tylko wariat wie o czym mówię

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
triste

tylko wariat wie o czym mówię

#1 Post autor: triste » 19 lip 2012, 13:47

w psychiatryku nie jest źle
wrony wiją sieci a muchy w rozmiarze xxl
trzech bogów pod ścianą
msza do pordzewiałej miski
ten z trupią czachą na bluzce
oddaje mi hostię w tabletce
nie lękaj się

świat powstał z chaosu
ja z tego samego powodu
robię dziury w porannych mdłościach
jeśli nie otworzycie krat
wydłubię sobie życie
Ostatnio zmieniony 20 lip 2012, 0:14 przez triste, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche

Sede Vacante

Re: tylko wariat wie o czym mówię

#2 Post autor: Sede Vacante » 19 lip 2012, 14:22

Dobry, bardzo dobry, ostry.
Kiedyś byłem an etapie zgłoszenia się, ale odpuściłem, staram się sam załatwiać sobie problemy z sobą, chociaż marnie idzie. ale tym bardziej mnie zainteresował.
Dobryyyy, że tak powtórzę.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

triste

#3 Post autor: triste » 19 lip 2012, 16:23

Sede, dzięks. Szczerze mówiąc nigdy nie byłam w psychiatryku, chociaż na psychologii klinicznej uczyłam się o stanach chorobowych "wariatów", mam nadzieję, że nie zgłupieję na tyle, by mnie tam przywiązano do łóżka :jez: . Pozdrawiam.
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche

Mirek

#4 Post autor: Mirek » 19 lip 2012, 16:59

fajnie się go czyta tdo tego momentu ... obraz układa sie spójnie a ty bach takie coś:
triste pisze:jeśli zaraz nie otworzysz krat
wbiję się do brzusznej
przepływu krwi
zrozumienie poszło się .... no poszło gdzieś a te trzy wersy popsuły mo fajny wiersz :rosa:

Sede Vacante

#5 Post autor: Sede Vacante » 19 lip 2012, 17:10

Chyba chodzi o komorę brzuszną, czy jamę. w sensie, jeśli nie uda się wydostać, człowiek zacznie "pożerać" sam siebie, czy uciekać przez jedyna "miękką tkankę", jeśli ściany i kraty nie puszczą. Oczywiście z przymrużeniem oka, ale pokazuje desperację jak - wybaczcie za porównanie - szczurów. one zawsze wybierają najprostszą drogę ucieczki. Zamknięte w wiadrze położonym na człowieku, podgrzanym, wydostaną się przez jego brzuch.
Ucieczka przez przepływ krwi, żyły - szalona, desperacka próba uwolnienia, autodestrukcja, by tylko nie pozostać w stanie wariactwa.
Wybaczcie, że mówię choć pytanie do autorki, ale to na zasadzie dyskusji tylko, własnej interpretacji, mam nadzieję, że nie masz mi za złe Mirku i Triste.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

triste

#6 Post autor: triste » 19 lip 2012, 17:35

Sede, bingo, przybijam piątkę, o to chodziło właśnie, wyjąłeś z tego fragmentu wszystko, więcej nie trzeba dopowiedzieć, jednakże dyskusja wskazana. :)

Mirku, może faktycznie zapis zgrzyta, pomyślę nad zatrzymaniem sensu, może uda mi się coś wydłubać, chociaż przyznam szczerze, że prędzej kolejny tekst z tego powstanie. Pozdrawiam.

SamoZuo

#7 Post autor: SamoZuo » 19 lip 2012, 22:50

Tutaj pokazana jest destrukcja szaleńca, ale
stan wariactwa czasem jest dużo lepszy niż udawanie, że wszystko jest jak należy. Wreszcie można się poczuć aż sobą, a nie kimś więcej i...odpocząć od zadowalania innych - to taki mój wywód, z przymróżeniem oka ;)

Pozdrawiam

triste

#8 Post autor: triste » 20 lip 2012, 0:17

Trochę wprowadziłam korekt, ale sens ten sam. Samo, faktycznie to lepsze niż ciągłe zadowalanie innych, wszak i tak się ich nie da do końca zadowolić, a wręcz pozostanie w ustach niesmak. Dziękuję. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#9 Post autor: Ewa Włodek » 20 lip 2012, 22:02

czy to jest aby tylko wiersz o rzeczywistości zamkniętego oddziału psychiatrycznego, na którym znalazła się i peelka? Według mnie - w pierwszej warstwie znaczeniowej. W drugiej - widziałabym sytuację peelki w tak zwanym zwyczajnym życiu, sytuację na tyle trudną, na tyle skomplikowaną i niemożliwa do ogarnięcia, że przywodzącą na myśl właśnie oddział psychiatryczny z pełnym - że tak rzeknę - inwentarzem. No, i próba wyjścia z tej sytuacji - nawet przez autodestrukcję, byle ją już przerwać...Tak czytam...
Mocny i wyrazisty...
:rosa: :rosa:
Pozdrawiam...
Ewa

triste

#10 Post autor: triste » 20 lip 2012, 22:28

Ewo, tak, powplatałam sytuacje z różnych perspektyw. Dziękuję, pozdrawiam :kwiat: :kwiat:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”