samotność potrzebuje dźwięku
serial koncert śmiech dzieci w parku
jej ojciec
kibicował słabszym zespołom piłkarskim
matka ambicji
samotność śpi
maksymalnie sześć godzin na dobę
wstaje przed budzikiem
zaparza kawę tęskniąc
za atakiem na jej bramkę
gdy wychodzi z domu
nie jest sama
papieros
setka
makijaż
samotność
-
Re: samotność
Bardzo ciekawie, niekonwencjonalnie weszłaś w opis samotności,
bardzo mi się podoba do ostatniej strofy...bo w niej następuje
jakby powrót do typowych atrybutów i robi się mniej ciekawie...
takie moje wrażenie
Pozdrawiam

bardzo mi się podoba do ostatniej strofy...bo w niej następuje
jakby powrót do typowych atrybutów i robi się mniej ciekawie...
takie moje wrażenie
Pozdrawiam

- Ewa Włodek
samo sedno! Uważam, że to kapitalna kwintesencja.Adela pisze: gdy wychodzi z domu
nie jest sama
papieros
setka
makijaż

Pozdrawiam ciepło...
Ewa
-
o, krasnal kibicuje też tylko najsłabszym zespołom,
a i tak mówią na niego kibol, samotny jak
długodystansowiec jest los bramkarza...
p. krasnal
a i tak mówią na niego kibol, samotny jak
długodystansowiec jest los bramkarza...

p. krasnal
- Gloinnen
- Administrator
Podoba mi się bardzo ten wers. Cisza potęguje uczucie samotności, sprawia, iż staje się ona nieznośna, męcząca, niepokojąca. W zgiełku, w szumie, w świecie dźwięków człowiek mimo woli ma wrażenie złudnego, efemerycznego bezpieczeństwa. Ciężko jest bowiem wytrzymać sam na sam z sobą, ze swoimi myślami, bez jakiegokolwiek punktu odniesienia na zewnątrz. Pustka potrafi bardzo mocno przygniatać, generować fobie i frustracje. Także pustka zmysłowa.Adela pisze:samotność potrzebuje dźwięku
Istnieje coś takiego jak "komora deprywacyjna". To miejsce, w którym człowiek zostaje odłączony od jakichkolwiek bodźców zewnętrznych (stosowana w medycynie alternatywnej, eksperymentach psychologicznych, psychoterapiach). Dłuższe przebywanie w takowej wywołuje halucynacje, natłok myśli, lęki. Myślę, że samotność jest rodzajem komory deprywacyjnej dla ludzkiej duszy, podobnie nań oddziałującej.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Administrator
ogólnie jestem "za".
Nie wiem jak czytać "matka ambicji", czy o matkę peelki, która kibicowała ambicji, czy w przenośni, jak "ojciec sukcesu". Ogólnie, to bym tu podumał, aby upiec dwie pieczenie, utworzyć drugie znaczenie, inaczej - drugie dno. Piszę o tym, bo nie rozumiem, po co wspominasz matkę, jakie ma to znaczenie, że była ambitna.
Pozdro
L.
Nie wiem jak czytać "matka ambicji", czy o matkę peelki, która kibicowała ambicji, czy w przenośni, jak "ojciec sukcesu". Ogólnie, to bym tu podumał, aby upiec dwie pieczenie, utworzyć drugie znaczenie, inaczej - drugie dno. Piszę o tym, bo nie rozumiem, po co wspominasz matkę, jakie ma to znaczenie, że była ambitna.
. Myślę, że w tym jest istota. Samotni potrzebują kontaktu, nawet negatywnego. Czasem się to przeradza w tzw. parcie na szkło lub potrzeba zaistnienia w mediach, na konferencjach prasowych, w sytuacjach nawet skandalicznych, czy patologicznych.Tęsknią za atakiem na jej bramkę.
- samotność jej towarzyszy, niestety papieros ani setka ani makijaż nie towarzyszą. Ale nie są dobre jako środek artystyczny, który ma uwypuklić ową samotność, tak wymieniłaś kilka zwyczajowych czynności.gdy wychodzi z domu
nie jest sama
Pozdro
L.
-
Witam,
Przepraszam za brak polskich znakow. Bardzo dziekuje za komentarze. Ciesze sie, ze wiersz moze byc interpretowany na rozne sposoby. Wskazowki zapamietam i przemysle.
Pozdrawiam serdecznie,
A.
Przepraszam za brak polskich znakow. Bardzo dziekuje za komentarze. Ciesze sie, ze wiersz moze byc interpretowany na rozne sposoby. Wskazowki zapamietam i przemysle.
Pozdrawiam serdecznie,
A.