proszę nie ruszać
mojego mydełka
w czerwonej mydelniczce
to właśnie nim czyszczę
wszystkie negatywy życia
upokorzenie i wstyd
przerażenie i ból
samotność i żal
patrzę jak tworzą wir
i spływają daleko do rur
w głowie zostaje tylko pustka
i tak lepsza niż tamto więc
proszę nie ruszać
mojego mydełka
w czerwonej mydelniczce
moje mydełko
-
moje mydełko
Byki ortograficzne...
Nie błędy,raz na jakiś czas przez roztargnienie, ale byki, zdarzające się w każdym zdaniu...
piszą je tylko debile i dzieci...
Tak z uprzejmości zakładam, że debilem nie jesteś...
Ale sam się zastanów do której grupy należysz.
Nie błędy,raz na jakiś czas przez roztargnienie, ale byki, zdarzające się w każdym zdaniu...
piszą je tylko debile i dzieci...
Tak z uprzejmości zakładam, że debilem nie jesteś...
Ale sam się zastanów do której grupy należysz.
- Gloinnen
- Administrator
Re: moje mydełko
Hej! 
Pomysł na wiersz jest interesujący. Warto jednak tekst odchudzić, żeby stał się bardziej wyrazisty. Nadmiar słów nie jest, moim zdaniem, dobry w poezji. O wiele mocniej można przemówić do czytelnika niedopowiedzeniami, pozostawiając go zawsze w niepewności co do rzeczywistego i ostatecznego sensu wiersza.
"proszę nie ruszać"
W tym momencie pozostawiasz czytających z zagadką - bo niby odnosisz się do tytułowego "mydełka", ale jednak pozwalasz im znowu na współtworzenie Twojej pointy, poprzez poszukiwanie dodatkowych odpowiedzi na pytanie - o co tu może Autorce chodzić?
Całość po ewentualnej przeróbce widziałabym tak:
"proszę nie ruszać
mojego mydełka
w czerwonej mydelniczce
to właśnie nim zmywam
wszystkie negatywy życia
patrzę jak tworzą wir
i spływają do rur
proszę nie ruszać"
Oczywiście to tylko niewiążąca propozycja.
Pozdrawiam,

Glo.

Pomysł na wiersz jest interesujący. Warto jednak tekst odchudzić, żeby stał się bardziej wyrazisty. Nadmiar słów nie jest, moim zdaniem, dobry w poezji. O wiele mocniej można przemówić do czytelnika niedopowiedzeniami, pozostawiając go zawsze w niepewności co do rzeczywistego i ostatecznego sensu wiersza.
Całą tę strofę najlepiej, według mnie, wyrzucić. Skoro powyżej piszesz o "negatywach życia", jest to sformułowanie dostatecznie objaśniające, że chodzi o złe emocje, pozwoliłabym odbiorcy na zapełnienie "po swojemu" tego obrazu. Wprowadzając tak dosłownie te wszystkie pojęcia - "samotność, żal, ból, itp." wprowadzasz do tekstu niepotrzebny patos i sprawiasz, że całość staje się zbyt przerysowana oraz rzewna.Chisuikafuu pisze:upokorzenie i wstyd
przerażenie i ból
samotność i żal
"i spływają do rur" - "daleko" również wydaje mi się zbędne.Chisuikafuu pisze:i spływają daleko do rur
Klamra w końcówce (nawiązanie do pierwszej strofy) to dobry zamysł, ale pobawiłabym się nią trochę, chociażby skracając do:Chisuikafuu pisze:proszę nie ruszać
mojego mydełka
w czerwonej mydelniczce
"proszę nie ruszać"
W tym momencie pozostawiasz czytających z zagadką - bo niby odnosisz się do tytułowego "mydełka", ale jednak pozwalasz im znowu na współtworzenie Twojej pointy, poprzez poszukiwanie dodatkowych odpowiedzi na pytanie - o co tu może Autorce chodzić?
"czyszczę" zamieniłabym na "zmywam" albo coś w ten deseń. Wydaje mi się, że chodzi o to, aby się tych "negatywów" pozbyć, zmyć je z siebie...Chisuikafuu pisze:to właśnie nim czyszczę
Całość po ewentualnej przeróbce widziałabym tak:
"proszę nie ruszać
mojego mydełka
w czerwonej mydelniczce
to właśnie nim zmywam
wszystkie negatywy życia
patrzę jak tworzą wir
i spływają do rur
proszę nie ruszać"
Oczywiście to tylko niewiążąca propozycja.

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura