nic pewnego
-
nic pewnego
wczorajsze myśli
straciły grunt
od dzisiaj
ostrożniej stawiam
słowa
pokora
zmienia proporcje
pragnień
straciły grunt
od dzisiaj
ostrożniej stawiam
słowa
pokora
zmienia proporcje
pragnień
-
Re: nic pewnego
Bardzo dobre.
Zwłaszcza puenta.
Świetny przykład celnego minimalizmu.
Według wiersza widać też dobrą cechę. Autorka mówi co myśli
I dobrze.
Zwłaszcza puenta.
Świetny przykład celnego minimalizmu.
Według wiersza widać też dobrą cechę. Autorka mówi co myśli

I dobrze.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
podobno pokorne ciele... bardzo dobra miniatura.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Gloinnen
- Administrator
Tekst z wielu powodów bardzo mi bliski.
Peelka chce uniknąć dawnych błędów. No cóż, czasami szczerość nie popłaca, a bezmyślnie wypowiedziane słowa potrafią narobić wiele szkód, wiele zamieszania, mają ogromną, destrukcyjną siłę.
Opisujesz w tym fragmencie także chęć wycofania się. Rozczarowanie prowadzi do zamknięcia się w sobie - bardzo trafne spostrzeżenie.
A jeszcze niedawno sięgał po to, co najlepsze. Złamany - nie śmie nawet marzyć o maleńkiej okruszynie szczęścia. Czasem już szczytem wydaje mu się - nie cierpieć więcej... Albo chociaż powrócić do punktu wyjścia, do wczoraj...
Według mnie może też peelka sądzi, że nie zasługuje na więcej. Trochę w myśl vanitas vanitatum...
Dziękuję, Lena, za ten wiersz.

Pozdrawiam,

Glo.
Przychodzą takie momenty w życiu, gdy wszystko to, co przyjmowaliśmy za pewnik - nagle sypie się jak domek z kart. Tracimy jakikolwiek punkt odniesienia. Nie wiadomo, w którą stronę iść, co jest dobre, co złe, czym należy się kierować w kolejnych decyzjach, wyborach. Kolokwialnie mawia się, że "świat się wali człowiekowi na głowę"...Lena pisze:wczorajsze myśli
straciły grunt
Świetna zabawa słowem! Ładnie wykorzystałaś utarty zwrot "ostrożnie stawiać kroki" - mnie się bardzo spodobała ta transpozycja.Lena pisze:od dzisiaj
ostrożniej stawiam
słowa
Peelka chce uniknąć dawnych błędów. No cóż, czasami szczerość nie popłaca, a bezmyślnie wypowiedziane słowa potrafią narobić wiele szkód, wiele zamieszania, mają ogromną, destrukcyjną siłę.
Opisujesz w tym fragmencie także chęć wycofania się. Rozczarowanie prowadzi do zamknięcia się w sobie - bardzo trafne spostrzeżenie.
Bardzo mądre. Pomyślałam sobie, że człowiek, który nagle stracił w życiu coś cennego, został przytłoczony bolesnymi doświadczeniami, niejednokrotnie z własnej winy (tak wynika po części z wiersza) - zaczyna nagle zdawać sobie sprawę z tego, jak niewiele znaczy - on i jego śmieszne pragnienia, marzenia, cele, ideały. Wtedy nagle wydaje mu się, że wystarczy odrobina.Lena pisze:pokora
zmienia proporcje
pragnień
A jeszcze niedawno sięgał po to, co najlepsze. Złamany - nie śmie nawet marzyć o maleńkiej okruszynie szczęścia. Czasem już szczytem wydaje mu się - nie cierpieć więcej... Albo chociaż powrócić do punktu wyjścia, do wczoraj...
Według mnie może też peelka sądzi, że nie zasługuje na więcej. Trochę w myśl vanitas vanitatum...
Dziękuję, Lena, za ten wiersz.

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Kontakt:
Świetny wiersz, Leno!
Pierwsze wersy sugerują, że sytuacja peelki w krótkim czasie diametralnie się zmieniła. Tak się dzieje, gdy coś, co uważaliśmy za pewnik, co było naszą podporą duchową, osłabło, straciło znaczenie, sprawiło, że straciliśmy poczucie bezpieczeństwa w naszym świecie. Następne - mówią o ostrożności, co dobrze wyraża przysłowie "kto się sparzył na gorącym, ten na zimne dmucha". A puenta - jak to u Ciebie - doskonała. Doświadczenie pokazuje nam, gdzie powinniśmy mierzyć, z którego piętra patrzeć, gdzie się pochylić. Piękne.
Pierwsze wersy sugerują, że sytuacja peelki w krótkim czasie diametralnie się zmieniła. Tak się dzieje, gdy coś, co uważaliśmy za pewnik, co było naszą podporą duchową, osłabło, straciło znaczenie, sprawiło, że straciliśmy poczucie bezpieczeństwa w naszym świecie. Następne - mówią o ostrożności, co dobrze wyraża przysłowie "kto się sparzył na gorącym, ten na zimne dmucha". A puenta - jak to u Ciebie - doskonała. Doświadczenie pokazuje nam, gdzie powinniśmy mierzyć, z którego piętra patrzeć, gdzie się pochylić. Piękne.

Czasem czuję się jak kropla która płynie ku rzece
Czasem jestem tylko liściem który leci z wiatrami
Ileż to razy cicho myślę losie miej mnie w opiece
A wszystko to co wzniosłe dzieje się ponad nami
Czasem jestem tylko liściem który leci z wiatrami
Ileż to razy cicho myślę losie miej mnie w opiece
A wszystko to co wzniosłe dzieje się ponad nami
-
- coobus
Bardzo zgrabna miniatura, zasługuje na
Będę śledził Twoje wiersze.

Będę śledził Twoje wiersze.
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein