Od fabryki po dzienniki

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Sede Vacante

Od fabryki po dzienniki

#1 Post autor: Sede Vacante » 26 cze 2012, 22:38

Nauczyli nas zabijać

Handlarze śmierci z atestem
nie odpoczywają

Tworzenie wyparte przez
produkowanie

Tętno rynku
pompuje siła zwycięzców

Fabryki zbrodni doskonałej
w dobie postępu

Oszustwo nigdy nie zbankrutuje

Płacąc za życie
nie wyrzucaj nekrologu
bo gwarancja będzie nieważna

Sto pięćdziesiąty z trzystu
do ścięcia
na półce z pierwszym gatunkiem.

w odmóżdżeniu
w pędzie
w strachu

nauczyli nas umierać
Ostatnio zmieniony 28 cze 2012, 9:43 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Od fabryki po dzienniki

#2 Post autor: Gloinnen » 28 cze 2012, 0:42

Też tendencyjny :) ale bardzo prawdziwy.
Sede Vacante pisze:Nie chodzi o to, by tworzyć
lecz produkować
To jest chyba jeden z bardzo widocznych współcześnie symptomów postępującej dehumanizacji (odczłowieczenia). Kompletnie nie liczy się jednostkowa wrażliwość, indywidualność, wnętrze człowieka, który został zredukowany do roli maszyny. Mechanizacja dusz - przerażające, a przecież jesteśmy temu poddawani codziennie.

Fabryka nie musi być przecież rozumiana dosłownie, choć to oczywiście pierwszy, dosłowny i literalny odczyt. Ale czy taką globalną fabryką nie stał się w ogóle cały świat? Na pewno tak, a z pewnością pewna jego część - kraje rozwijające się i średnio rozwinięte - to wielki gigantyczny moloch, rezerwuar rąk do pracy za bezcen. Czy jest w takiej rzeczywistości miejsce na samorealizację, osobisty rozwój, zainteresowanie wartościami wyższymi?
Sede Vacante pisze:Oszustwo nigdy nie zbankrutuje
Oszustwo? W jakimś sensie tak, nieuczciwość, machlojki, itd. Ale też modelowanie realiów pod swoje własne korzyści. Bogaci tego świata mają ku temu ogromne środki, nierzadko poprzez sieć powiązań (korporacyjnych, bankowych, etc.) mogą kontrolować rządy państw. To ogromna, sprawnie działająca machina, fabryka wyzysku i ludzkiej krzywdy. Rzeczywistość naszych lokalnych, niewielkich zakładów pracy to tylko pochodna tego, na co jest przyzwolenie w makroskali. A jest.

Bardzo ważny wiersz, Sede. Napisany dobrze. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego uniwersalny wydźwięk, zrezygnowałabym z "nas" w pierwszym i ostatnim wersie.
Sede Vacante pisze:Nie chodzi o to, by tworzyć
lecz produkować
Ten wers bym trochę zmodyfikowała, z dwóch względów. Powtarzasz przeczenie ("nie odpoczywają"/"nie chodzi o to...") oraz sporo bezokoliczników nakłada się na siebie - "zabijać/tworzyć/produkować") na początku wiersza.

"Produkcja zamiast tworzenia"

albo

"Produkcja zastąpiła tworzenie"

Takie mi przyszły do głowy propozycje, ale może coś lepszego wymyślisz.

Przemyśl też interpunkcję. Zrezygnuj z tej szczątkowej, którą masz (pojedyncze kropki i przecinki, duże litery nie wiadomo z jakiej paki), albo dopracuj tekst pod tym względem i uzupełnij, co brakuje.

Ogólnie jednak uważam, że jest to mocny, nie owijający w bawełnę utwór, wart przeczytania i refleksji. Jeśli nie możemy bezpośrednio wpływać na losy świata, to przynajmniej punktujmy jego zgniliznę... Zmuśmy do myślenia, prawdę mówiąc, to jest najpotężniejsza broń, jaką włada poeta - możliwość wstrząśnięcia, obnażenia niewygodnej prawdy, wydobycia na światło dzienne ukrytych zjawisk i pobudzenia do refleksji...

Pozdrawiam,
:beer:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

czochrata

#3 Post autor: czochrata » 28 cze 2012, 0:57

po uwagach Glo-lepiej,mocny tekst :ok:

Sede Vacante

#4 Post autor: Sede Vacante » 28 cze 2012, 9:41

"Fabryka nie musi być przecież rozumiana dosłownie, choć to oczywiście pierwszy, dosłowny i literalny odczyt. Ale czy taką globalną fabryką nie stał się w ogóle cały świat? " :bravo:

O to chodzi. Od fabryki - dosłownie - po dzienniki - granica "fabryczności" życia (ale wymyśliłem słowo;)) nie istnieje.
Fabryką są media, które hodują sobie ludzi, uprawiają ich mentalność, świadomość, karmią tym, czym chcą.
Uczą nas zabijania - marzeń, nadziei, zdrowego rozsądku, myślenia, otoczenia, ideałów.
Zabijanie jest tutaj tez przenośnią, na marnowanie wszystkiego, co odrzucamy sugerując się tylko "produktem pierwszego gatunku" - informacją, narzucona religią, statystykami, słupkami, przemowami. ale tez zabijamy dosłownie, np. produkując opony, które są wadliwe, ale mają być "pierwszym gatunkiem". Nie tylko nie reagują odpowiednie władze fabryk, lecz wręcz propagują "ilość za cenę jakości". Tutaj więc i trochę dosłowności - każdy produkt, który ratuje, lub chroni życie w założeniu, wykonywany "na ilość" staje się odwrotnością założenia. I trochę globalizmu - fabryką, jak pisałem, jest wszystko, co kreuje naszą rzeczywistość, podając nam gotowe produkty i każąc nazywać je "jedyną słuszną prawdą".

Prosiłbym jeszcze Glo ( i każdego chętnego) o podpowiedź w kwestii dużych, małych liter.
Bo chce dużą litera podkreślić nową myśl, by nie czytało się tekstu jednym ciągiem, lecz z pauzami, przemyśleniem. Nie jako jedno rozkawałkowane zdanie.
Ale interpunkcji tutaj nie chcę raczej wrzucać. Jakby to pogodzić?
Wszystko z małej? Chyba brzydko by wyglądało?

Mirek

#5 Post autor: Mirek » 28 cze 2012, 9:48

Sede Vacante pisze:Handlarze śmierci z atestem
nie odpoczywają

Tworzenie wyparte przez
produkowanie

Tętno rynku
pompuje siła zwycięzców

Fabryki zbrodni doskonałej
w dobie postępu
skojarzyło się z prasówką

Sede Vacante pisze:Płacąc za życie
nie wyrzucaj nekrologu
hm ... ta zwrotka obliczona na efekt szoku u czytelnika (tak myślę) ... zdaje się że zamiar chybił
mnie nie szokuje :no:

Sede Vacante pisze:w odmóżdżeniu
w pędzie
w strachu

nauczyli nas umierać
no i pointa hm ... tez troszkę pod publiczkę
to już było i to lepiej napisane i w lepszej oprawie
reasumując sie nie podoba

http://www.youtube.com/watch?v=_wvJVIcIU7w
http://www.youtube.com/watch?v=vkBBPt__FiE

Sede Vacante

#6 Post autor: Sede Vacante » 28 cze 2012, 10:14

Mimo wszystko dziękuję za szczerą i konstruktywną opinie, to bardzo ważne, nawet, jeśli się nie zgadzamy.

Mirek

#7 Post autor: Mirek » 28 cze 2012, 10:23

Mirek pisze:Mimo wszystko dziękuję za szczerą i konstruktywną opinie, to bardzo ważne, nawet, jeśli się nie zgadzamy.
uf a juz myslałęm że się pogniewasz
wiesz to moje subiektywne odczucia więc nie bierz sobie ich zbyt głęboko do serca
wiersze Słowackiego też mi się mnie podobają :beer:

Sede Vacante

#8 Post autor: Sede Vacante » 28 cze 2012, 10:32

Mirku - nic tak nie pomaga autorowi - bez wazeliny - jak głosy krytyki.
Bo jeśli ktoś pochwali - mam motywację, chce dalej pisać.
Ale jeśli nie powie, co jest dobrze, a co nie jest - będę brnął dalej w "swoje", popełniał te same błędy i na co mi wtedy pochwały.
Dlatego tym razem mamy inne odczucia, ale może następnym razem bardzo mi pomożesz;)
Zresztą już pomogłeś, bo odwiedziłeś i od razu sam mam ochotę odwiedzać.
wiesz, bez wzajemnego odwiedzania, nic by nie miało sensu;)
Byłem tez u ciebie, ale niestety nie zrozumiałem wiersza, a pisanie "Cześć. Wybacz, nie rozumiem" byłoby z ojej strony chyba idiotyczne.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#9 Post autor: Gloinnen » 28 cze 2012, 10:53

Sede Vacante pisze:Płacąc za życie
nie wyrzucaj nekrologu
A dla mnie ten fragment akurat jest bardzo dobry, ponieważ doskonale ujmuje istotę odczłowieczenia współczesności. Człowiek staje się produktem, a jego wartość zależy od praw rządzących rynkiem - od popytu. Od popytu na określoną matrycę, od popytu na określone, takie a nie inne kompetencje, umiejętności, predyspozycje, na określony sposób myślenia, postrzegania rzeczywistości, funkcjonowania w relacjach międzyludzkich. Prawami tymi sterują wielcy tego świata, którzy dorwali się do stanowisk, ambon, otrzymali "rząd dusz" i decydują o czyichś losach. Nie ma miejsca na bycie sobą, na samorozwój, realizację marzeń, ponieważ to w żadnej mierze nie gwarantuje Ci prawa do istnienia, nie stanowi o Twojej racji bytu. Twoja racja bytu stała się zewnętrzna. Wciąż musisz udowadniać, rezygnując po kawałeczku z siebie samego, że jeszcze nie nadajesz się na złomowisko życiorysów...
Produkt przechodzi kolejne fazy "obróbki" - podlega różnym instytucjom - szkoła, media, pracodawca, rodzina, itd., i wciąż jest testowany - czy aby zdatny jeszcze do pełnienia określonych zadań, funkcji. Czysty utylitaryzm w odniesieniu do tego, co ze swej natury mu nie powinno podlegać. "Liberalizm" jest w gruncie rzeczy najstraszliwszym rodzajem niewoli, ponieważ człowieka całkowicie uzależnia od zasad "walki o...", cofa całą współczesną cywilizację do czasów zezwierzęcenia, tyle tylko, że dokonuje się to nie zębami i pazurami, ale poprzez wysokorozwinięte systemy (ekonomiczne, technologiczne)...
Sede Vacante pisze:Fabryką są media, które hodują sobie ludzi, uprawiają ich mentalność, świadomość, karmią tym, czym chcą.
Uczą nas zabijania - marzeń, nadziei, zdrowego rozsądku, myślenia, otoczenia, ideałów.
Zabijanie jest tutaj tez przenośnią, na marnowanie wszystkiego, co odrzucamy sugerując się tylko "produktem pierwszego gatunku" - informacją, narzucona religią, statystykami, słupkami, przemowami.
:bravo:

No, zmykam, bo wyjdzie na to, że robimy sobie TWA...
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sede Vacante

#10 Post autor: Sede Vacante » 28 cze 2012, 10:57

Glo, muszę częściej się na czacie użalać;)))
Ale popatrz, to jednak jest tak, że jak ktoś zaglądnie, coś poprawi, coś doradzi, nie klepnie dla zasady w plecy, tylko pomoże w rozwoju, od razu chce się tez poczytać.
niby zaraz do pracy w fabryce właśnie :) ale coś tam liznąłem, bo od razu inaczej się człowiek czuje.
No ale bez offtopu.
Dzięki wszystkim.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”