Jest taka wioska
- anastazja
w której zostawiłam sukienkę z dzieciństwa
szmacianka z urwaną nogą
uszyta przez mamę
bal pod gruszą w „królewnę z
gwiazdą na czole" Krysia wycinała
pozłotka z cukierków
mój Boże kiedy to było gdy z mamą
grabiliśmy siano dzieci pomóżcie chociaż
stękać prosiła
nazajutrz dłonie plątały włosy
wyrosłam
ze wstydliwego spojrzenia
czas gubi ścieżki
koparka zmieniła miejsce
na potrzebę cmentarza
nasz dom uniósł się i opadł popiołem
maj 2011
szmacianka z urwaną nogą
uszyta przez mamę
bal pod gruszą w „królewnę z
gwiazdą na czole" Krysia wycinała
pozłotka z cukierków
mój Boże kiedy to było gdy z mamą
grabiliśmy siano dzieci pomóżcie chociaż
stękać prosiła
nazajutrz dłonie plątały włosy
wyrosłam
ze wstydliwego spojrzenia
czas gubi ścieżki
koparka zmieniła miejsce
na potrzebę cmentarza
nasz dom uniósł się i opadł popiołem
maj 2011
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 21:35 przez anastazja, łącznie zmieniany 1 raz.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Re: Jest taka wioska
Niestety czas biegnie nieubłaganie, ale za to wspomnienia są wieczne i żyją własnym życiem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
-
Normalnie bym cię ucałował za ten wiersz!
Jakbyś po cichu zakradła się w moje tęsknoty i zabrała ich część, bym nie musiał sam w nich płakać.
Pierwsza zwrotka mnie wzruszyła ogromnie. Dobrze pamiętam zabawki z moich czasów dzieciństwa. Moja siostra miała taką szmaciankę (ach, przypomina się...ona niepełnosprawna, tak niewiele radości, a tak ściskała te lakę...) ja drewniany wóz z dwóch desek i naklejonym lakierem, oraz wszystkim z papieru ponaklejanym. Wianki z mleczy, spacery na łące, liczenie przepływających chmur i nadawanie im znaczeń, imion...
Gwiazda ze złotka na papierowej opasce i było się księżniczką, lub elfem, a my, chłopaki, miecze z patyków, tudzież łuki i Robin Hood razy piętnaście.
Ogrom wzruszeń, nasze dzieciństwo było tak bardzo pozbawione komercjalizacji i nowoczesności, ale jakże prawdziwe.
Dziś nie kupisz dziecku ipoda z funkcją poszukiwania planet, czy wykrywaczem najlepszych imprez w ieście, to cie wyklnie.
Anastazjo, Anastazjo, ech, dałaś mi piękną chwilę, wehikuł czasu.
;**
Jakbyś po cichu zakradła się w moje tęsknoty i zabrała ich część, bym nie musiał sam w nich płakać.
Pierwsza zwrotka mnie wzruszyła ogromnie. Dobrze pamiętam zabawki z moich czasów dzieciństwa. Moja siostra miała taką szmaciankę (ach, przypomina się...ona niepełnosprawna, tak niewiele radości, a tak ściskała te lakę...) ja drewniany wóz z dwóch desek i naklejonym lakierem, oraz wszystkim z papieru ponaklejanym. Wianki z mleczy, spacery na łące, liczenie przepływających chmur i nadawanie im znaczeń, imion...
Gwiazda ze złotka na papierowej opasce i było się księżniczką, lub elfem, a my, chłopaki, miecze z patyków, tudzież łuki i Robin Hood razy piętnaście.
Ogrom wzruszeń, nasze dzieciństwo było tak bardzo pozbawione komercjalizacji i nowoczesności, ale jakże prawdziwe.
Dziś nie kupisz dziecku ipoda z funkcją poszukiwania planet, czy wykrywaczem najlepszych imprez w ieście, to cie wyklnie.
Anastazjo, Anastazjo, ech, dałaś mi piękną chwilę, wehikuł czasu.
;**
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- anastazja
Dziękuję Zuo, za pochylenie się nad tekstem.
Pozdrawiam
Sede
Już nadstawiam policzek, cieszę się. Widzisz, mimo różnicy wieku. To były dobre czasy, mimo trudnych warunków życia. Wiersz jest biografią, gwiazdy przyklejałyśmy z koleżanką na czole. Był taki film (pamietam) "Królewna ze złotą gwiazdą na czole" - naturalną rzeczą było, że musimy mieć gwiazdę.
Niestety, po latach rodziców wysiedlono, z powodu budowy oczyszczalni ścieków. A teraz powstał cmentarz. To nie fikcja.
Ech, rozgadałam się.
Dziekuję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Sede
Już nadstawiam policzek, cieszę się. Widzisz, mimo różnicy wieku. To były dobre czasy, mimo trudnych warunków życia. Wiersz jest biografią, gwiazdy przyklejałyśmy z koleżanką na czole. Był taki film (pamietam) "Królewna ze złotą gwiazdą na czole" - naturalną rzeczą było, że musimy mieć gwiazdę.
Niestety, po latach rodziców wysiedlono, z powodu budowy oczyszczalni ścieków. A teraz powstał cmentarz. To nie fikcja.
Ech, rozgadałam się.
Dziekuję.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 15:47 przez anastazja, łącznie zmieniany 1 raz.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
-
Nostalgiczny, tęsknota za prostotą dzieciństwa, najbardziej spodobała mi się fraza pomóżcie mi chociaż stękać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Wyważony, nieprzegadany, świetny.
Obraz domu który unosi się i opada popiołem...osiada na wspomnieniach.
Pozdrawiam
Obraz domu który unosi się i opada popiołem...osiada na wspomnieniach.
Pozdrawiam
Jak się zakończy ta historia?
Pod piaskiem suchym czy pod gliną,
Czy też się skończy w prosektorium
Do żył wstrzykniętą formaliną?
Antoni Słonimski
Pod piaskiem suchym czy pod gliną,
Czy też się skończy w prosektorium
Do żył wstrzykniętą formaliną?
Antoni Słonimski
-
Anastazjo, bardzo ważne są takie zapisy wierszowe (również w innych formach). Ten pachnie sianem i dobrymi wspomnieniami. Kiedyś, dawno temu jako dziecko, byłam długo w szpitalu. Mama przynosiła mi różne rzeczy z domu, na przykład dodatkową piżamkę - ale pamiętam, że nie spałam w niej tylko kładłam ją sobie na poduszcze przy twarzy i wąchałam. W ten sposób ratujemy się przed obcością.
Twoja pamięć jak urna, pięknie przechowuje.
Pozdrawiam Koleżankę
Pozdrawiam Koleżankę

- anastazja
Jarku - miło Cię widzieć. Dzięki
Marcinie - to słowa mojej mamci kochanej,( nieżyjącej) miałyśmy od sześciu, do 12 lat, nigdy nie zapomnę. Ojciec robił widełka z gałązek, nie były ciężkie, trochę zabawy i zarazem pracy. Rozrzucałyśmy pokosy.
Dzięki za poczytanie.
Pozdrawiam.
Dodano -- 13 maja 2012, 14:57 --
Iwonko - miło mi czytać, bard
o się cieszę, dziękuję.
Pozdrawiam
Kochana ble - dziękuję.

Marcinie - to słowa mojej mamci kochanej,( nieżyjącej) miałyśmy od sześciu, do 12 lat, nigdy nie zapomnę. Ojciec robił widełka z gałązek, nie były ciężkie, trochę zabawy i zarazem pracy. Rozrzucałyśmy pokosy.
Dzięki za poczytanie.
Pozdrawiam.
Dodano -- 13 maja 2012, 14:57 --
Iwonko - miło mi czytać, bard

Pozdrawiam

Kod: Zaznacz cały
-
I mnie nostalgia ogarnęła po przeczytaniu. Są pewne obrazy niemożliwe do zatarcia
Podoba się. Pozdrowienia
Podoba się. Pozdrowienia