nie będę spełniała
obietnic
akt tak
ale profesjonalny
nie z moich drżących dłoni
pozwól mi na spełnienie
koronkową bielizną
otocz moje zmysły
masz dwadzieścia osiem lat
pozowałam
nago
Akt
-
Re: Akt
zmysły w tym układzie odgrywają raczej rolęMonika Joanna pisze:koronkową bielizną
otocz moje zmysły
u obserwatora, w tym wypadku aktotwórcy...
hmmmm.....a co ma piernik do wiatraka...Monika Joanna pisze:masz dwadzieścia osiem lat
pozowałam
nago

- Miladora
A gdyby tak pościnać trochę zaimków?
nie będę spełniała
obietnic
akt tak
ale profesjonalny
nie z drżących dłoni
pozwól na spełnienie
koronkową bielizną
otoczę zmysły
pozowałam
nago
Mam wrażenie, że ten wiek podany jest tutaj jako pewnego rodzaju czynnik ośmielający.
(Przecież) masz dwadzieścia osiem lat (więc zapewne jesteś doświadczony, nie musisz się peszyć, to normalne, a ja już pozowałam nago).
Dobrego, MoniaJoanna

nie będę spełniała
obietnic
akt tak
ale profesjonalny
nie z drżących dłoni
pozwól na spełnienie
koronkową bielizną
otoczę zmysły
pozowałam
nago
Mam wrażenie, że ten wiek podany jest tutaj jako pewnego rodzaju czynnik ośmielający.

(Przecież) masz dwadzieścia osiem lat (więc zapewne jesteś doświadczony, nie musisz się peszyć, to normalne, a ja już pozowałam nago).
Dobrego, MoniaJoanna

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
- Gloinnen
- Administrator
Re: Akt
Popieram postulat "odzaimkowania" wiersza.
nie będę spełniała
obietnic
akt tak
ale profesjonalny
nie z drżących dłoni
pozwól na spełnienie
koronkową bielizną
otocz zmysły
pozowałam
nago
Według mnie o wiele bardziej zmysłowo prezentuje się coś, co choć częściowo schowane, absolutna nagość jest naga, natomiast byle drobiazg, choćby ta koronkowa bielizna, zakrywająca co nie co, niezwykle działa na wyobraźnię. Widać, że z Twojej peelki wytrawna kusicielka, znająca się na rzeczy
Ja ten wiersz odczytałam jako wyraz pewnej ambiwalencji. Naga kobieta jest tylko przedmiotem, właśnie "aktem", dla artysty liczy się jedynie jako tworzywo dla jego wizji twórczej. Natomiast gdyby ją ubrać w koronki, wówczas stanie się obiektem prawdziwego pożądania w autentycznej relacji on - ona.
Gdy się dobrze wczytać, smutny jest ten wiersz, bo pokazuje pewne przekraczanie granic i stawia pytanie, na ile potrafimy powściągnąć emocje w sytuacjach bezpośrednio nas dotykających. W końcu nagość jest zawsze odsłonięciem się, czy umiemy tego dokonać "na zimno", w oderwaniu od swoich wewnętrznych odczuć? Twoja peelka woła o taki profesjonalizm, próbuje to oddzielić, wie, że trzeba. Ale czy to takie proste?
Pozdrawiam,

Glo.
nie będę spełniała
obietnic
akt tak
ale profesjonalny
nie z drżących dłoni
pozwól na spełnienie
koronkową bielizną
otocz zmysły
pozowałam
nago
Według mnie o wiele bardziej zmysłowo prezentuje się coś, co choć częściowo schowane, absolutna nagość jest naga, natomiast byle drobiazg, choćby ta koronkowa bielizna, zakrywająca co nie co, niezwykle działa na wyobraźnię. Widać, że z Twojej peelki wytrawna kusicielka, znająca się na rzeczy

Gdy się dobrze wczytać, smutny jest ten wiersz, bo pokazuje pewne przekraczanie granic i stawia pytanie, na ile potrafimy powściągnąć emocje w sytuacjach bezpośrednio nas dotykających. W końcu nagość jest zawsze odsłonięciem się, czy umiemy tego dokonać "na zimno", w oderwaniu od swoich wewnętrznych odczuć? Twoja peelka woła o taki profesjonalizm, próbuje to oddzielić, wie, że trzeba. Ale czy to takie proste?
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura