Głos z pudełka zapałek

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Withkacy

Głos z pudełka zapałek

#1 Post autor: Withkacy » 06 mar 2012, 11:12

Głos z pudełka zapałek

kiedy byłem mały
podlewałem samochody
benzyną a nie moczem

matka darła mordę
głupcze

potem była nieskuteczna
kabloterapia

bólem zaciąga
śmierdząca rana

naiwność uczy

nie wkładać
łapy do ognia

w pudełku kilka zapałek

przeciętnych szans
czterdzieści osiem
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 9:26 przez Withkacy, łącznie zmieniany 2 razy.

atma
Kontakt:

Re: Głos z pudełka zapałek

#2 Post autor: atma » 06 mar 2012, 14:22

Nazywanie kończyn górnych służących m.in. do sterowania widelcem i łyżką - łapami klasyfikuje posiadacza tychże do miana psa. A jeśli pies, to jedynie behawioryzm, Pawłow, ślinienie się na odgłos dzwonka ewentualnie kabel i śmierdzące rany. Spośród 48 szans - żadna nie będzie wykorzystana :vino: - tak sobie dumam...
Cóż z tego, że słoń silny, jeśli sam przynosi łańcuch, którym go wiążą

perfidny krasnal

#3 Post autor: perfidny krasnal » 06 mar 2012, 20:39

Krasnala zawsze zdumienia poznawanie nowych ludzkich
zwyczajów, np. podlewanie samochodów moczem było
krasnalowi dotąd zupełnie nieznane, ciekawe są dla krasnala
cele takiego podlewania?
:beer:

p. krasnal

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#4 Post autor: Ania Ostrowska » 06 mar 2012, 22:27

Zaskoczyła mnie puenta. Może się wydawać, że wiersz opowiada kolejną wersję skądinąd znanej historii - a tu bach! W paru miejscach zazgrzytały mi słowa, które nie wydają się niezbędne np. "a" w "benzyną a nie moczem", "była" w "potem była nieskuteczna". Zbyt dydaktyczne brzmi dla mnie "naiwność uczy" a "nie wkładać/ łapy w ogień" zastąpiłabym przez "łapy od ognia", bo dwa "w" są za blisko siebie. W sumie, najbardziej podoba mi się tytuł i puenta. Pozdrawiam :) - Ania

Withkacy

#5 Post autor: Withkacy » 06 mar 2012, 22:46

Ania Ostrowska pisze:Zaskoczyła mnie puenta. Może się wydawać, że wiersz opowiada kolejną wersję skądinąd znanej historii - a tu bach! W paru miejscach zazgrzytały mi słowa, które nie wydają się niezbędne np. "a" w "benzyną a nie moczem", "była" w "potem była nieskuteczna". Zbyt dydaktyczne brzmi dla mnie "naiwność uczy" a "nie wkładać/ łapy w ogień" zastąpiłabym przez "łapy od ognia", bo dwa "w" są za blisko siebie. W sumie, najbardziej podoba mi się tytuł i puenta. Pozdrawiam :) - Ania
bo to taki dyfaktyczny wie :be: rszyk, sprzed wielu lat, ktorym lubie sie bawic. Czaem zaluje, ze juz nie mam takigo poczucia humoru. Jedynie czego nie chcialem osiagnac, to patosu. Fajnie, ze bylas. :be:

Mirek

#6 Post autor: Mirek » 06 mar 2012, 23:48

chciał bym coś mądrego rzec ale nic mi oryginalnego do umysłu nie stuka to owiem tylko że fajnie się czytało :kofe:

czochrata

#7 Post autor: czochrata » 07 mar 2012, 0:30

a mnie się ten wierszyk podoba ze względu na swoją prostotę :rosa:

Alek Osiński

#8 Post autor: Alek Osiński » 08 mar 2012, 0:04

Nie bardzo rozumiem o co chodzi na początku z tym podlewaniem, ale
później trafia, ot takie mgnienia, gorzkie i twarde jak płomień kolejnej zapałki

Withkacy

#9 Post autor: Withkacy » 08 mar 2012, 9:37

al z krainy os pisze:Nie bardzo rozumiem o co chodzi na początku z tym podlewaniem, ale
później trafia, ot takie mgnienia, gorzkie i twarde jak płomień kolejnej zapałki
al z krainy os pisze:Nie bardzo rozumiem o co chodzi na początku z tym podlewaniem, ale
to świat dzieci a tam z logika dorosłych, wstęp wzbroniony :) głupotę trudno zrozumieć, aż cud, że bohater żyje :) Dzięki za ślad

Dodano -- 08 mar 2012, 9:37 --
to świat dzieci a tam z logika dorosłych, wstęp wzbroniony :) głupotę trudno zrozumieć, aż cud, że bohater żyje :) Dzięki za ślad

Dodano -- 08 mar 2012, 9:39 --
to świat dzieci a tam z logiką dorosłych, wstęp wzbroniony :) głupotę trudno zrozumieć, aż cud, że bohater żyje :) Dzięki za ślad

ble

#10 Post autor: ble » 08 mar 2012, 11:54

A ja czuję, że peela jeszcze kusi. Ten głos z pudełka i kilka pozostałych zapałek :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”