
... stawianie pytań, i przez nie wędrówki w stronę odpowiedzial z krainy os pisze:no właśnie, o czym właściwie opowiadamy?iTuiTam pisze:o czym jesteśmy
bardzo dobrze postawione pytanie, dla mnie poezja to
głównie stawianie pytań.
dziękuję za czytanie
serdecznie
iTuiTam
Dodano -- 03 mar 2012, 12:35 --
Do pierwszych dwóch wersów jestem przyzwyczajonaSamoZuo pisze:Pierwsze dwa wersy moim zdaniem zbędne, powtarza się "nic"," nicują"

Cieszy, że ok.
Myślę też, że problem, o którym wspominasz nie jest współczesny - jest ponadczasowy.
serdecznie
iTuiTam
Dodano -- 03 mar 2012, 12:51 --
Przede wszystkim dziękuję za pochylenie się nad wierszem i za komentarz. Moje odnośniki wplotłam w Twoją wypowiedź zaznaczając je kolorem

serdecznie
iTuiTam
Gloinnen pisze:Pytanie bardzo ciekawie postawione. Człowiek w Twoim wierszu staje się opowieścią, której treść jednak ukryta jest w symbolach, niejasnościach. Generalnie ludzka dusza to bardzo hermetyczny tekst, który z trudem rozszyfrowujemy przez całe życie. Bardzo podoba mi się ta analogia.
Powtórzenia tytułowego pytania, to zamysł, który miał prowadzić do podświadomego 'zakorzenienia' go w umyśle Czytelnika. Coś w rodzaju mantry, litanii. Wiersz właściwie nic nie traci bez oryginalnej ilości refrenu.
ależ, czemu mam się obrażać? jeśli tak widzisz i czytasz ten wiersz, jest to Twój przywilej. Ja pokazuję to, co widzę a Ty widzisz to, co Ty widzisz i to jest piękne i o to chyba chodzi w relacji autor-czytelnik![]()
kursywa i większe litery, to po prostu mój sposób tytułowania wierszy i tu akurat tytuł jest zarazem otwierającym wersem
![]()
nic nieznaczące słowa
o czym jesteśmy
w zerojedynkowy sen
przesiewamy milczenie
wykradając okruchy
spod zastawionych stołów
trzymamy słowa na uwięzi
z wysiłkiem podnosząc
kąciki ust
chryzantem i klęsk
w szyfrach bez klucza
o czym jesteśmy
z piasku i liter"
Ładna gra słów - "nic" i "nicują", podoba mi się też wykorzystanie podwójnego znaczenia słowa "nicować" - wywracać na lewą stronę i analizować w oparciu o cechy negatywne.iTuiTam pisze:nic nieznaczące słowa
które nicują oczy bez imion![]()
Każdy z nas jest taką niedomkniętą opowieścią.iTuiTam pisze:w niedomkniętych opowieściach
Kolejny wiersz o tworzeniu wirtualnej tożsamości i o ucieczce przed realem w świat zerojedynkowy. Myślę, że jest to także forma odczytu drugiej osoby, poznawanie jej internetowego alter ego, w którym bardziej niż w życiu rzeczywistym, widać (paradoksalnie) prawdę o niej. Im bardziej próbujemy się maskować, tym lepiej widać to, co chcemy ukryć.iTuiTam pisze:w zerojedynkowy sen
Pozdrawiam,
Glo.
-
Te potórzenia są ździebko irytujące, a wiersz przecież niezły i one rozpraszają pytniem, kiedy się powtórzenia skończą...iTuiTam pisze:o czym jesteśmy

Nicowanie kojarzy mi się z wywracaniem na tzw. lewą stronę i zaraz sobie oczy wyobrażam, jako same "białka"iTuiTam pisze:które nicują oczy bez imion
Nie lubię podpowiadać, bo u mnie też wiele można zmienić, ale jako czytelnik skwapliwie korzystam z przywileju swojej wizji, tym bardziej, że wiersz mnie zainteresował:
nic nieznaczące słowa
i oczy bez imion
o czym jesteśmy
w zerojedynkowy sen
przesiewamy milczenie
wykradając okruchy
spod zastawionych stołów
słowami na uwięzi
ledwie podnosząc
kąciki ust
wydumanych dla skór brzuchów
chryzantem i klęsk
o czym jesteśmy
w szyfrach bez klucza
piaskowych liter
ruchomych wydm
naszej tożsamości
To smutny obrządek pytania się siebie o... nas samych. świat nas oszukuje, więc i my go oszukujmy. Miliony naszych światów ociera się nawzajem o siebie i nikt nie kwapi się lądować na nieznanym kawałku świata. Miliony oczu dotyka się wzrokiem wyuczonym obojętności i
skutecznie maskującym prawdę, bo serce łatwo ukryć. Z oczami już jest problem.
Wiem na pewno, że są światy, które potrafią wpaść na siebie rozpędzone i trudno je potem rozłączyć. Nie wszystko jest stracone i to, czym jesteśmy... brzmi dumnie, chociaż inni patrzą na to z niedowierzaniem. To wszyscy ci, którzy nie mieli szczęścia zderzyć się z kompatybilnymi obiektami swoich światów.
Qń się zamyślił i uśmiechnął delikatnymi chrapkami... są uśmiechnięte światy, które śmieją się tylko po to, żeby ktoś inny zrobił to samo.

jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
- Abi
Tutamko
,
przejechałam jak pogrzebaczem po szynie
robiąc jedynie jedną zwrotkę ku swojej ciągłości...:
:-) A.

robiąc jedynie jedną zwrotkę ku swojej ciągłości...:
- o czym jesteśmy
trzymając słowa na uwięzi
z wysiłkiem podnosząc kąciki ust
- iTuiTam
Przepraszam, przegapiłam, przegalopowałam...Qń Który Pisze pisze:Te potórzenia są ździebko irytujące, a wiersz przecież niezły i one rozpraszają pytniem, kiedy się powtórzenia skończą...iTuiTam pisze:o czym jesteśmy![]()
Nicowanie kojarzy mi się z wywracaniem na tzw. lewą stronę i zaraz sobie oczy wyobrażam, jako same "białka"iTuiTam pisze:które nicują oczy bez imion
Nie lubię podpowiadać, bo u mnie też wiele można zmienić, ale jako czytelnik skwapliwie korzystam z przywileju swojej wizji, tym bardziej, że wiersz mnie zainteresował:
nic nieznaczące słowa
i oczy bez imion
o czym jesteśmy
w zerojedynkowy sen
przesiewamy milczenie
wykradając okruchy
spod zastawionych stołów
słowami na uwięzi
ledwie podnosząc
kąciki ust
wydumanych dla skór brzuchów
chryzantem i klęsk
o czym jesteśmy
w szyfrach bez klucza
piaskowych liter
ruchomych wydm
naszej tożsamości
To smutny obrządek pytania się siebie o... nas samych. świat nas oszukuje, więc i my go oszukujmy. Miliony naszych światów ociera się nawzajem o siebie i nikt nie kwapi się lądować na nieznanym kawałku świata. Miliony oczu dotyka się wzrokiem wyuczonym obojętności i
skutecznie maskującym prawdę, bo serce łatwo ukryć. Z oczami już jest problem.
Wiem na pewno, że są światy, które potrafią wpaść na siebie rozpędzone i trudno je potem rozłączyć. Nie wszystko jest stracone i to, czym jesteśmy... brzmi dumnie, chociaż inni patrzą na to z niedowierzaniem. To wszyscy ci, którzy nie mieli szczęścia zderzyć się z kompatybilnymi obiektami swoich światów.
Qń się zamyślił i uśmiechnął delikatnymi chrapkami... są uśmiechnięte światy, które śmieją się tylko po to, żeby ktoś inny zrobił to samo.![]()
Bardzo dziękuję za Twoją wersję, Qniu, za komentarz, który zapamiętam na długo.
Powtórzenie miało się wwiercić w czytającego.
serdecznie
iTuiTam
Dodano -- 25 lis 2012, 9:31 --
Tobie również, Abi-M podziękowanie i uśmiech za czytanie, za dłuższy przystanek.Abi pisze:Tutamko,
robiąc jedynie jedną zwrotkę ku swojej ciągłości...:zióbki
- o czym jesteśmy
trzymając słowa na uwięzi
z wysiłkiem podnosząc kąciki ust
serdecznie
iTuiTam
-
mam podobne zdanie do Qnika
zbyt wiele powtórzeń
a wiersz na duże

zbyt wiele powtórzeń
a wiersz na duże

z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
-
Nie było mnie tu?
Pamiętam, że czytałam i uwaga! Pytanie o czym jesteśmy, zapadło mi najbardziej, bo to istotnie jak mantra. Uznanie 3LŻ, za wiersz/opowieść...psychologiczny przekrój dzisiejszego HomoS

Pamiętam, że czytałam i uwaga! Pytanie o czym jesteśmy, zapadło mi najbardziej, bo to istotnie jak mantra. Uznanie 3LŻ, za wiersz/opowieść...psychologiczny przekrój dzisiejszego HomoS
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl