pamięciówka
pamięciówka
Tekst czasowo usunięty za wiedzą administracji.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 3:28 przez Arti, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gloinnen
- Administrator
Re: pamięciówka
Zaczynam pomału oswajać się z Twoją poetyką, Arti. Jednakże poetyka poetyką, ale w tym wierszu przemyślałabym jeszcze niektóre sformułowania. Absolutnie nie zamierzam podważać treści utworu, jednakże niedoskonałości formalne działają na niekorzyść Twojej poetyckiej refleksji.
Sądzę też, że sama idea "pożaru" zawiera w sobie już pierwiastek niszczycielski, więc słowo "nihilistyczne" jest chyba dopowiedzeniem tego, co już zostało powiedziane.
Pointa zabrzmiała pesymistycznie, mimo wszystko. Twój peel jest chyba bardzo zagubiony w swoich działaniach. Opisujesz związek z drugą osobą, a ta relacja jest bardzo dynamiczna, oparta na wiecznym spalaniu się siebie nawzajem. Peel potrafi niszczyć, ranić, krzywdzić - po to, by za chwilę szukać możliwości powrotu, pisząc:
Bardzo emocjonalny w gruncie rzeczy utwór. I bardzo Twój.Tak go odebrałam. Może jeszcze nieuczesany, ale jest w nim to "coś".
Pozdrawiam,
Glo.
Według mnie ten zwrot jest do wymiany. Pomijając jego pospolitość, uważam, że jego wydźwięk jest wyjątkowo pejoratywny i sprowadza opisywaną sytuację liryczną do prostackiego pieprzenia się. A chyba nie było to Twoim zamierzeniem, tak przynajmniej mi się wydaje. Podejrzewam, że chciałeś powiedzieć coś więcej.Arti pisze: łóżkowych wspomnień
Zastanawiam się, czy to określenie "nihilistyczne" naprawdę konieczne. Jest to słowo zapewne kuszące, z kilku powodów. Po pierwsze - z moich obserwacji wynika, że nihilizm jest postawą bardzo głęboko wrośniętą w peela z Twoich wierszy. Sam zwrot mądrze, intelektualnie brzmi. Może sprawiać wrażenie, że dodaje wierszowi filozoficznej głębi. Jednakże według mnie jest całkiem odwrotnie. Głębię osiąga się niedomówieniami, obrazami, niejednoznacznościami. Łopatologia, dosłowność ogranicza odbiór, odbiera mu wielowymiarowość.Arti pisze:wzniecam nihilistyczne pożary
Sądzę też, że sama idea "pożaru" zawiera w sobie już pierwiastek niszczycielski, więc słowo "nihilistyczne" jest chyba dopowiedzeniem tego, co już zostało powiedziane.
Pointa zabrzmiała pesymistycznie, mimo wszystko. Twój peel jest chyba bardzo zagubiony w swoich działaniach. Opisujesz związek z drugą osobą, a ta relacja jest bardzo dynamiczna, oparta na wiecznym spalaniu się siebie nawzajem. Peel potrafi niszczyć, ranić, krzywdzić - po to, by za chwilę szukać możliwości powrotu, pisząc:
Najpierw szaleństwo, (może gniew?), pożar - a potem żal...Arti pisze:wiem
nie ucieknę
Bardzo emocjonalny w gruncie rzeczy utwór. I bardzo Twój.Tak go odebrałam. Może jeszcze nieuczesany, ale jest w nim to "coś".
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
też nad tym myślałem, zdaję sobie sprawę, że to słowo trudniejsze od resztyZastanawiam się, czy to określenie "nihilistyczne" naprawdę konieczne. Jest to słowo zapewne kuszące, z kilku powodów. Po pierwsze - z moich obserwacji wynika, że nihilizm jest postawą bardzo głęboko wrośniętą w peela z Twoich wierszy. Sam zwrot mądrze, intelektualnie brzmi. Może sprawiać wrażenie, że dodaje wierszowi filozoficznej głębi. Jednakże według mnie jest całkiem odwrotnie. Głębię osiąga się niedomówieniami, obrazami, niejednoznacznościami. Łopatologia, dosłowność ogranicza odbiór, odbiera mu wielowymiarowość
jeśli je wyrzucę zostanie sama łopatologia, tego chcesz?
.Arti pisze:
łóżkowych wspomnień
Według mnie ten zwrot jest do wymiany. Pomijając jego pospolitość, uważam, że jego wydźwięk jest wyjątkowo pejoratywny i sprowadza opisywaną sytuację liryczną do prostackiego pieprzenia się
i niech sprowadza, taki był mój zamiar.
Pozdro
- Gloinnen
- Administrator
Re: pamięciówka
Wg mnie właśnie z tym nihilizmem masz łopatologię.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura